Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V průmyslu inflační vlna pomalu opadá

V průmyslu inflační vlna pomalu opadá
Pixabay
 ČTK

Ceny výrobců v Česku loni meziročně vzrostly. V průmyslu téměř o čtvrtinu, uvádí statistici. Prosincová výrobní inflace ale naznačuje, že inflace v největším tuzemském odvětví pozvolna opadá. Ceny se v průmyslu meziměsíčně snížily o 1,1 procenta.

Reklama

Ceny výrobců v Česku loni vzrostly. V zemědělství se meziročně zvýšily o 31,8 procenta, v průmyslu o 24,3 procenta, ceny stavebních prací stouply o 12,3 procenta a tržních služeb pro podniky o 5,8 procenta. V prosinci meziroční růst v zemědělství a průmyslu zpomalil, u stavebních prací a tržních služeb byl mírně rychlejší, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Meziroční růst cen všech výrobců v prosinci pokračoval,” sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Průmysloví výrobci v prosinci proti předchozímu roku zvýšili ceny o 20,1 procenta, zemědělští o 27,3 procenta. Ceny stavebních prací v posledním loňském měsíci vzrostly meziročně o 12,2 procenta a tržních služeb pro podniky o 7,3 procenta.

Cenový vývoj bude umírněný

„Tendence ke zpomalení meziročního růstu cen, jež byla patrná po většinu loňského druhého pololetí, by měla pokračovat i letos. Zhruba kolem poloviny letošního roku by meziroční růst cen průmyslových výrobců zpomalit do jednociferných úrovní a průměrný růst těchto cen za celý rok 2023 by mohl být blízko úrovně 10 procent,” uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

nákupy, ilustrační foto

Zvrat ve vývoji? Inflace meziměsíčně stagnovala, meziročně zpomalila

Spotřebitelské ceny v Česku v prosinci meziročně stouply o 15,8 procenta, tempo růstu tak zpomalilo z listopadových 16,2 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za celý loňský rok byla průměrná míra inflace 15,1 procenta. Šlo o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku samostatné ČR. Vyšší byla jen v roce 1993, kdy činila 20,8 procenta.

Přečíst článek

Ve srovnání s listopadem se ceny stavebních prací a tržních služeb zvýšily shodně o 0,6 procenta. Ceny zemědělských výrobců stouply meziměsíčně o 1,7 procenta, v průmyslu ceny klesly o 1,1 procenta.

„Ceny v průmyslu klesly nejen díky příznivému vývoji na trhu s ropou a jejími deriváty. Pozvolna je vidět pozitivní vliv poklesu cen komodit i v chemickém průmyslu a ve zpracování kovů. Meziroční růst cen v průmyslu nyní dosahuje ‚jen‘ 20,1 procenta, zatímco ještě před půl rokem to bylo 28,5 procenta,” okomentoval čísla Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

Bolest jménem energetika

Nic podobně pozitivního se podle něj zatím nedá říct o energetice, kde ceny v posledním měsíci opět vzrostly a meziročně jsou o téměř 54 procent výše.

Pozitivní zprávou je podle analytiků zpomalování cen stavebních materiálů (na 16 procent), avšak stejně jako v případě celého průmyslu je teď otázkou, jak budou vypadat firemní ceníky pro rok 2023. „Teprve až v lednové inflaci uvidíme, jakou cenovou politiku hodlají firmy razit v čase ekonomického útlumu,” dodal Dufek.

Zpomalení růstu výrobních cen by mělo pokračovat i v zemědělství. Za letošní rok jako celek by výrobní ceny v zemědělství podle Jáče mohly zhruba stagnovat, tj. jejich růst by se mohl zastavit.

Kromě počasí, jež má vždy vliv na úrodu a tedy i na ceny v zemědělství, bude samozřejmě záviset na vývoji cen ropy, energií a dalších, což bude mít vliv nejen na ceny v zemědělství, ale také na ceny v průmyslu a v dalších oblastech tuzemské ekonomiky.

Spotřebitelské ceny, do nichž se ceny výrobců promítají, v prosinci meziročně stouply o 15,8 procenta, oznámil už dřív ČSÚ. Tempo inflace tak zpomalilo, v listopadu byly ceny meziročně vyšší o 16,2 procenta. Za celý loňský rok byla podle ČSÚ průměrná míra inflace 15,1 procenta, tedy nejvyšší od roku 1993.

Buenos Aires, hlavní město Argentiny

Čechy trápí inflace. Ovšem v Argentině je téměř sto procent

Míra inflace v Argentině v prosinci činila 94,8 procenta, a zvýšila se tak z listopadových 92,4 procenta. Informoval místní statistický úřad. Argentina má pátou nejvyšší inflaci na světě, prosincové tempo růstu bylo nejrychlejší od roku 1991.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výroba automobilů, ilustrační foto

Nárůst cen v září hlásí všichni výrobci, nejvíce opět stouply v zemědělství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme