Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Pokračování éry Powella a nečekaná sleva na ČEZ

Jerome Powell, šéf Fed
ČTK
Kryštof Míšek

Uplynulý týden byl opět nejvíce ve znamení obav z hrozící pandemie COVID 19. Vše již bylo asi řečeno přesto trhy reagovaly poměrně negativně a obava z dopadu zejména na evropské ekonomiky sílí.

Reklama

bublina na burze

Týden Tradera: Indexy jsou opět ve formě a na Česko se řítí černý scénář

Po mírné korekci se znovu světové indexy vrátily na pozadí sílící pandemie COVID-19 na svá historická maxima. Přesto se objevují hlasy, že trh by mohl projít větší korekcí. Řada zvučných jmen investičního světa přímo varuje, že vysoké valuace akcií mohou vést k prudkému propadu. Ovšem to jsme již slyšeli mnohokrát. Zajímavé však je, že například Warren Buffett se již svých pozic zbavuje a hromadí hotovost. Možná ví něco, co my ostatní ne. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne?

Přečíst článek

Ukazuje se, že státy, které vakcinaci společnosti zvládly lépe a jejich proočkovanost dosáhla více než 85 procent, mají v tomto období daleko menší problém se zahlcením jejich zdravotnických kapacit (bavíme se o Velké Británii, Španělsku nebo Portugalsku). Zejména strach z možného tvrdého lockdownu v Německu a ve střední Evropě korigoval indexy na starém kontinentu. Německý DAX tak opustil své rekordní úrovně z minulého týdne okolo 16 250 bodů. Co byly další podstatné události minulého týdne?

Powell zůstane

Nejprve v pondělí byl prodloužen mandát J. Powellovi včele americké centrální banky Fed. Jedná se tak o jasný signál, že uvolněná monetární politika, kterou tato banka provozuje, se líbí administrativě prezidenta Bidena. Ta se zavázala protlačit obrovský výdajový infrastrukturní balíček, který podle odhadů medií jako Wall Street Journal může vést v konečném důsledku k mohutnému růstu zadlužení USA.

Co by to znamenalo pro náklady na obsluhu dluhu, všichni víme, a tak čím déle Fed nebude spěchat na růst úrokových sazeb, tím lépe pro demokraty u vlády. Hlavní konkurentka stávajícího šéfa Lael Brainardová se pak stala místopředsedkyní Fedu. Oba představitelé banky patří mezi takzvané holubice v čele této měnové instituce, trh tak stále vyčkává, zda dojde k nějaké výrazné změně rétoriky směrem k potencionálnímu růstu úrokových sazeb.

Velké peníze za CO2

Emisní povolenka protrhla rekordy na 73 eur za MWh/t CO2. Došlo k tomu zejména po zprávě, že Německá vláda uvažuje o minimální cenové úrovni 60 eur pro tento finanční nástroj. Mezi další faktory, které vedly k růstu cen emisních povolenek a ceny elektřiny, je také stav chladnějšího počasí a nižšího výkonu větrných elektráren.

Když jsme u těch energií, tak pozitivním jevem na trzích byla iniciativa prezidenta Bidena, který se rozhodl uvolnit zásoby ropy v držení USA a tím oslabit cenu komodity. Bohužel, trh si s tímto přebytkem okamžitě poradil a pokles ceny ropy trval prakticky den. Zdá se, že nejen na nižší ceny benzinu u pump si ještě budeme muset nějaký pátek počkat.

Dění kolem ČEZ

Na domácí půdě byl největší vzruch asi okolo akcií energetického polostátního kolosu ČEZ, kde se v jednu chvíli obchodovaly úrovně až kolem 700 korun za akcií. Vzápětí však nastal návrat až k 730 korunám. Způsobeno to bylo překvapivou poplašnou zprávou, že došlo k vyšetřování policie přímo v centrále energetické společnosti.

Nakonec se ukázalo, že se vyšetřování netýká nikoho z manažerů firmy, a tak se na titul vrátili kupci. Jednalo se tak spíše o velmi aktuální příležitost k nákupu akcií s dočasnou slevou. Vzhledem k tomu, že se ceny elektřiny vracejí ke svým maximům z října, je klidně možné, že jsou akcie ČEZ stále významnou příležitostí na domácím trhu. Připomínám, že firma má svoji produkci na příští rok již předprodanou, ale na ten další rok 2023 tomu tak zcela ještě není.

Z domácí měnové politiky zaujalo vyjádření „holubičího“ bankéře Dědka, který se obává, že nynější situace a tlak na růst úrokových sazeb může vést v konečném důsledku k recesi v ekonomice . Ta je nyní pod stále větším tlakem pandemie, drahých vstupů a přerušených dodavatelských řetězců. Osobně z toho mám také obavy. Myslím si, že zpomalení ekonomiky, kterého můžeme být v tomto kvartále svědky, není dostatečně ve strategii naší měnové autority zohledněno.

trader

Týden Tradera: Rozjeté AMD a dohady kolem inflace

Pokračování výsledkové sezony posunulo na rekordní úrovně americké akciové trhy. Nic na tom nezměnilo ani zasedání ECB. Hlavní americký akciový Index S&P 500 se tak dostal až k hodnotám kolem 4600 bodů a překonal tak svoje dosavadní absolutní maxima. A co byly hlavní události uplynulého týdne?

Přečíst článek

Elektromobil, ilustrační foto

Týden Tradera: Blackouty, americké dluhy a tuzemská potřeba vlády

Minule jsem tu psal o hrozbě Blackoutu a v uplynulém týdnu již prosakovaly zprávy, že vlivem nedostatku uhlí musejí v Indii v několika regionech šetřit s energii. Řekl bych, že tyto zprávy by měly vnímat zejména politické špičky EU ve chvíli, kdy tlačí na elektromobilitu a odklon od tradičních zdrojů v rámci Green Deal.

Přečíst článek

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden Tradera: Od čtvrtka s vyššími sazbami

Z pohledu na akciové trhy to vypadá, že se indexy stabilizovaly a z vyjádření řady tržních stratégů se zdá, že by korekce mohla být u konce. Co konkrétně promlouvalo do dění na finančních trzích v nedávné době?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Přečíst článek
šéf Fed Jerome Powell

Týden tradera: Trhy si užívají tradiční rallye, Fed možná zpomalí růst sazeb

Přečíst článek

Týden tradera: Zvyšování sazeb v USA a výsledková sezona přinesly akciovou rallye

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme