Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Richard Bechník: Krvavý leden vystřídalo čekání na akciový odraz. Trpělivost a pravidelné investice se vyplácí

Burza, ilustrační foto
iStock
 nst
nst

Investoři by měli mít s akciovým trhem trpělivost, píše ve svém komentáři Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select s tím, že ještě není zdaleka jednoznačně rozhodnuto, zda si sáhl na své dno. „Na potvrzení odrazového trendu si ještě budeme muset počkat. Do budoucna tak můžeme očekávat zvýšenou volatilitu s postupně převažujícím růstovým trendem. Bude to ale vyžadovat trpělivost. Zvlášť důležité je dodržování staré známé pravdy, že by investor měl v době proměnlivého prostředí zvolit spíše pravidelnou investici. Pro tento rok bychom měli volit alespoň pět měsíců,“ říká Bechník. 

Reklama

Jak vypadá aktuální stav akciového trhu? Facebook poprvé v historii vykázal méně uživatelů. Akcie společnosti v reakci na tyto neočekávané informace během jednoho dne propadly o 26 procent. Ostatní akcioví giganti držící největší expozice v hlavních amerických akciových indexech vesměs investory nezklamali. Amazon navzdory omezení personálních zdrojů vygeneroval v posledním čtvrtletí uplynulého roku zisk, který meziročně povyrostl na dvojnásobek.

akciová bublina, ilustrační foto

Technologické akcie zažily nejhorší týden za dvacet let. Hrozí prasknutí bubliny?

Index Nasdaq 100, v němž jsou akcie nejznámějších technologických společností, každý den ztrácel 1 procento hodnoty, uvedla agentura Bloomberg. Tak špatný týden populární sektor nezažil dvacet let. Tehdy přitom splaskla takzvaná dotkom bublina.

Přečíst článek

Dobré zprávy přinesli i další jako Alphabet, Apple či Microsoft. Při celkovém pohledu na americké akcie platí, že u nadpoloviční většiny, která prozatím stihla zveřejnit své výsledky hospodaření, téměř 80 procent generuje lepší než očekávaná čísla. U sektorového rozložení se zatím největším pozitivním překvapením nad reálnými výsledky oproti očekávání může pochlubit průmysl, dále navzdory momentálnímu vývoji akcií i informační technologie. Rozhodně pozitivním faktorem je, že americké akcie mají za sebou po delší době růstový týden. 

Kam zamíří akcie?

Zdaleka ale není jednoznačně rozhodnuto o nalezení akciového dna. Na potvrzení odrazového trendu si ještě budeme muset počkat. Jedním z důvodů je stále malá likvidita trhu a nemalý počet investorů čekajících na využití akciového růstu k odprodejům. Do budoucna tak můžeme očekávat zvýšenou volatilitu s postupně převažujícím růstovým trendem. Bude to ale vyžadovat trpělivost. Zvlášť důležité je dodržování staré známé pravdy, že by investor měl v době proměnlivého prostředí zvolit spíše pravidelnou investici. Pro tento rok bychom měli volit alespoň pět měsíců.

Investování v roce 2022 bude zkouškou nervů. Ne všichni jsou připraveni, zvláště nováčci ne

Strach z inflace vhání Čechy do sítě investic. Ne všichni ale mají silné nervy na to, co přijde. Pro letošní rok snad více než kdy jindy platí, že minulé výnosy nejsou zárukou těch budoucích.    

Přečíst článek

Americký státní dluh se prodraží

Americký státní dluh přesáhl 30 bilionů dolarů. Jedná se o velký dluhový milník, který je výsledkem jak politiky bývaleho prezidenta Donalda Trumpa, tak podpory ekonomiky zasažené covidovými omezeními. Na jedné straně expanzivní fiskální politika státu se nyní bude střetávat se zpřísňující se měnovou politikou na straně druhé. 

Na první pohled logický vývoj navzájem se kompenzujících nástrojů státu a centrální banky ale ve výsledku tvrdě dopadne na nákladovost obsluhy státního dluhu. Jednoduše řečeno se státu zdraží emise nových dluhopisů. Pro správu státního dluhu je tak nyní dvousečný výsledek lednových čísel z trhu práce v zámoří. Ukazuje totiž na jeho sílu. 

Velmi dobrý byl už nárůst zaměstnanosti. Ten v lednu dosáhl 467 tisíc oproti obecně očekávaným 125 tisícům. Na jedné straně nízká nezaměstnanost šetří státní kasu na sociálních podporách. Na druhou stranu trh práce bude stále více tlačit americkou centrální banku k růstu úrokových sazeb a snižování dolarové likvidity v oběhu. Tím se státu výrazně prodraží dluh. To dokazuje i aktuální vývoj, kdy trh práce a vystoupení šéfa amerického Fedu Jerome Powella ěly jasný dopad na zvýšení výnosů amerických dluhopisů.

Centrální banky a zvedání sazeb

O výrazně rozdílné pozici se dá hovořit u Evropské centrální banky a České národní banky. Zdejší pracovní trh se dlouhodobě přehřívá pod tlakem menší nabídky pracovních sil. To má svůj dílčí dopad na nárůst poptávky tlačící inflaci výše. I proto byla ČNB nucena zahájit cyklus růstu sazeb dříve než například v eurozóně. Proto ČNB na svém prvním letošním zasedání zvýšila úrokové sazby podle očekávání o 0,75 procenta. Hlavní úroková sazba se tak dostala na své dvacetileté maximum v podobě 4,50 procenta. Neméně zajímavá byla i samotná rétorika guvernéra ČNB, když naznačil, že jsme velice blízko úrokového stropu. Dokonce bychom se mohli ještě v tomto roce dočkat lehkého snižování, a to za předpokladu rychlého poklesu inflace. 

V případě České republiky se tak pravděpodobně ocitáme poblíž úrokového vrchu a na konci růstového cyklu. Celou cestu před sebou však mají ve velké části vyspělých ekonomik. O velké překvapení se po dlouhé době postarala Evropská centrální banka, když z jejího vyjádření plyne, že doba vyšších úrokových sazeb v eurozóně se dost možná přiblížila.

Jiří Rusnok

Lukáš Kovanda: Koruna citelně oslabuje. Reaguje na kroky ČNB i jestřábí tón Lagardeové

Koruna citelně oslabuje po rozhodnutí ČNB o sazbách, ale i v reakci na tiskovku guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové. Její jestřábí tón podporuje zpevňování eura.

Přečíst článek

Reklama

Související

ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme