Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel Havlíček: Vítězství je třeba si odpracovat

Karel Havlíček na sjezdu hnutí ANO.
ČTK
Dalibor Martínek

Někdejší superministr, vicepremiér stínové vlády a taky nově zvolený místopředseda hnutí ANO. Karel Havlíček měl na sobotním sjezdu strany dokonce větší podporu než jeho stranický šéf Andrej Babiš. V prvním kole volby dostal 82 z 93 hlasů. Stále spí jen pár hodin denně, jako v době svého ministrování a je si jistý, že se jeho strana znovu dostane do vlády.

Reklama

Z dvojitého ministra jste se stal prostým poslancem. Nyní tedy i stínovým ministrem, ovšem bez platu. Jak tuto změnu nesete?

Srovnal jsem se s ní výborně. Po třiceti letech v byznysu jsem se rozhodl, že půjdu do politiky. A to není jenom o vládnutí, ale i o opozici, o sněmovně. Pokud má někdo dělat něco dobře, měl by si projít vším. Docela mě to baví. Vidím, že kritizování je výrazně jednodušší než vládnutí. 

Samozřejmě se snažíme nebýt jenom za každou cenu kritiky, chceme to podkládat čísly a fakty. Nyní se i hodně věnuji hnutí ANO. Jsem aktivní lokálně, nově jsem předsedou Prahy Západ. Budu aktivní v rámci středních Čech. A není tajemstvím, že budu kandidovat do vedení ANO, do předsednictva. Chci pomoci panu Babišovi i v rámci celorepublikové politiky. 

Chceme-li se zase vrátit, tak by měli ti, kteří byli v rámci vlády hodně vidět, a já byl hodně vidět, být inspirací. Ukázat členům v regionech, že se to musí všechno odpracovat. Vždy jsem sázel na to, že se dá dokázat cokoliv, pokud je člověk pracovitý a zdravý. Zdravý zatím jsem, teď už si to jenom odpracovat.

Klesl vám přesunem ze superministra na poslance plat?

Právě že ne, to je zajímavé. Poslanci mají strašně moc výhod a benefitů. Je to vysoký nadstandard, který jsem ani neočekával. Když jsem dělal práci za tři ministry, měl jsem jednu mzdu. Práci jsem předával třem ministrům. Langšádlové, Kupkovi, Síkelovi. Ti ještě budou mít spoustu politických náměstků, já neměl ani jednoho. Když sečtu všechny benefity poslance, je to podobné jako jsem měl jako ministr. S výrazně nižší dávkou odpovědnosti. Ale je třeba říct, že jsem do politiky nešel kvůli financím, za třicet let jsem si v podnikání solidně vydělal a zabezpečil rodinu. Moje motivace je jiná, něco změnit, zlepšit.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Stanjura má kde škrtat. Vnitro se určitě obejde bez cukrárny

Nová vláda je pod tlakem. Musí hledat úspory naléhavěji než jakákoli jiná před ní v novodobé historii země. Důležitější než hon za letošními škrty ve výši 80 miliard však bude rozvážná a odvážná proměna rozpočtu na rok 2023.

Přečíst článek

Než jste šel k Andreji Babišovi do vlády, vedl jste Asociaci malých a středních firem. Ten kontakt je úplně přerušený?

Není úplně přerušený. Ale nejsem tam aktivní. Pokud chcete být v politice, musíte být nezávislí. Do byznysu se vracet nebudu, tuto etapu jsem uzavřel. Nemusel jsem odcházet z byznysu, neměl jsem se špatně. Ale tehdejší premiér mě napotřetí ukecal. A když něco dělám, dělám to naplno. Neumím si představit, že bych vedle toho ještě dělal byznys. Věnuji se sněmovně, opoziční práci a práci ve stínové vládě.

Být v opozici je snazší než vládnout

Čím vás politika tak nadchla, že jste jí dal přednost před podnikáním?

Vládní pozice je obrovská výzva. Měl jsem na starosti dva resorty, k tomu ještě vědu a dělal jsem vicepremiéra. To je výzva, která se neodmítá. Ale je jasné, že v politice jste chvíli koalice, chvíli opozice. Teď jsem na druhé straně, a chci to dělat na plný kotel. 

Trochu jsem se toho obával, že mě to nebude naplňovat. Ale teď vidím, že opoziční práce je docela zajímavá. Když je člověk ministr, má kolem sebe spoustu novinářů a může dobře prodávat to, co dělá. Myslel jsem, že v opozičních lavicích to bude složitější, ale je to skoro naopak. Novináře zajímá kritika možná víc než vládní názor. Být opozicí je snazší, o tom není pochyb.

Asi jste nečekal, že prohrajete volby.

Nečekal. To nečekal nikdo. Byli jsme zklamaní. Ale nakonec si říkám, že to nedopadlo vůbec špatně. Chtěli jsme vyhrát. Ale je lepší odejít se vztyčenou hlavou, se sedmadvaceti procenty hlasů. Jednoznačně jsme uspěli. Utrpěli jsme nevítězství. Ale je dobré si taky chvíli odpočinout. Tři úřady, k tomu covid, to je hodně, to nezastírám. Moc jsem toho nenaspal, jel jsem nadoraz.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Do vlády se určitě vrátíme

Teď už spíte?

Spím pořád stejně. Ale byli jsme unavení. Většinu období jsme vládli v době covidu pod gigantickým tlakem. Z tohoto pohledu je dobře, že je pauza. A také si můžeme vyzkoušet opoziční práci. Učím se spoustu věcí, a těším se, až se vrátíme. Nepochybuji ani na minutu, že se vrátíme. Je potřeba se na to dobře připravit a být trpělivý.

Proč vám jako stínovému ministrovi vzali dopravu? Už máte jenom průmysl.

To nebylo, že by vzali. Dáváme to do normálního stavu. Jsem stínový vicepremiér s odpovědností za hospodářství, v tom je i doprava. Detailně se ale věnuji průmyslu, energetice, podnikání a inovacím. Dopravu si vzal Martin Kolovratník.

stavba dálnice ilustrační foto

Dalibor Martínek: Reforma penzí nebude, Dukovany možná. Hlavně ať je Fiala slušný

Čtyři velká D. Pod tento kód lze shrnout program Fialovy vlády, která získala důvěru sněmovny. Co znamenají ona D? Pojďme na jedno po druhém.

Přečíst článek

Kterou věc si vyčítáte z doby vládnutí, že jste nedotáhl?

To není jenom jedna věc. Když byl covid, museli jsme spoustu věcí odkládat, třeba bodový zákon, což mě štve. Na druhou stranu na dopravě každý vidí, že nikdo neinvestoval jako my. Postavili jsme rekordní množství silnic a dálnic.

Ale vaše ambice před čtyřmi lety, co se týká postavených kilometrů dálnic, byla dvakrát větší…

V posledních dvou letech už jsme to chytili. Plány naplňovali a dokonce přeplňovali. Ale předtím nebyly hotové projekty. Za poslední rok jsme zahájili 72 kilometrů dálnic. Když jsme ministerstvo přebírali, bylo v průměru zahájeno 200 metrů. Za poslední dva roky jsme zvýšili investice do dopravní infrastruktury o padesát procent. Na to, že jsem měl ještě průmysl, a že byl covid, tak výsledky jsou nad očekávání.

Kupka se drží zpátky

Nový ministr dopravy Martin Kupka oznámil záměr postavit 200 kilometrů dálnic. To se vám nepovedlo. Tvrdíte, že „slízne vaši smetanu“?

Určitě je na tom o řád lépe než my, když jsme to přebírali. Jestliže my jsme zahájili tolik kilometrů, je technicky skoro nemožné, aby on 200 kilometrů nedokončil. My jsme dokonce plánovali v prohlášení na příští čtyři roky, které jsem za dopravu napsal já, 300 kilometrů. Zahájili jsme 72 kilometrů, ale celkem je zahájeno asi 110 kilometrů. Takže on už má polovinu rozpracovanou. Je vyloučeno, že by to neměl dokázat. Ambice mohl mít větší. 

Důležité je, jak začne další stavby zahajovat. Vždy říkám, nehodnoťme ministra podle toho, kolik přestřihne pásek, ale podle toho, kolik má zaťukání na kámen. To je jeho zásluha. Nový ministr má prohlášení celkem slušné. Jediné, co bych mu vytknul je, že si měl dát ambici navyšovat rozpočet Fondu dopravní infrastruktury o deset procent ročně.

Noví ministři se ujali úřadů

Noví ministři se ujali úřadů. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru či přípravu rozpočtu

Po pátečním jmenování nové vlády Petra Fialy (ODS) se noví ministři ujali svých úřadů, výjimkou je budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Jeho resort zatím dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. V sobotu uvedl předseda vlády do úřadu devět ministrů, sedm členů kabinetu se úřadů ujalo už v pátek, několik hodin poté, co koaliční vládu tvořenou Spolu a Piráty se STAN jmenoval v Lánech prezident Miloš Zeman.

Přečíst článek

Ministerstvu průmyslu pod vaším vedením se nejvíce vytýkalo, že jste nijak nepokročili v energetice, ve výstavbě jádra…

Nemůže nám nikdo vyčítat, že jsme nepostavili jádro. Udělali jsme nový zákon, finanční model, investiční model, všechny smlouvy s ČEZ. Zahájená je notifikace, bezpečnostní posouzení, což je předkrok tendru. Přesně naplňujeme harmonogram, neztratili jsme vůbec nic. 

V roce 2024 by se měla podepisovat smlouva, v roce 2027 by mělo být hotové stavební povolení, v roce 2029 by se mělo kopnout do země. Všechno je připravené. Nová vláda nemusí dělat vůbec nic. Jedinou věc. Spustit tendr.

Proč jste tendr nespustili vy?

Protože nám bezpečnostní posouzení přišlo 30. listopadu. Na to ještě mělo nahlídnout vnitro, ale zjevně už to nechtěli dávat naší vládě. Byla tam nechuť, aby to naše vláda vypsala. Vláda může vypsat tendr ještě v lednu. A my je budeme honit, aby to udělali. V energetice jsme navíc připravili kompletní transformaci teplárenství. Udělali jsme obrovský kus práce v Evropě, s Francií jsme prosadili jako obnovitelný zdroj jádro.

Zní to jako byste nebyli opozice, ale že jste v souladu s vládou…

V dlouhodobé energetické politice jsme v souladu. Máme problém s krátkodobými opatřeními vlády. Ministr průmyslu si nechal vzít energetickou oblast, dnes ji víceméně řídí ministr Jurečka (ministr práce a sociálních věcí – pozn. red.) přes různé příspěvky na bydlení a mimořádné okamžité pomoci. To je podle mě špatně.

spoření, energie (ilustrační foto)

Češi loni hromadili úspory. Letos je ale rozfofrují za účty za energie

Finanční rezervu má sedm z deseti českých domácností. Naspořeno přitom mají více než před rokem. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Z úspor letos obyvatelům České republiky výrazně ukrojí pádící inflace a zejména pak tučné účty za energie.

Přečíst článek

Ani vaše odpuštění DPH za energie neřešilo koncepčně zdražování energií…

Snížení daní a odpouštění nesmyslných poplatků za obnovitelné zdroje je spravedlivé pro všechny. Zdražení energií bude třicet až sedmdesát procent, minimálně po dobu jednoho roku, možná dvou. A dotkne se i středně příjmových domácností. To je osmdesát pět procent domácností. 

Musíme si říct, jestli chceme pomoci, nebo ne. Chápu, když vláda řekne, že nechce. A vybere si dvě stě tisíc rodin, kterým dá příspěvek. Jenomže na hranici energetické chudoby máme sedm set tisíc rodin. Středně příjmové rodiny nedostanou nic. Firmy nedostanou nic. Polsko nebo Španělsko jdou přes DPH, řada dalších zemí přes obnovitelné zdroje. Je to rychlé a účinné řešení, nemusíte stát frontu s žádostí na úřadě, každý ušetří dvacet až třicet procent.

Síkela nic neprosadí

Jedním z klíčových témat vašeho působení na průmyslu byly inovace, chytrá ekonomika. Nový ministr průmyslu v podstatě říká to stejné. Kdy tedy bude náš průmysl chytrý? Nebo už je?

Pro nás to bylo klíčové téma, a vykročili jsme k tomu. Udělali jsme inovační strategii. Začali jsme nastavovat parametry podpory výzkumu a vývoje. Podpora šla zejména do organizací a firem, které tvoří vyšší přidanou hodnotu. Jezdili jsme po světě a ukazovali Česko v jiném kabátě. Jako zemi univerzit a výzkumáků. Skončilo Česká republika, země příběhů. Už to byla země pro budoucnost.

Petr Fiala, ODS a budoucí premiér

Fiala odmítl zákaz výroby aut se spalovacími motory a zastal se jádra

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 je pro vládu nepřijatelný. V rozhovoru v CNN Prima News to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jádro podle něj musí být mezi podporovanými zdroji energie, nutností je podle něj dostavět další bloky jaderných elektráren, jinak nebude mít Česko dost energie v rozumných cenách.

Přečíst článek

Takže ministr průmyslu Jozef Síkela vám ukradl váš příběh?

Není to o proklamacích, ale o tom, kdo co udělá. Co říká současná vláda? Chceme podpořit přidanou hodnotu. To říkala každá vláda. Ale první, co udělá je, že odebere podporu podnikatelům. Naše inovační strategie říkala, že na výzkum půjdou dvě a půl procenta HDP do roku 2025. Když jsme to přebírali, bylo to 1,3 procenta. V roce 2020 už to bylo 1,99 procenta. Z vládního prohlášení však dvě a půl procenta vypadla. 

Paní Langšádlová (ministryně pro vědu a výzkum – pozn. red.) totálně selhala. Bojí se čísel. To je velký problém, peníze na výzkum nepůjdou. Chápu, že chce vláda šetřit. Když jsem měl ministerstvo průmyslu, dbal jsem na to, aby to byl prvoligový resort. Aby udával ve vládě tón. Nikým jsem se nenechal odstrčit. Byl jsem tvrdý a nekompromisní. Nenechal jsem si vzít energetiku, a hospodářství se neřešilo na financích. Tak by to mělo být. 

Dnes to ale řeší pan Stanjura (ministr financí – pozn. red.). Pan Síkela je tam nováček, a ministerstvo průmyslu je otloukánkem někde vzadu. Neprosadí vůbec nic. On má být buldozer, ten, kdo to na vládě vyhrotí, kdo se postaví ministru financí. Já jsem se s Alenou Schillerovou častokrát pohádal, ale neustoupil jsem a cenil jsem si, že jsme se vždy nakonec dohodli.

Měl jsem zastání. Průmysl diktoval hospodářskou politiku

Vypadá to, že ztrátu ministerského postu nesete docela těžko.

Vůbec nejde o mě. Ale není možné připustit, že průmysl bude ztrácet svoji pozici. U dopravy je to docela dobře rozjeté, pokud si obhájí rozpočet. Ale jak je možné, že průmysl je otloukánkem vlády? Je pravdou, že já měl podporu premiéra. Průmysl diktoval hospodářskou politiku. Dnes ministr financí řekne, bude se šetřit, a tečka. Jak je možné, že ministr průmyslu řekne, že podnikatelé nedostanou žádnou podporu za covid nebo, že ušetří národní zdroje v podpoře inovací? Odůvodní to tím, že mu ministr financí řekl, že se má šetřit. On má být ten, kdo podporu navrhne, rve se, a pak udělá nějaký kompromis.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu

Bartoš je přílišný idealista. České stavební právo je hanba, říká prezident Svazu průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy je mocným lobbistickým uskupením, které má díky schopnostem Jaroslava Hanáka vždy velmi blízko k vládní politice. S minulou vládou měl problém, bojoval s Janou Maláčovou kvůli její politice rozdávání peněz. Současnou prioritou je podle něj dostavění jádra. „V roce 2029 bychom měli začít stavět,“ říká. Mezi další priority matadora české ekonomické diplomacie patří uvolnění českého trhu práce pro zahraniční pracovníky, a také oživení zahraničních vazeb. „Musíme se vrátit do Afriky,“ dodává.

Přečíst článek

Vám se to mluví, když jste měl podporu premiéra Babiše.

Ano, byla to výhoda. Babiš mi do práce nezasahoval. Neřídil mě. Naopak, mnohokrát jsme se střetli. Ale bylo pro mě důležité, že mě podpořil v hospodářské politice. Většinou když jsem s něčím přišel, měl jsem jeho silnou podporu. A uznávám, že výhodou bylo i to, že ministryně financí byla z jednoho hnutí a že byl zájem podporovat investiční aktivity.

Většina vašeho úřadování spadá do doby covidu. Zkrachovala spousta podniků a celá odvětví jsou silně zasažená. Měli jste spoustu podpůrných programů, ale asi to nestačilo…

Do covidové podpory jsme dali 360 miliard korun. 192 miliard byla přímá podpora. Zbytek byly úvěry a záruky. Díky tomu jsme udrželi průmysl při životě, přežily obchody a služby. Devadesát miliard korun šlo živnostníkům. Výsledek je, že za poslední rok přibylo rekordních 65 tisíc podnikatelů.

Černé scénáře se nenaplnily. Opozice po nás chtěla, abychom dávali podporu ve výši sta procent. Na to jsme neměli peníze. V průměru jsme dávali padesát až šedesát procent. Ano, ze začátku byla podpora pomalá. Potom už rychlá, když jsme vychytali chyby.

Prioritou byly a jsou Dukovany

Mnoho firem a živnostníků si stěžovalo, že vyřízení podpory trvá mnoho měsíců.

Čekalo se třeba, až se uzavře čtvrtletí. Ale uznávám, že ze začátku to bylo pomalejší. Potom to šlo velice rychle. Podpora byla plošná, pro každého, kdo byl omezen. Dnes nám ministr průmyslu vyčítá, že podpora byla příliš helikoptérová. Ale my jsme nemohli někomu dát a jinému nedat. Podporu dostalo sedm set tisíc podnikatelů. Z toho byla asi čtyři kasina. Ale jestliže je kasino zavřené stejně jako hotel, museli jsme dát i kasinu. 

Z hlediska objemu podpory jsme v první třetině Evropy. Udrželi jsme výkonnost ekonomiky, nezavřeli jsme průmysl, přestože na to byl obrovský tlak. A udrželi jsme sociální smír. Máme 4,5 procenta nezaměstnaných mladých lidí, zatímco v Evropě je průměr patnáct procent. Udělali jsme maximum, co šlo. Překvapuje mě, že ministr průmyslu za STAN, který říkal, dávejte ještě víc, nyní říká, že jsme dávali moc a že jsme měli šetřit. To je šílené.

Teď jste v opozici. Na kterou otázku se zaměříte?

Dotáhnout Dukovany. Tam souzníme s vládou. Ale vláda musí připravit pro tu příští Temelín, to je jejich velký úkol. Musí se pokračovat v podpoře teplárenství. Dále udržet podporu inovací. Hrozně mě štve, že vláda rezignovala z konkrétního čísla podílu výzkumu na HDP. To vyčítám ministryni Langšádlové i ministru průmyslu, z jejich strany je to alibismus.

Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a dopravy

Česko mění pohled Evropy na jádro, říká vicepremiér Havlíček

Diskuse před dvěma lety v Evropě byla vyloženě protijaderná. Dnes ne že by byla úplně projaderná, ale už má nad jádrem nadhled. Smiřují se s tím. Česko v tom sehrálo důležitou roli. Teď nás totéž čeká s plynem, říká vicepremiér a ministr resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček v rozhovoru pro newstream.cz. Další vláda bude podle něj krom dostavby Dukovan připravovat i plán pro Temelín, malé reaktory nic nevyřeší.

Přečíst článek

Potom je tady národní plán obnovy, budou muset rozdělit 180 miliard korun. Myslím, že je to připravené dobře, ale musí se udržet priority podpory. Důležitý bude postupný přechod automobilového průmyslu na čistší mobilitu. Bude důležitá podpora dobíjecích stanic nebo stanic na vodík.  A jeden z největších úkolů budou dopady Green Dealu na průmysl. 

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Vláda mě trochu překvapila, že se zabývá zelenou budoucností, ale už se nezabývá tím, že je to i hrozba. Ti, co podnikají v tradičních odvětvích, zaplatí zelenou vizi. Je třeba nastavit parametry. Aby to nedopadlo jako s fotovoltaikou, kdy se za 600 miliard korun, které platí spotřebitelé a průmysl, vyrábí jen 2,6 procenta elektřiny. Totální selhání politiků z let 2006 až 2010.

Karel Havlíček (52)

Podnikatel, ekonom, vysokoškolský pedagog a propagátor malého a středního podnikání, inovací a technologií. V letech 2013 až 2019 působil jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Na konci dubna 2019 se stal ministrem průmyslu a obchodu ČR ve druhé Babišově vládě jako nestraník za hnutí ANO 2011, zastával také post místopředsedy této vlády. V lednu 2020 byl navíc pověřen i řízením Ministerstva dopravy ČR. Loni na podzim se stal členem Babišova hnutí a po jeho prohře ve volbách skončil v opozici jako stínový ministr průmyslu a obchodu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karel Havlíček

Karel Havlíček: Určitě se vrátíme do vlády. Nepochybuji o tom ani na minutu

Přečíst článek
Karel Havlíček, místopředseda hnutí ANO

Karel Havlíček: Energetické firmy zlobovaly vládu, proto mají Češi nejdražší plyn i elektřinu

Přečíst článek
Jiří Písařík z Bohemia Energy

Havlíček podal trestní oznámení na Bohemia Energy i na Písaříka a jeho ženu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme