Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA svírá nejvyšší inflace za 40 let, vystoupala na 7,5 procenta

Dolary, ilustrační foto
Pixabay

Míra inflace ve Spojených státech v lednu vystoupila na 7,5 procenta, a dostala se tak nejvýše od února 1982. Prudce rostly opět zejména ceny energií, uvedlo americké ministerstvo práce. Jak zareaguje Fed?

Reklama

Vysoká inflace podporuje spekulace finančních trhů, že americká centrální banka (Fed) by na svém příštím zasedání v březnu mohla zahájit zvyšování úrokových sazeb.

„V kombinaci s menším počtem nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých za minulý týden přibylo 223 tisíc (trh očekával jen 230 tisíc), se tak dnešní obchodování neslo v duchu růstu sázek na brzké zvýšení sazeb Fedem. Trh má aktuálně zaceněno zvýšení o jeden procentní bod do letošního července, přičemž rostou spekulace na zvýšení o „nadstandardních“ 50 bazických bodů na nejbližším zasedání Fedu, které se uskuteční 16. března,” uvedl Jaromír Gec, ekonomický stratég Komerční banky.

Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta. Rostly tak stejným tempem jako v prosinci.

Leden byl čtvrtým měsícem za sebou, kdy meziroční inflace byla vyšší než šest procent. V prosinci činila sedm procent. Analytici podle agentury Reuters očekávali růst inflace na 7,3 procenta, meziměsíčně pak čekali růst spotřebitelských cen o 0,5 procenta.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavější ceny potravin a energií, vystoupila v lednu na šest procent. To je maximum od srpna 1982. V prosinci jádrová inflace činila 5,5 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se jádrové ceny zvýšily o 0,6 procenta.

Jádrovou inflaci podporují vyšší nájmy a nedostatek zboží, jako jsou například motorová vozidla. Ceny energií stouply v lednu meziročně o 27 procent.

ruleta, investiční sázky

Investujte do firem a nemovitostí, vyhněte se zlatu, radí čeští superbohatí

Stavební pozemky, start-upy, rezidenční nemovitosti a akcie. To jsou horké investiční sázky českých a slovenských dolarových milionářů, tedy lidí s disponibilním majetkem převyšujícím 22 milionů korun. Superbohatí s ohledem na narůstající inflaci radí zařadit do portfolia pružnější aktiva, která dokážou znehodnocení lépe odolávat, uvádí zpráva Wealth Report 2021, za níž stojí J&T Banka. Naopak dříve tradiční zlato je v současné době pro majetné investičním propadákem.

Přečíst článek

Záporné body pro Bidena

Prudce rostoucí inflace snížila kupní sílu domácností a oslabila popularitu prezidenta Joea Bidena. A to i přesto, že ekonomika loni rostla nejrychleji za posledních 37 let a trh práce vytváří nová pracovní místa.

Očekává se, že Fed začne v březnu zvyšovat úrokové sazby, aby omezil inflaci, která je vysoko nad dvouprocentním cílem. Ten centrání banka považuje za strop cenové stability. Trhy nyní předpovídají, že existuje až 25procentní pravděpodobnost zvýšení základní sazby o půl procentního bodu. Podle ekonomů však není pravděpodobné, že by Fed postupoval tak razantně, čekají proto zvýšení jen o čtvrt procentního bodu. Podle nich by Fed letos mohl zvýšit úroky až sedmkrát.

Jerome Powell, šéf Fed

Šéf Fedu Powell: Úrokové sazby začneme zvedat brzy. Zřejmě už v březnu

Zvyšování sazeb se v USA zatím nekoná. Šéf Fedu Jerome Powell naznačil, že na to dojde zřejmě v březnu. Měnový výbor v prohlášení také potvrdil, že tehdy také ukončí nákup dluhopisů. Vyfukování takřka devítibilionové rozvahy banky přijde na řadu později.

Přečíst článek

Americké akcie v reakci na nová data reagovaly poklesem, zatímco výnosy dluhopisů i tržní úrokové sazby rostly. Dočasné zisky si připsal také dolar, který krátce posílil pod hranici 1,14 dolaru za euro.

Investování v roce 2022 bude zkouškou nervů. Ne všichni jsou připraveni, zvláště nováčci ne

Strach z inflace vhání Čechy do sítě investic. Ne všichni ale mají silné nervy na to, co přijde. Pro letošní rok snad více než kdy jindy platí, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích.    

Přečíst článek

>>>>>> Vše k inflaci čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme