Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gerhard Schröder pro New York Times: Nebudu se za nic omlouvat. To není můj styl

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.
Olaf Kosinsky / Creative Commons / CC BY-SA 3.0 DE
Stanislav Šulc

V současnosti jeden z nejnenáviděnějších Němců poskytl rozhovor listu The New York Times. Obhajuje v něm německou strategii vůči Rusku, která je Německu vlastní od Willyho Brandta a je postavena na vzájemně výhodných obchodech. „Snažit se dlouhodobě politicky či ekonomicky izolovat Rusko není možné,“ prohlásil bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který je mimochodem nositelem nejvyššího českého vyznamenání. Propůjčil mu ho další donedávna prokremelský politik – Miloš Zeman. 

Reklama

Gerhard Schröder je ruským mužem v Německu číslo jedna. A stal se jím krátce po své prohře s Angelou Merkelovou v roce 2005. Tehdy mu zavolal ruský prezident Vladimir Putin s dotazem, zda by byl odstupující kancléř ochoten pracovat na prohlubování dobrých vztahů mezi Ruskem a Německem (potažmo Evropskou unií), které Schröder ještě jako nejvlivnější muž Německa pomáhal etablovat. 

Francie, Německo i ČR dovážely zbraně do Ruska, využily mezery v embargu

Státy EU dodaly v minulých letech Rusku zbraně za stovky milionů eur

Francie a Německo dodaly v letech 2015 až 2020 Rusku navzdory embargu zbraně za 274 milionů eur (6,7 miliardy korun), Česká republika za 14,3 milionu eur (349 milionů korun), napsal britský list The Daily Telegraph. Podle deníku, který se odvolává na analýzu Evropské unie, je pravděpodobné, že zbraně, včetně bomb a raket, Rusko využívá při nynější vojenské agresi proti Ukrajině.

Přečíst článek

A Schröder na tuto nabídku kývl. Tím se stal člověkem, který do velké míry zapříčinil současný stav. „V roce 2011 Německo odebíralo 39 své spotřeby plynu z Ruska. Krátce před ruskou invazí na Ukrajinu to již bylo 55 procent,“ vypočítává Katrin Bennholdová z The New York Times, která s bývalým kancléřem vedla rozhovor.

„Denně tak Německo Rusku posílá 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun), což z Putina činí jednoho z nejbohatších lidí planety. A také do velké míry právě tato situace napomohla k finálnímu rozhodnutí napadnout Ukrajinu,“ dodává Bennholdová. 

Za pomoc Rusům milion dolarů ročně 

Rozhodně neplánuji rezignovat na své posty. Jen bych tím v očích všech uznal to, co o mně říkají,“ odmítl Schröder výraznější reakci na současné dění v rozhovoru s Bennholdovou. „Nebude se za nic omlouvat. To není můj styl,“ dodává. 

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pokud se EU odpojí od ruských energií, benzín bude v Česku za šedesát

Německo spadne do recese, pokud dojde k odpojení dodávek ruského plynu, ropy a uhlí do Evropské unie. Jeho ekonomika by se letos propadla o takřka dvě procenta. Vyplývá to z včera zveřejněných propočtů Bundesbanky. Cena ropy Brent by podle ní v případě zastavení dodávek vylétla až nad 170 dolarů za barel. Takže pohonné hmoty by se v Česku prodávaly minimálně za 60 korun na litr. Před úplným odpojením EU od ruské ropy dále varuje americká ministryně financí Janet Yellenová. Jak moc je scénář odpojení nyní reálný?

Přečíst článek

Autorka připomíná, že Schröder si za své služby Rusku přijde na slušné peníze. V současnosti podle ní exkancléř bere zhruba 270 tisíc dolarů (asi šest milionů korun) ročně za účast v podniku Nord Stream, který provozuje stejnojmenný plynovod, dále 600 tisíc dolarů za členství ve správní radě ruské ropné společnosti Rosněfť a dalších devět tisíc dolarů měsíčně jako doživotní rentu od německé vlády.

Krátce před rozpoutáním války na Ukrajině mu navíc Rusové nabídli další místo ve správní radě podniku Nord Stream 2, zda je přijmul, New York Times neuvádí.  Celkem si tak Schröder za své exkancléřství a ruské angažmá ročně vyjde na milion dolarů.

Německo bez plynu z Ruska? To je velice nepravděpodobné, tvrdí Bundesbank

Pokud válka na Ukrajině eskaluje a vyústí v embargo na dovoz plynu, slabší poptávku a ve větší nejistotu, ocitne se německá ekonomika v recesi. Hrubý domácí produkt (HDP) by se tak v letošním roce snížil téměř o dvě procenta. Ve své pravidelné měsíční zprávě to uvedla německá centrální banka (Bundesbank).

Přečíst článek

Přitom je důležité připomenout, že vysoké posty získal zejména ve firmách, které z pozice kancléře Německé spolkové republiky buď nechával zřídit, nebo se prosazoval o jejich zdárné fungování (jako v případu Nord Streamu 1, který byl ryze soukromým podnikem ruských, finských a německých firem). Podobné jednání přitom bývá běžně označováno za korupční a místní úřady proti němu většinou vedou boj. 

Hlasatel ruských „pravd“

V reakci na podobné pochybnosti však vždy přišli „přátelé z východu“ včetně Vladimira Putina. „Podívejte se do svých peněženek, pak na účty za energie, plyn a vlastně za všechno. A to, že nejsou třikrát, možná spíše pětkrát vyšší, vděčíte jedinému muži – Gerhardu Schöderovi,“ prohlásil Putin. A Schröder se na této vlně velmi dlouho vezl. 

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Odpojení od ruského plynu je blíže, než si myslíme. Itálie už je připravena

Itálie je prvním z klíčových odběratelů ruského plynu v EU, jenž je připravený se od něj zcela odpojit. Země včera uvedla, že tak učiní, když požadavek Kremlu na nový způsob plateb za plyn bude v rozporu se sankcemi. Podle nálezu právníků pracujících pro Evropskou komisi a Evropskou radu v takovém rozporu skutečně je. Konečné slovo však musí ještě vyřknout Evropská komise.

Přečíst článek

Jeho role vychází z tradiční „Ostpolitiky“, kterou SRN vůči Rusku zastávala již od Willyho Brandta. Plynovody a ropovody se pod Evropou položily navzdory studené válce. Schröder tuto politiku však povýšil do nebezpečných úrovní. „Vždy šlo o dvojí závislost. Stejně jako my jste závislí na jejich plynu, jsou oni závislí na našich penězích. Bez nich své závazky nezaplatí,“ prohlásil pro New York Times bývalý kancléř. 

Jeho myšlenkový svět tak zcela naplňuje prokremelské narativy, podle nichž Rusko v Evropě hraje nezastupitelnou roli. „Plyn i ropa z Ruska potečou pořád. Ať se děje, co se děje. A kdyby náhodou ne, tak rezignuji,“ dodal v rozhovoru Schröder.

Ropa, ilustrační foto

Richard Bechník: Averze vůči ruské ropě teprve zraje. Plně se projeví až v květnu

Pádící ceny energií dopadají úplně na všechny. Kdy se tento extrémní růst zastaví? A jaké faktory rozhodnou v krátkodobém i dlouhodobém horizontu? Nad tím se zamýšlí ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Přečíst článek

Zároveň se neustále vrací do dob mezi lety 2005 a 2014 a snaží se připomínat, proč vlastně všechny pokusy o nový plynovod začaly: obviňuje tehdejší ukrajinské lídry z toho, že neúměrně navyšovali tranzitní tarify a dojde i na obviňování ze zadržování plynu. Opět jde o pokračování ruské propagandistické dikce. 

Bez reálné moci a nenáviděný 

Když se rozhovor stočí od energetiky k reálné válce, Schröder se mění v demokrata. „Musí se vyšetřit, jak to vlastně bylo,“ reaguje na otázky ohledně masakru v Buči a dodává, že rozkaz určitě nevydal Putin, ale někdo pod ním.

„Válka podle mě byla chyba. To jsem ostatně říkal vždy. Nyní musíme dosáhnout míru tak rychle, jak to jen bude možné,“ dodává a mezi řádky tak prosvítá to, že Ukrajina bude muset něco obětovat, aby se ruská armáda stáhla. Sám se pokusil jednat s oběma stranami, ale bez reálného výsledku. A tak nyní stárnoucí muž sedí doma v Hanoveru. 

Leonhard Birnbaum

Embargo na ruský plyn může být labutí písní Evropské unie, říká šéf koncernu E.ON

Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má nejen Německo, ale celá Evropa velký problém. V sázce by mohla být i samotná existence Evropské unie. Hospodářskému deníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vyloučil návrat k jaderné energetice v Německu, nebrání se ale prodloužení životnosti německých uhelných elektráren.

Přečíst článek

V Německu mezitím probíhá zásadní společenská krize o roli čelných představitelů SRN v současném konfliktu a také o roli Německa v pozvolné a dlouhodobé přípravě Ruska na agresivní expanzi. 

Současný kancléř Olaf Scholz je ze stejné partaje jako Schröder a blízce s ním spolupracoval, když byl Schröder nejvlivnějším politikem v zemi. I současný kancléř tak je cílem útoků, že kvůli ekonomice, plynu a možná i nějakým horším zájmům nechce Německo výrazněji pomáhat Ukrajině. 

V symbolické rovině pak Schröder musí čelit celé řadě osobních nepříjemností. Například Hanover, tedy město, v němž dlouhá léta žije, chtělo zrušit Schröderovo čestné občanství, což naposledy vedení města učinilo v případě Adolfa Hitlera. Exkancléř ale nakonec město přeběhl a titul vrátil sám. Klub Borussia Dortmund, kterému Schröder vždy otevřeně fandil, jej vyzval, aby veřejně odsoudil ruskou agresi. Exkancléř raději zrušil své členství v klubu. 

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme