Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Pololetí burzovních jatek a vysoké inflace věští recesi

Burza, ilustrační foto
ČTK
Kryštof Míšek

První pololetí roku 2022 máme za sebou a byla to doslova krvavá lázeň. Původně zpomalení ekonomik se přelilo do „hrozby světové recese“. Americký hlavní index S&P 500 klesnul o více než 20 procent. Centrální bankéři hovoří o možnosti hospodářského poklesu. A podle průzkumů mezi ekonomy je pokles inflace bez výrazného snížení ekonomického růstu nemožný.

Reklama

Americká centrální banka v rámci krocení inflace bude ochotná ohrozit ekonomický růst."Kvůli množství šoků hrozí přechod do režimu vyšší inflace. Naším úkolem je tomu doslova zabránit, a my tomu zabráníme," řekl šéf Fedu Jerome Powell na fóru v portugalském městě Sintra. Růst sazeb je podle něj žádoucí i přes možný růst nezaměstnanosti v ekonomice a změnu hospodářské trajektorie směrem k recesi.

To jsou signály, které investoři do rizikových aktiv neradi poslouchají, ale je to nevyhnutelný proces. Samozřejmě to bude mít dopad na tržby a zisky obchodovaných společností. V konečném případě to znamená pokračující tlak na ocenění firem a pokles akcií. Očekával bych tak, že prostor pro růst akcií zůstává nadále velmi omezený. Sazby v USA se nyní nacházejí na úrovni 1,5 až 1,75 procenta. Na konci července by mohly znovu vzrůst o 75 bazických bodů.

Energetická krize

Hrozba nedostatku plynu v největší ekonomice v EU je stále na stole. Německý Uniper požádal vládu o podporu, kdy je ve hře, že Gazprom definitivně zastaví tok dodávek plynu v červenci. Akcie této plynárenské energetické společnosti se propadly o třetinu. Firma musí nakupovat za spot ceny, a to jí dostává do složité situace z hlediska finančních rezerv.

Pomoc od státu začíná připomínat rok 2008-2009, kdy řada bankovních společností žádala evropské vlády o finanční injekce z důvodu Finanční krize. Plynové futures stouply v uplynulých dvou týdnech až o 40 procent. Uniper přitom obdržel od 16. června pouze 40 procent dodávek plynu v rámci nasmlouvaných kontraktů s Gazpromem. Čeká nás v tomto směru poněkud horké léto a tlak ze strany Moskvy se může skrze Gazprom dál stupňovat.

Tato ruská společnost navíc ohlásila, že nevyplatí poprvé od roku 1998 dividendu, což může být také signálem určité změny strategie a chování právě i ve vztahu k zákazníkům v Evropě. Pozitivem v současné situaci je pouze pokles cen amerického plynu, když byl ve čtvrtek ohlášen významný růst zásob této suroviny.

Ekonomické změny na Ukrajině

Představitelé Ukrajiny zkoumají možnosti ohledně restrukturalizace dluhu, fakticky tedy technický bankrot. V této věci by mohlo být jasno na konci léta. Stát má stále čas do 1. září, kdy bude muset splatit až 1,4 miliardy dolarů. Vzniklou situaci se zadlužením válkou zničené země řeší intenzivně MMF. Jedna z uvažovaných možností je změna podmínek u vydaných dluhových cenných papírů a umoření splátek skrze zmrazené majetky sankcionovaných osob. Ukrajinská hřivna je nyní pod velkým tlakem, sazby jsou přitom na úrovni 25 procent. To je zároveň velmi negativní pro tamní vývoj ekonomiky, kdy podniky mají problém se za těchto podmínek financovat.

Peníze, ilustrační foto

Burza se propadla na nejslabší úroveň od loňského července. Do červených čísel ji táhne hlavně ČEZ

Pražská burza se propadla na nejslabší úroveň za téměř jeden rok. Index PX klesl o 2,70 procenta na 1217,91 bodu. Nižší byl naposledy 30. července 2021. Dolů burzu táhly hlavně akcie energetické firmy ČEZ, které odepsaly skoro devět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Přečíst článek

Letošní vysoký schodek rozpočtů v ČR by vláda mohla řešit zdaněním takzvaných windfall zisků energetických a bankovních společností. V tomto směru se vyjádřilo několik představitelů vládních politických stran a také ministr financí Stanjura. Brutálním poklesem akcií to odnesl ČEZ, který v jeden den odepsal až 11 procent. Následně se akcie před posledním dnem s nárokem na výplatu dividendy 48 korun zotavily.

Nicméně současné prostředí nahrává situaci, kdy stát bude hledat cesty, jak posílit příjmovou stránku rozpočtu, aby mohl určitým způsobem udržet stabilní sociální situaci ve společnosti. Na tu dopadají vysoké ceny elektřiny a plynu.

Pro nového guvernéra Aleše Michla bude prioritou boj s inflací. Hlavním cílem je dosažení cenové a finanční stability. Měl by také být zahájen dialog mezi ČNB a vládou ohledně růstu cenové hladiny. Ta v letošním roce dosáhnula meziročního zvýšení až k 16 procentům, zůstává tak na nejvyšší úrovni od roku 1993. 

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl usedá do křesla guvernéra ČNB. Slibuje silnou korunu

Posílení koruny se má stát jedním z hlavních nástrojů boje s inflací. Jak k silnější koruně dojít? Budou fungovat vzory první republiky, k nimž se Aleš Michl často hlásí? A jak se silnější korunou naloží exportéři?

Přečíst článek

Kurz koruny vůči euru

Lukáš Kovanda: Korunu zachvátil syndrom holubic. Aneb proč neposiluje, když má proti euru rekordní náskok v úročení

V minulém týdnu se nůžky mezi klíčovým úrokem na koruně a na euru rozevřely do největší šíře v celé historii eurozóny, psané od roku 1999. Po zvýšení základní sazby České národní banky (tedy čtrnáctidenní repo sazby) na rovných sedm procent se totiž rozdíl mezi touto sazbou a depozitní sazbou Evropské centrální banky zvýšil na 7,5 procentního bodu. Překonal tak dosavadní rekord, 6,75 procentního bodu, ze začátku roku 1999. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

šéf Fed Jerome Powell

Týden tradera: Trhy si užívají tradiční rallye, Fed možná zpomalí růst sazeb

Přečíst článek
Jerome Powell, šéf Fed

Lukáš Kovanda: Inflace a úroky v USA právě rozhodují i o bezpečnostní budoucnosti Česka

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme