Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světové výdaje na armády loni dosáhly rekordu. Nejvíc utrácely USA, Rusko výrazně méně

Francie, Německo i ČR dovážely zbraně do Ruska, využily mezery v embargu
iStock
 ČTK

Světové výdaje na armádu a zbrojení v loňském roce vzrostly o 0,7 procenta v porovnání s rokem 2020 a poprvé přesáhly dva biliony dolarů (45 bilionů korun). Data přinesl Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru.

Reklama

Navzdory negativním dopadům pandemie covidu-19 na ekonomiku země světa posilovaly své zbrojní arzenály, uvedl Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). „V roce 2021 výdaje na zbrojení vzrostly posedmé v řadě a dosáhly 2,1 bilionu dolarů. To je nejvyšší číslo, které jsme kdy měli,“ řekl agentuře AFP představitel ústavu Diego Lopes da Silva.

Nejvíce na armádu jako tradičně vydaly Spojené státy, a sice 801 miliard dolarů, což bylo o 1,4 procenta méně než v roce 2020. Pokles v nákladech na zbrojení v USA je podle SIPRI dán především nárůstem inflace ve Spojených státech a stažením amerických jednotek z Afghánistánu.

Česká zbrojovka

Jan Drahota z České zbrojovky: Loňské zisky byly rekordní. Přejmenujeme se na Colt CZ

Za dobrými výsledky stojí mimo jiné akvizice legendární americké firmy Colt. Slavné jméno ponese nyní celá společnost. Její vedení navrhne dividendu ve výši 25 korun na akcii. Výsledky hospodaření povzbudily investory. Cenné papíry Zbrojovky na pražské burze zakončily čtvrteční seanci růstem o víc než tři procenta na 612 korun za akcii.

Přečíst článek

Na druhém místě je Čína s odhadovanými 293 miliardami dolarů a meziročním zvýšením o 4,7 procenta, následuje na třetím místě Indie (76,6 miliardy), čtvrtá Británie (68,4 miliardy) a páté Rusko (65,9 miliardy).

Rusko výdaje na armádu zvyšuje, USA naopak

V Rusku se zbrojní výdaje za minulý rok zvýšily o 2,9 procenta. Podle da Silvy byl nárůst ve výdajích patrný především ke konci roku. „To se dělo, když Rusko shromažďovalo vojska u ukrajinských hranic před únorovou invazí na Ukrajinu,“ poznamenal da Silva. Podle něj Rusko vynakládá na obranu 4,1 procenta svého HDP, což „je podstatně více než světový průměr“.

Ukrajinské náklady na zbrojení vzrostly od ruské anexe Krymu o 72 procent. V loňském roce sice výdaje klesly o více než osm procent na 5,9 miliardy dolarů, přesto však představovaly 3,2 procenta ukrajinského HDP, uvedl SIPRI.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.

Gerhard Schröder pro New York Times: Nebudu se za nic omlouvat. To není můj styl

V současnosti jeden z nejnenáviděnějších Němců poskytl rozhovor listu The New York Times. Obhajuje v něm německou strategii vůči Rusku, která je Německu vlastní od Willyho Brandta a je postavena na vzájemně výhodných obchodech. „Snažit se dlouhodobě politicky či ekonomicky izolovat Rusko není možné,“ prohlásil bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který je mimochodem nositelem nejvyššího českého vyznamenání. Propůjčil mu ho další donedávna prokremelský politik – Miloš Zeman. 

Přečíst článek

Francie, Německo i ČR dovážely zbraně do Ruska, využily mezery v embargu

Státy EU dodaly v minulých letech Rusku zbraně za stovky milionů eur

Francie a Německo dodaly v letech 2015 až 2020 Rusku navzdory embargu zbraně za 274 milionů eur (6,7 miliardy korun), Česká republika za 14,3 milionu eur (349 milionů korun), napsal britský list The Daily Telegraph. Podle deníku, který se odvolává na analýzu Evropské unie, je pravděpodobné, že zbraně, včetně bomb a raket, Rusko využívá při nynější vojenské agresi proti Ukrajině.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme