Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Koruna může posílit pod 23,50 za euro

Lukáš Kovanda: Koruna může posílit pod 23,50 za euro
ČTK
Lukáš Kovanda

Současný guvernér ČNB Aleš Michl nás dnes podle všeho opět ujistí, že silná koruna zásadně pomáhá tlumit inflační tlaky v tuzemské ekonomice, což centrální bance umožňuje držet sazby bez změny, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Bankovní rada České národní banky podle očekávání ponechala dnes klíčové úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba se tak dále drží na úrovni rovných sedmi procent, a to už od června loňského roku. Většina bankovní rady ČNB považuje inflační tlaky v české ekonomice sice za poměrně silné, ale ne natolik, aby opodstatňovaly další nárůst úroků, respektive aby přínos takovéhoto nárůstu v jejích očích převážil jeho náklady v podobě dodatečného ochromení ekonomické aktivity, daného zdražením financování spotřeby či investic.

Nynější cyklus zvyšování úrokových sazeb nicméně již ČNB podle všeho završila a i z důvodu vývoje posledních týdnů, zejména tedy v důsledku pádů a otřesů bank v euroamerickém prostoru a jeho důsledků, teď naopak narůstá pravděpodobnost dřívějšího zahájení debaty o úvodním snížení základní úrokové sazby ČNB. K němu by mělo dojít ve druhém pololetí letošního roku.

ČNB

Lukáš Kovanda: Bankovní panika v USA zastaví debatu o tom, zda ČNB má dále zvyšovat sazby

Bankovní panika v USA pravděpodobně ukončí debatu o zvýšení úrokových sazeb ČNB. Na pořadu dne bude místo toho bude diskuse, kdy je začít snižovat, komentuje aktuální dění na finančních trzích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Základní sazba ČNB tak zakončí svoji pouť letošním rokem nejpravděpodobněji na úrovni šesti procent. Výraznějšího snížení se pak dočká v příštím roce, kdy by mohla klesnout až k úrovni tří procent.

Při dnešní tiskové konferenci guvernéra ČNB lze předpokládat stále ještě poměrně jestřábí tón ve vztahu k intervenčnímu režimu ČNB, v jehož rámci centrální banka podporuje korunu – byť od druhé poloviny loňského října výhradně slovně. Dojde podle všeho opět na ujištění, že silná koruna zásadně pomáhá tlumit inflační tlaky v tuzemské ekonomice, což centrální bance umožňuje držet sazby bez změny. Koruna by tak měla i v reakci na tuto pokračující intervenci zpevnit v nadcházející době opět pod úroveň kursu 23,50 koruny za euro. 

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Jan Holý ze SAB Finance: Koruna je v lepší kondici, než někteří říkají

Jan Holý ze SAB Finance: Koruna je v lepší kondici, než někteří říkají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme