Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Ukrajině padl český dobrovolník, je to druhý případ za rok

O víkendu na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně.
ČTK/AP
 ČTK

O víkendu na Ukrajině padl český dobrovolník, který bojoval na ukrajinské straně. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake uvedl, že se jedná o druhý takový případ za poslední rok. Prezident Pavel rodině vyjádřil soustrast.

Reklama

„Konflikty bohužel ztráty přinášejí, ale každá individuální ztráta je velice těžká. Rád bych vyjádřil soustrast rodině toho člověka, je mi to velice líto,” uvedl prezident Petr Pavel. „Myslím, že dokud konflikt neskončí, tak podobné zprávy budeme dostávat. I proto bychom se měli snažit, aby skončil co nejdřív,” dodal.

První Čech přišel o život při bojích s ruskou armádou na Donbase loni v červnu. Na Donbase byl nedávno také vážně zraněn další český dobrovolník, který v rámci projektu Phoenix pomáhá na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě. Zasáhl ho šrapnel, uvedli zástupci Phoenixu na sociálních sítích. Jeho stav je podle nich stabilizovaný, zranění jsou ale vážná. Řeší proto jeho převoz do Česka.

Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Čínský prezident přiletěl do Moskvy, s Putinem jednal čtyři a půl hodiny

Ruský prezident Vladimir Putin se v Kremlu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Neformální setkání obou vůdců trvalo čtyři a půl hodiny, informovaly ruské agentury. Dodaly, že čínský host v Putinově doprovodu opustil Kreml a oba prezidenti krátce pohovořili ještě u automobilu čínského prezidenta. Znovu se setkají v úterý.

Přečíst článek

Ministerstvo zahraničí ale v neděli sdělilo, že aktuální zdravotní stav zraněného jeho převoz do vlasti neumožňuje.

Joe Biden, americký prezident

Zatykač vydaný na Putina je oprávněný, uvedl Biden. Nehorázné a nepřijatelné, zní z Moskvy

Vydání zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s válkou na Ukrajině je podle americké hlavy státu, Joea Bidena, oprávněné. Ruský prezident spáchal válečné zločiny, míní Biden, kterého citovala agentura Reuters. Zatykač na Putina vydal v pátek Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska. Začíná být jasné, že nikdo nestojí nad zákony, řekl v reakci německý kancléř Olaf Scholz.

Přečíst článek

Červnovou obětí byl podle informací ze sociálních sítí muž z Třebíče. Česká televize tehdy uvedla, že zemřel po zásahu minometným granátem, na Ukrajině působil několik měsíců.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme