Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výhled Goldman Sachs: Vývoj demografie zpomalí globální růst. Které země čeká vzestup?

Protekcionismus a změna klimatu jsou rizika, která jsou „obzvláště významná“ jak pro růst, tak pro sbližování velikosti ekonomik, míní ekonomové Goldman Sachs.
iStock
Dušan Kütner
duk

Nepříznivý demografický vývoj v západním světě znamená zpomalení globálního ekonomického růstu. Země považované dnes za rozvíjející se se budou přibližovat největším ekonomikám současného světa v čele s USA, Čínou či Německem. Největší hrozbou bude protekcionismus a změna klimatu. To jsou hlavní body ekonomického výhledu banky Goldman Sachs na dalších 50 let, o kterých informovala agentura Bloomberg.

Reklama

Ekonomové Goldman Sachs se vrhli na předpovědi vývoje světové ekonomiky do roku 2075. Dvě desetiletí poté, co trefně načrtli dlouhodobé projekce růstu pro takzvané ekonomiky BRIC (označení hospodářského uskupení Brazílie, Ruska, Indie a Číny, pozn. red.), rozšířili ekonomové pod vedením Jana Hatzia své projekce na 104 zemí na příští půlstoletí, uvedl Bloomberg.

Indie, přelidněné Dillí

Indie má dobře našlápnuto stát se do roku 2030 třetí největší ekonomikou na světě

Indie se do konce desetiletí může stát třetí největší ekonomikou světa, předstihne Japonsko a Německo. Myslí si to analytici společností S&P Global a Morgan Stanley. Prognóza S&P vychází z předpokladu, že roční nominální růst hrubého domácího produktu (HDP) Indie bude do roku 2030 činit v průměru 6,3 procenta. Podobně Morgan Stanley odhaduje, že HDP Indie se do roku 2031 pravděpodobně více než zdvojnásobí proti současné úrovni.

Přečíst článek

Hlavní výsledky analýzy Goldman Sachs:

  • Globální růst se bude v příští dekádě pohybovat v průměru těsně pod třemi procenty ročně oproti růstu 3,6 procenta v desetiletí před finanční krizí 2008/2009. Růst bude poté postupně klesat, což bude odrážet zpomalení růstu množství pracovní síly;
  • Rozvíjející se trhy se budou i nadále sbližovat s průmyslovými zeměmi Čínou, USA, Indií, Indonésií a Německem, které jsou na prvním místě v žebříčku největších ekonomik (měřeno v dolarech). Mezi největší by mohly patřit mimo jiné Nigérie, Pákistán a Egypt;
  • Je nepravděpodobné, že USA zopakují svůj relativně silný výkon z poslední dekády a výjimečná síla dolaru v příštích 10 letech také odezní;
  • I když se příjmová nerovnost mezi zeměmi snížila, bude nadále narůstat.

Ekonomové Kevin Daly a Tadas Gedminas vidí protekcionismus a změnu klimatu jako rizika, která jsou „obzvláště významná“ jak pro růst, tak pro sbližování velikosti ekonomik.

India

David Havrlant z J&T: Vývoj demografie jde proti Starému kontinentu i Říši středu

Ekonomický růst je v rozvinutých zemích podpořen nakumulovaným bohatstvím, v rozvojových zemích rostoucí populací. V prvním případě utrácí menší počet domácností významnější částky, ve druhém případě utrácí skromnější částky zvětšující se počet domácností. Kombinace bohatství a populačního růstu bude podle predikce OSN i nadále spíše raritou. Demografické karty jsou pro následující dekády z velké části rozdány, přičemž budou spolurozhodovat o ekonomické výkonnosti jednotlivých regionů, míní ekonom J&T Banky David Havrlant.

Přečíst článek

Naše projekce naznačují, že jsme překonali hranici globálního potenciálního růstu,“ napsali ekonomové v analýze. „Většina z tohoto předpokládaného zpomalení je způsobena demografií. Globální populační růst se za posledních 50 let snížil na polovinu,“ podotkli.

Pomalejší populační růst na jednu stranu znamená menší zátěž pro životní prostředí. Přesto bude představovat „řadu ekonomických výzev“, jako například to, jak budou státy platit za rostoucí zdravotní náklady jejich stárnoucí populace, uzavřel Bloomberg.

Na světě je podle odhadu OSN od 15. listopadu 2022 osm miliard lidí.

Na světě je ode dneška osm miliard lidí. Miliarda přibyla za pouhých jedenáct let

Počet lidí na světě podle propočtů Organizace spojených národů (OSN) dnes dosáhl osmi miliard. Propočty se mohou lišit až o rok, dnešek je podle OSN nicméně tím nejlepším odhadem. Přesný den i čas stanovila organizace i před 11 lety, kdy 31. října 2011 světová populace přesáhla sedm miliard.

Přečíst článek

Globální ekonomika podle OECD v roce 2023 zpomalí.

OECD: Globální zpomalení příští rok nejvíce odskáče Evropa

Globální ekonomika by se v příštím roce měla vyhnout recesi. Nejhorší energetická krize od 70. let 20. století ale vyvolá prudké zpomalení, které nejvíce zasáhne Evropu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a hypotéky.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a jejich posedlost hypotékami

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme