Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vládní dluh překročil 2,5 bilionu korun

peníze, ilustrační foto
iStock

Dluh vládních institucí ČR stoupl ve druhém čtvrtletí meziročně o 252,2 miliardy korun na 2,517 bilionu korun. Míra zadlužení vzrostla oproti loňsku z 39,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 42,7 procenta.

Reklama

Ve srovnání s letošním prvním čtvrtletím byla o 1,3 procentního bodu nižší, ačkoli dluh stoupl o 4,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

0,75 procenta. ČNB zvýšila sazby nejrazantněji za poslední čtvrtstoletí

Bankovní rada České národní banky výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Ekonomové čekali zvýšení sazby o 0,5 procentního bodu.

Přečíst článek

Saldo hospodaření vládních institucí skončilo ve sledovaném kvartále ve schodku 57,4 miliardy korun, proti loňsku se ale snížil o 38,5 miliardy korun, k čemuž přispěly podle statistiků všechny vládní instituce. Saldo hospodaření ústředních vládních institucí se zlepšilo o 11,5 miliardy korun a skončilo v deficitu 99,6 miliardy korun. Místní vládní instituce hospodařily s přebytkem 33,4 miliardy korun, což bylo meziročně o 19 miliard korun více, a přebytek hospodaření fondů sociálního zabezpečení stoupl o 7,9 miliardy na 8,9 miliardy korun.

Příjmy vládního sektoru meziročně narostly o 14,1 procenta, na čemž se kladně podepsalo zejména zvýšení příjmů ze sociálních příspěvků, daní z výroby a dovozu a daní z příjmů. Výdaje vládních institucí pak proti loňskému druhém čtvrtletí narostly o 6,4 procenta, přičemž nejvíce se zvýšily výdaje na náhrady zaměstnancům, sociální dávky a dotace.

Česká národní banka, Praha, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: ČNB všechny překvapila. Firemní úvěry i hypotéky výrazně zdraží

Česká národní banka vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. Svoji základní úrokovou sazbu totiž s účinností od zítřka zvedá o mimořádné 0,75procentního bodu na 1,50 procenta.

Přečíst článek

V souvislosti s vládním dluhem statistici rovněž uvedli, že z hlediska jeho jednotlivých částí byl meziroční nárůst zaznamenán hlavně u emitovaných cenných papírů a objemu přijatých úvěrů. „Emitované cenné papíry dál zůstávají hlavní komponentou dluhu. Hodnota emitovaných cenných papírů stoupla též mezičtvrtletně, naopak u přijatých úvěrů došlo k poklesu,“ doplnili statistici.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme