Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Udržitelné podnikání začíná být samozřejmostí a povinností, podporují ho i pojišťovny

Udržitelné podnikání začíná být samozřejmostí a povinností, podporují ho i pojišťovny
iStock
Newstream & Partner

Udržitelnost hraje čím dál větší roli v řadě oblastí. Přístup malých a středních podniků i velkých korporací přitom není žádnou výjimkou. Stupeň udržitelnosti začíná být důležitým faktorem nejen pro potenciální zákazníky nebo zaměstnance firem, ale také pro mnohé instituce. „Jako zodpovědný pojistitel hledáme cesty, jak vycházet vstříc klientům, kteří aktivně řeší rizika spojená s klimatickou změnou, mobilitou nebo třeba obnovitelnými zdroji,“ upřesňuje Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny.

Reklama

Udržitelnost jako legislativní povinnost

Udržitelnost je velkým tématem napříč všemi společnostmi a obory. Postupně vznikají odborné „ratingy“, které hodnotí aktivity jednotlivých firem. Kromě toho existuje i řada soutěží a projektů, které mají za cíl „zelené firmy“ různými způsoby podporovat. Udržitelnost už ale není jen konkurenční výhodou a vlastní odpovědností firem. V souvislosti s evropskou směrnicí Corporate Social Responsibility Directive (CSRD), která nabyla účinnosti letos v lednu, brzy začnou platit pravidla pro nefinanční reportování ESG, teda aktivit v environmentální, sociální a governance oblasti. Tato data budou nově zcela transparentní a současně podložená, což by mělo zabránit takzvanému greenwashingu, tedy situaci, kdy firmy komunikují zavádějící nebo nerelevantní informace týkající se udržitelných a společensky odpovědných aktivit.

Boží vyhlídka v Krušných horách

Dalibor Martínek: Jsme národem dotačních vychcánků. Komu nechá vláda cucnout z prsu dotací?

Na kopci nad Božím Darem, vesnicí v Krušných horách o pár set obyvatelích, stojí bizarní stavba. Deset metrů vysoká, těžko říct, jak to pojmenovat, prostě jakýsi hranol, který se tváří jako vyhlídka nad okolním krajem. Jmenuje se Boží vyhlídka. Trošku nadnesený název. Vyhlížet se z něj dá do kraje asi tak stejně, jako z přilehlých kopců. Kolik tato stavba stála peněz? To tabulka na stěně stavby neuvádí. Nicméně sděluje, že jde o stavbu placenou z evropských fondů. Odhadem laika jde o stavbu za nějakých deset milionů korun, možná se pletu. Čtyři kamery, které dohlížejí nad nedotknutelností novotvaru, mají asi nižší hodnotu.

Přečíst článek

Členské státy Evropské unie by měly jednotlivé povinnosti implementovat do svých právních předpisů do 18 měsíců. Největší subjekty, jako jsou pojišťovny, banky a další, na burze obchodovatelné společnosti s více než 500 zaměstnanci, kterých se týká už stávající směrnice NRFD, budou nadále pokračovat ve svém reportování. S reportem za rok 2025 se pak připojí podniky s více než 250 zaměstnanci a čistým obratem přesahujícím 40 milionů eur nebo aktivy v hodnotě alespoň 20 milionů eur. V další vlně budou následovat malé a střední podniky obchodovatelné na burze.

O udržitelné firmy se začíná zajímat i největší česká pojišťovna

Řada firem ovšem v udržitelnosti vidí velkou příležitost a těmito aktivitami se zabývá dříve, než pro ně nová pravidla začnou platit. Toho si všimla mimo jiné i Generali Česká pojišťovna a snaží se takové kroky podpořit.

„Dnes nabízíme pojistnou ochranu pro všechny způsoby výroby obnovitelné energie. Jako jedna z mála pojišťoven dokážeme pojistit celé spektrum zdrojů včetně větrných a vodních elektráren nebo zemědělských a komunálních bioplynových stanic. Stejně tak pak poskytujeme podpůrné poradenství pro firmy, které se rozhodnou instalovat střešní fotovoltaické elektrárny. V neposlední řadě bych určitě zmínil slevy na pojistném u pojištění zelených střech a fasád,“ jmenuje mluvčí Jan Marek a dodává, že další podobné produkty jsou v řešení a měly by se už brzy objevit v portfoliu.

Lukáš Kovanda: Státní monopol ke konsolidaci rozpočtu nepovede

Lukáš Kovanda: Státní monopol ke konsolidaci rozpočtu nepovede

Veřejné rozpočty naší země si zaslouží změnu aktuálního trendu, kdy jsou příjmy a výdaje v zjevné dysbalanci. Vládou připravený soubor několika desítek zákonů, přezdívaný jako konsolidační balíček, byl představen právě coby řešení popsaného stavu. Balíček, stále ještě projednávaný Sněmovnou, přináší relevantní opatření mířící ke snížení veřejných výdajů, ať již jde o náklady na provoz státu, nebo objem přerozdělovaných dotací. Přiznejme si, že takový přístup česká ekonomika potřebuje a věřme, že i v dalších balíčcích, o kterých se mluví, najdou politici odvahu předkládat návrhy postavené na této logice, tvrdí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Od roku 2021 je pak součástí aktivit, kterými Generali Česká pojišťovna aktivně přispívá v oblasti udržitelnosti, také soutěž SME EnterPRIZE. Ta spočívá ve vyhledávání, oceňování a zviditelňování firem, které se rozhodly podnikat udržitelně a jejich chování má pozitivní dopad na životní prostředí,“ doplňuje Marek. Jak ukazují výsledky předchozích ročníků, v Česku je celá řada subjektů, které jsou v této otázce velmi daleko a udržitelnost se stala přirozenou součástí jejich podnikání.

Mezi letošní oceněné projekty patří mimo jiné výrobce bylinných čajů Sonnentor, Biopekárna Zemanka, která se zabývá cirkulárním potravinářstvím a zpracováním bioodpadu, nebo rodinný podnik Progres Ekotech specializující se na výrobu briket z hutních a slévárenských odpadů. „Aktuálně připravujeme další ročník, do kterého se už tradičně mohou hlásit start-upy, živnostníci, mikro, malé a střední podniky s méně než 250 zaměstnanci,“ uzavírá Marek.

Autor: Klára Sudová

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, říká špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo Hans-Werner Sinn

Německo je opět „nemocným mužem Evropy”, varuje špičkový ekonom a emeritní šéf institutu Ifo

Přečíst článek
Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Zaostáváme. Rychlejší výstavba obnovitelných zdrojů energie by Česku přinesla stovky miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme