Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zelená inflace přichází do Česka, bude tady roky. Jak se na ni připravit?

Green Deal, ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

Jen pár dnů nazpět varovala Isabel Schnabelová z vedení Evropské centrální banky (ECB) před takzvanou zelenou inflací, neboli „greenflation“. Jedná se o dosud nejhlasitější varování zpoza zdí ECB, že nynější vysoké ceny energií napříč eurozónou, a potažmo EU včetně Česka, tu budou celé roky. A že se ještě dost možná budou průběžně výrazně zvyšovat. Jsou totiž daní za zelenou transformaci EU a za její snahu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Reklama

Jedním z nejlepších způsobů, jak své úspory před zelenou inflací chránit, je pro ty, co si to mohou dovolit, investování do akcií, které z vysokých cen energií těží. Které na nich vydělávají. Pak také do akcií, které těží z obecně rapidní inflace, neboť tu bude zelená inflace roztáčet i nadále, a ještě silněji.

EDF, francouzská energetická společnost

Akcie francouzské EDF se zřítily. Vláda po ní chce obří slevy na elektřinu

Akcie francouzské energetické společnosti EDF v pátek klesly až o 25 procent, v průběhu dne však už část ztrát smazaly. Děje se tak v reakci na nařízení francouzské vlády, která po podniku ve snaze zkrotit raketový růst cen energií požaduje, aby prodával více elektrické energie s obří slevou. EDF uvedla, že ji tento krok bude stát až 8,4 miliardy eur (205,6 miliardy korun) a zhoršila proto výhled na letošní rok, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Akcie evropských národních šampionů, bank i energetických společností, se tak zdají být ternem. Energetické společnosti navyšují zisk v prostředí „greenflation“, banky zase v obecně inflačním prostředí. Ano, ale... I tato investiční sázka na evropské národní šampiony, energetické a bankovní, má své trhliny a trhlinky.

Trhlinu hlavně jednu: Électricité de France, EDF.

EDF minulý týden ztratila pětinu tržní hodnoty poté, co francouzská vláda představila plán zastropování cen elektřiny, kterou EDF vyrábí. Jak říká, snaží se chránit domácnosti. Zejména jde pochopitelně o ochranu vlastních politických bodů, neboť Francii za tři měsíce čekají prezidentské volby.

Apple

Akcie technologických gigantů jako Apple nebo Microsoft čeká velký rok

Sázka na tradiční technologické giganty jako je Apple, IBM, Micorsoft, Cisco nebo Oracle, se podle burzovního guru a tváře pořadu Mad Money Jima Cramera vyplatí. Akcie těchto firem budou podle něj vykazovat úctyhodné výnosy i navzdory zpřísnění měnové politiky Fedu.

Přečíst článek

Francouzská vláda má takřka 70 procent podíl v EDF. Její podíl je tedy podobný jako ten vlády české v ČEZ. Akcionáři polostátních energetik, nejen ČEZ, musí počítat s tím, že příklad EDF nemusí zůstat nenásledován. Zrovna akcie ČEZ na zásah francouzské vlády do ziskovosti EDF (hrubý zisk EDF bude dle odhadů ponížený o cca osm miliard eur) prakticky nereagovaly. Ovšem pokud se energetická krize v EU neuklidní, budou politiky i u nás napadat různé věci. I akcie ČEZ, stále vrchovatě těžící z růstu cen energií uplynulých měsíců, by tak mohly dostat nepříjemný zásah. A zelená inflace, jak víme, znamená, že ceny energií pro domácnosti opravdu dlouhá léta jen tak neklesnou, právě naopak. To politici zkrátka nenechají jen tak být, jinak totiž padnou.

Martin Dočekal, expert na dluhopisový trh

Část dluhopisů zkrachuje, tragédie to ale není, říká dluhopisový analytik Martin Dočekal

Trh s korporátními dluhopisy se vyčistil. Finanční poradci si vybírají a nechtějí špatné produkty prodávat. Rizikem je nákup dluhopisů po internetu. Slabé emitenty smete inflace, předpovídá analytik Martin Dočekal ze serveru Dluhopisář.cz.

Přečíst článek

Renesance bankovních akcií

Energetická krize EU žene nahoru nejen ceny energií a energetických akcií, ale i obecnou inflaci. Na ni centrální banky reagují utlumováním extrémně expanzivní měnové politiky, a nakonec i zvyšováním základní úrokové sazby. Ve Spojených státech nyní sílí volání po tom, aby tamní centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na svém zasedání v březnu hned o 0,5 procentního bodu. Šlo by o první zvýšení v takovém rozsahu od roku 2000.

Zpřísňování měnové politiky napříč světem vede k růstu dluhopisových výnosů a otevírá prostor k růstu úrokových výnosů, což oboje podporuje vzestup ziskovosti bank. I když Evropská centrální banka zatím zpřísňování měnové politiky signalizuje jen krotce, podávají akcie bankovního segmentu v Evropě letos zatím nejlepší výkon ze všech odvětví (viz graf: bíle - evropské bankovní akcie, modře - celý trh). Evropské bankovní akcie zažily svůj nejlepší vstup do nového roku v historii.   

Evropské bankovní tituly letos zažívají svůj nejlepší vstup do nového roku v historii (bílá křivka). Připisují si deset procent, zatímco trh jako celek v Evropě klesá (modrá křivka).

Evropské banky dlouhá léta patřily k akciovým poraženým. Deptaly je nízké, ba záporné dluhopisové výnosy, neustálý regulatorní tlak – důsledek finanční krize roku 2008 – či skandály s praním špinavých peněz. To vše zdá se být pryč – a bankovní tituly jsou přitom stále „ve slevě“. Jsou „ve slevě“, a nejsou (ještě) sexy. Ideální doba k nákupu.

Ford F-150 Lightning, čtrnáctá generace z roku 2021

Hodnota Fordu poprvé přesáhla 100 miliard dolarů. Díky sázce na elektroauta

Akcie Fordu ve čtvrtek v New Yorku vzrostly až o pět procent na 25,69 dolaru, čímž dosáhly 20letého maxima. Tržní hodnota Ford Motor tak poprvé ve své 118leté historii přesáhla 100 miliard dolarů a převyšuje konkurenční General Motors (88,6 miliardy dolarů) i start-up s elektrickými nákladními vozy Rivian Automotive (72,3 miliardy dolarů). Stále je však na hony vzdálený hodnotě Tesly, kterou investoři oceňují na více než jeden bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Situace v zámoří

Varování v jejich případě nepřichází z Elysejského paláce či od vlád, ale ze zámoří. Před víkendem rozčarovaly investory výsledky Citigroup a JP Morgan, tedy největší americké banky. Očekávání nenaplnily zejména proto, že pohořel jejich trading. Obchodování na finančních trzích totiž prostředí utahující se měnové politiky moc nepřeje.

To by však nemělo tolik trápit evropské bankovní národní šampiony typu BNP Paribas, kteří budou nejvíce těžit z pravděpodobné nadcházející vlny konsolidace stále poměrně roztříštěného bankovnictví starého kontinentu.

Sečteno, podtrženo, akcie evropských národních šampionů, bankovních a energetických, představují nyní stále jeden z nejlepších způsobů, jak se ochránit před zelenou inflací. Zřejmě tomu tak bude i v příštích letech. Jen musí člověk brát v potaz politické riziko, zejména u těch energetických společností, kterým do byznysu může hodně mluvit stát. Protože „greenflation“ znamená velké chudnutí chudých lidí a lidí z nižších středních vrstev, kteří si akciové investování dovolit nemohou. Přičemž ovšem představují početnou voličskou skupinu – jejich početnost a ochota v krajním případě se bouřit v ulicích je jejich „dividendou“. Na to politici uslyší. Případ EDF není totiž posledním, kdy se berou peníze akcionářům, tedy vyšším středním vrstvám a bohatým, aby ti chudší nevyšli do ulic.   

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme