Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoindex: Hypoteční trh se letos co do objemu propadne minimálně o pětinu

Lego, domek z lega
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

V závěru loňského roku se průměrná úroková sazba hypoték dostala těsně pod hranici tří procent (2,99 procenta), rostla tak vůbec nejrychleji od roku 2003, kdy společnost Fincentrum začala ukazatel Hypoindex sestavovat.

Reklama

„Přestože zájem o hypotéky v prosinci pozvolna opadal, objem poskytnutých hypoték se za celý rok 2021 přiblížil hranici 430 miliard korun. Letos se ale objemy propadnou minimálně o pětinu,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Rok 2020 byl rokem hypoték, co do objemu rostly meziročně o 70 procent. Průměrná roční úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu vzrostla v prosinci o 29 bazických bodů na 2,99 procenta. Nabídkové sazby hypoték se ale v současné době pohybují i hluboko za hranicí čtyř procent. A ani letos se podle analytiků jejich poklesu nedočkáme. 

hypotéky, ilustrační foto

Hypomonitor: Vrchol náporu zájemců o hypotéku je překonán, letos poptávka výrazně propadne

Rok 2021 byl rokem hypoték. Banky a stavební spořitelny loni poskytly nové hypoteční úvěry za rekordních 379 miliard korun, což je meziroční nárůst o 70 procent. Celkem, tedy včetně refinancování, to bylo 178 tisíc hypoték za rekordních 541 miliard korun, uvádí statistika České bankovní asociace Hypomonitor. V případě počtů úvěrů jde o zhruba 50procentní nárůst a u objemu o 73 procent.

Přečíst článek

Naprosto ojedinělý rok

„S ohledem na stále rostoucí nabídkové sazby je jasné, že budou stoupat i nadále. Můžeme očekávat, že tento trend bude platit pro celý letošní rok,“ dodal Sýkora. Rekord z loňského roku tak podle něj hned tak překonán nebude. „Tento rok nás čekají extrémní časy, doprovázené růstem úrokových sazeb až k hodnotám, které nepamatujeme více jak 10 let,“ uvádí Sýkora. Nejvyšší úrovně dosáhla průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindexu v srpnu 2008, kdy se vyšplhala na 5,82 procenta.

Obdobně vývoj v roce 2022 na trhu hypoték vidí také Marek Kříž, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto. „Nejsilnější částí roku bude pravděpodobně první čtvrtletí, ve kterém ještě nebudou platit omezující podmínky pro získání hypotéky avizované ČNB,“ říká.

domečky, monopoly, hypotéky,

Banky loni poskytly hypotéky za 430 miliard, trh nyní čeká ochlazení, říká „táta hypoték“ Sadil

Banky loni poskytly úvěry na bydlení za rekordních 430 miliard korun, tedy o 69 procent více než v roce 2020. Poptávku po bydlení hnaly nahoru především nízké úrokové sazby a obava z jejich dalšího zvyšování v letošním roce, řekl člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hypotéky jsou už jen pro bohaté. Úroková sazba ještě poroste, stejně jako nájemné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme