Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čechy trápí inflace. Ovšem v Argentině je téměř sto procent

Buenos Aires, hlavní město Argentiny
ČTK
 ČTK

Míra inflace v Argentině v prosinci činila 94,8 procenta, a zvýšila se tak z listopadových 92,4 procenta. Informoval místní statistický úřad. Argentina má pátou nejvyšší inflaci na světě, prosincové tempo růstu bylo nejrychlejší od roku 1991.

Reklama

Peněž už se nedostává, platy nestačí

Vývoj spotřebitelských cen za poslední měsíc loňského roku potvrdil, že kupní síla Argentinců dál rychle klesá. Země se potýká s vysokou inflací už roky a majitelé obchodů si zvykli, že musejí často měnit cenovky. Jen za prosinec činil růst spotřebitelských cen 5,1 procenta.

„Peněz už se nedostává, platy už nestačí, inflace se pořád zvyšuje. Rok začal zvýšením cen jízdného, oblečení i potravin,“ řekla agentuře Reuters Argentinka Griselda Melleová, když zrovna v jednom z obchodů nakupovala.

Ministr hospodářství Sergio Massa v nedávném rozhovoru řekl, že meziměsíční růst cen v prosinci nepřesáhne pět procent. Dodal, že do dubna by tempo meziměsíčního růstu mělo postupně zvolnit ke třem procentům. V prosinci vykazovaly růstový trend například ceny ovoce a zeleniny, naopak růst cen masa zvolnil, řekl ekonom společnosti EcoGo Lucio Garay Méndez.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

„Je to psychologický faktor, který vás vyčerpává, protože... mzdy se nezvyšují tak rychle jako inflace,“ postěžoval si jednačtyřicetiletý učitel Aurelio Narvaja. Přestože mnoho ekonomů očekává, že meziměsíční inflace bude zatím blízko prosincové úrovně, rizikem jsou jak vnější faktory, tak faktory domácí. K těm patří zejména vliv administrativně stanovovaných maximálních cen, které určuje vláda v Buenos Aires. Ekonom v konzultační společnosti Econviews Isaías Marini v této souvislosti upozorňuje hlavně na nedostatek cizích měn.

V Argentině se běžně používá neoficiální kurz k dolaru

„Nedostatek (amerických) dolarů může ještě vyostřit situaci na černém trhu, což povede k dalšímu růstu inflace,“ řekl Marini. V Argentině se běžně používá neoficiální dolarový kurz, který se aktuálně pohybuje kolem 360 pesos za dolar. Oficiální kurz je zhruba 180 pesos za americký dolar.

Agentura Bloomberg v listopadu informovala, že Argentina ve snaze dostat do země americké dolary umožní zahraničním turistům využít neoficiálního kurzu, když budou platit kreditní či debetní kartou vydanou mimo Argentinu. Cizincům tak nákupy v Argentině po přepočtu zpět na jejich měnu výrazně zlevní a země na oplátku získá devizy.

Největší argentinská hvězda Lionel Messi.

Argentina vydělá více než Francie na svém případném vítězství ve fotbale

Jestliže dnes získá titul mistra světa ve fotbale Argentina, vydělá na tom více, než kolik vydělá Francie, připadne-li titul místo Argentiny jí. Vyplývá to z letošní studie Marka Mella z univerzity v britském Surrey. Ekonom využil data organizace OECD za celé období od roku 1961, aby zjistil, zda má vítězství mistrovství světa ve fotbale nějaký dopad na ekonomický výkon země vítězného mužstva. Má.

Přečíst článek

Nejvyšší míru inflace má aktuálně africká země Zimbabwe, a to 244 procent. Druhá Venezuela má inflaci kolem 156 procent, třetí Libanon 142 procent a čtvrtá Sýrie zhruba 139 procent.

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme