Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

UniCredit: Investovat do rezidenčních nemovitostí je nejvýhodnější v Brně

Brno, nemovitosti
ČTK
 ČTK

Výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí se v lednu zvýšila. Vyplývá to z dat, které poskytla UniCredit Bank. Její ukazatel, který představuje čistou roční výnosnost nájemného, od které se odečte průměr úrokových sazeb hypoték a vládních dluhopisů v lednu, stoupl meziměsíčně o 18 procentních bodů na minus 3,33 procenta.

Reklama

„Investice do rezidenčních nemovitostí se tak staly o něco méně nevýhodné. Podobně jako v předchozích dvou měsících byl důvodem pokles výnosů vládních dluhopisů,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour.

Hrubá roční výnosnost nájemného v krajských městech v lednu vzrostla meziměsíčně o čtyři body na 4,06 procenta vlivem meziměsíčního poklesu cen bytů (o 0,8 procenta) a růstu nájmů (o 0,3 procenta).

Nemovitosti (ilustrační foto)

Více než třetina evropských investorů chce snížit investice do nemovitostí

Více než třetina evropských investorů plánuje tento a příští rok snížit objem peněz vložených do nemovitostí. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu evropského sdružení INREV, které pokles atraktivity v realitním sektoru vysvětluje růstem úrokových sazeb a poklesem cen. Globálně chce podle sdružení snížit investice do nemovitostí v uvedené době téměř čtvrtina investorů, se zvýšením investic naopak počítá 27 procent dotázaných.

Přečíst článek

Nejvýhodnější jsou investice v Brně

Z jednotlivých krajských měst byly investice nejméně nevýhodné nadále v Ostravě a Ústí nad Labem. Na opačném konci žebříčku si prvenství udrželo Brno, následované Olomoucí a nově Hradcem Králové, který odsunul Prahu až na čtvrtou příčku.

Meziměsíčně indikátor klesl pouze v Pardubicích (o 17 bodů na minus 2,98 procenta) kvůli růstu cen bytů a výraznému poklesu nájmů, zatímco nejvyšší růst indikátoru byl ve Zlíně (o 52 bodů na minus 3,24 procent), kde se projevil naopak silný pokles cen bytů a růst nájmů.

„V letošním roce nadále očekáváme pokles průměrných cen nemovitostí okolo pěti procent a ve výhledu na další roky ponecháváme stagnaci či pomalý růst cen nemovitostí pod dynamikou inflace, čímž bude docházet k pozvolnému vyfukování nemovitostní bubliny,“ odhadl Pour. V dalších letech by podle něj ceny nemovitostí mohly stagnovat či růst pomaleji než inflace.

video

Investiční lídři nasdílejí, co s penězi, na investičním summitu v Praze

50 předních investorů, workshopy, přednášky, rozhovory či networking. Pražský hrad přivítá v únoru Global Investment Summit 2023.

Přečíst článek

Honosný dům na Eaton Square v centru Londýna se objevil na trhu za 39,5 milionu liber (asi 1,07 miliardy korun), což z něj dělá jednu z nejdražších nabídek na trhu v hlavním městě Británie.

FOTOGALERIE: Realitní deal roku. V Londýně je na prodej domov tří premiérů. Za miliardu

Na britském trhu se objevila jedna z realitních zakázek roku. Na prodej je honosný historický dům prodchnutý luxusem na Eaton Square v Londýně mezi Hyde Parkem a Westminsterem. Dům, jenž v minulosti sloužil jako domov třem britským premiérům a v jeho sousedství „bydlel“ i filmový agent 007, stojí 39,5 milionu liber (asi 1,07 miliardy korun), napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme