Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Drahota z České zbrojovky: Loňské zisky byly rekordní. Přejmenujeme se na Colt CZ

Česká zbrojovka
mr.smashy / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Za dobrými výsledky stojí mimo jiné akvizice legendární americké firmy Colt. Slavné jméno ponese nyní celá společnost. Její vedení navrhne dividendu ve výši 25 korun na akcii. Výsledky hospodaření povzbudily investory. Cenné papíry Zbrojovky na pražské burze zakončily čtvrteční seanci růstem o víc než tři procenta na 612 korun za akcii.

Reklama

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG), který je významným evropským výrobcem ručních palných zbraní, vykázal za loňský rok výnosy 10,7 miliardy korun. Meziročně byly vyšší o 56,7 procenta. Upravený čistý zisk skupiny po zdanění vzrostl ve srovnání s rokem 2020 o 71,6 procenta na 1,161 miliardy korun. Představenstvo navrhne valné hromadě výplatu dividendy 25 korun. Letos firma očekává další růst výnosů a a připravuje také přejmenování skupiny na Colt CZ Group, uvedla firma.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

Podle předsedy představenstva CZG Jana Drahoty byly loňské výsledky holdingu rekordní. Projevil se na nich nárůst prodejů ve všech regionech a také akvizice společnosti Colt a konsolidace jejích výnosů do celkového hospodaření CZG od loňského 21. května. Společnost loni prodala 627 472 zbraní, o rok dříve jich bylo 467 463. Nárůst činil 34,2 procenta.

Upravená EBITDA očištěná o mimořádné vlivy spojené s akvizicí Coltu meziročně CZG vzrostla o 49,6 procenta téměř na 2,169 miliardy korun. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů. Na investice skupina v roce 2021 uvolnila 651,9 milionu korun, meziročně o 98,1 procenta více.

Pro letošní rok předpokládá CZG podle Drahoty další nárůst výnosů a zisku EBITDA. Výnosy by se podle vedení společnosti měly pohybovat mezi 14,4 až 14,8 miliardy korun, zisk EBITDA by mohl dosáhnout tři až 3,3 miliardy korun.

Joe Biden, americký prezident

Putin chce na Ukrajině použit chemické a biologické zbraně, tvrdí Biden

Falešná obvinění Ruska, že Kyjev má biologické a chemické zbraně, ukazují, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje jejich použití na Ukrajině. V pondělí to prohlásil americký prezident Joe Biden, aniž by pro svá tvrzení předložil důkazy. Biden také potvrdil, že ruská armáda v sobotu použila hypersonické střely Kinžal.

Přečíst článek

Dvidenda ve výši 25 korun, trojnásobek oproti předchozímu roku

Globální prodejní strategie a zaměření na výrobky a výzkum a vývoj podporují podle Drahoty růst výnosů při udržení ziskovosti a zároveň vytvářejí dlouhodobou hodnotu pro investory CZG. „Naše hospodaření generuje silné cash flow, pokračujeme v investicích do výrobních kapacit, produktů a odbornosti,“ uvedl předseda představenstva. Valné hromadě navrhne výplatu dividendy 25 korun na akcii, což je proti loňským 7,50 koruny trojnásobek.

Loňské výnosy v USA představovaly 58,5 procenta z celkových výnosů holdingu. Podíl 9,9 procenta připadl na Evropu bez České republiky, která se na celkových výnosech podílela ze 7,7 procenta. Dalších sedm procent připadalo na Afriku, 6,8 procenta na Asii, 5,2 procenta na Kanadu a asi pět procent na ostatní země.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Výnosy holdingu v Česku loni vzrostly na 821,7 milionu korun proti předchozím 327,4 milionu, podle firmy to bylo vlivem akcelerace dodávek armádě ve druhém pololetí roku. Výnosy z prodejů v USA stouply loni téměř o 39 procent na 6,3 miliardy korun především kvůli nárůstu poptávky na komerčním trhu a konsolidaci Coltu.

Součástí CZG je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu, dále do něj patří společnosti Colt´s Manufacturing Company, Colt Canada Corporation, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. Holding drží také menšinový podíl ve společnosti Spuhr i Dalby, švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně. Skupina zaměstnává více než 2000 lidí v ČR, USA, Kanadě, Německu a Švédsku.

Lukáš Kovanda
video

Kam až zamíří inflace? Do jaké míry poškodí válka české exportéry? Odpovídá ekonom Lukáš Kovanda

Nepredikovatelný konflikt na Ukrajině se stal dalším faktorem negativně ovlivňujícím vývoj inflace či další vývoj úrokových sazeb. Kam se až inflace může vyšplhat? Jak vysoké úrokové sazby můžeme letos čekávat? Jaký dopad může mít ukrajinský konflikt na české exportní společnosti? Odpovídá Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Elektromobily VW

Volkswagen postaví gigafactory ve španělské Valencii. O dalších lokalitách rozhodne později

Německá automobilka Volkswagen postaví továrnu na výrobu baterií ve španělské Valencii. Oznámila, že do výroby baterií ve Španělsku společně s externími dodavateli investuje více než sedm miliard eur (172 miliard korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Francie, Německo i ČR dovážely zbraně do Ruska, využily mezery v embargu

Světové výdaje na armády loni dosáhly rekordu. Nejvíc utrácely USA, Rusko výrazně méně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme