Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Polský zlotý posiluje po volebním triumfu prounijních stran

polský Zlotý
Pixabay
Lukáš Kovanda

Polský zlotý dnes výrazně posiluje, proti euru i proti koruně, neboť mezinárodní investoři jsou si jistější volebním triumfem polských prounijních stran. Čechům to ovšem zdražuje nákupy v Polsku, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Reklama

Polská měna dnes v rámci asijského a časného evropského obchodování posiluje. Mezinárodní investoři totiž už před volbami celkem ve velkém sázeli v úspěch polských opozičních stran a nyní své sázky umocňují pod vlivem předběžných výsledků voleb, založených zejména na exit pollech.

Úspěch polské prounijní opozice by zvýšil pravděpodobnost, že do Polska z Bruselu plynule potečou nyní „zmrazené“ evropské peníze, což by zlotý dále zpevňovalo. A na to právě mezinárodní investoři nyní sází.

Češi z polského pohraničí však kvůli tomu mohou čelit realitě o něco méně výhodného nakupování v zemi severního souseda, neboť vůči zlotému v poslední době – i dnes – ztrácí také koruna. Jen dnes koruna vůči zlotému oslabuje o citelné 1,34 procenta.   

Jaroslav Kaczyński

Karel Pučelík: Jedovatá kampaň končí. Poláci jdou volit a Tusk větří šanci

Přestože průzkumy předpovídají volební vítězství v Polsku vládnoucímu Právu a spravedlnosti, má opozice v čele s navrátilcem Donaldem Tuskem slušnou šanci národně-konzervativní vládu po osmi letech vystřídat a nasměrovat zemi "prozápadně".

Přečíst článek

Silák zlotý

Zmíněné evropské peníze Brusel Varšavě „zmrazil“, neboť nedostávala jeho požadavkům na uplatňování dodržování zásad právního státu.

Zlotý dnes během ranního evropského obchodování zpevnil až o 1,8 procenta, na nejsilnější úroveň od začátku září.

V období od začátku října do pátku minulý týden vykázal zlotý proti euru druhý nejlepší výkon ze světově významnějších měn, po švýcarském franku, když zpevnil o bezmála dvě procenta. Například česká koruna vůči euru ve stejné době oslabila, a to 1,1 procenta, vyplývá z dat Bloombergu.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Češi v polském pohraničí by se měli předzásobit pohonnými hmotami

Lukáš Kovanda: V Polsku hrozí skokové zdražení pohonných hmot. Češi v pohraničí by se měli předzásobit

Přečíst článek
polský Zlotý

Polský zlotý poprvé v historii spadl pod pět korun. A nákupy v Polsku Čechům opět zlevnily

Přečíst článek
Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

Lukáš Kovanda: Kvůli dopadu rakety v Polsku oslabuje zlotý, zlevňují akcie i ropa. A Družba stále stojí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme