Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Rozjeté AMD a dohady kolem inflace

trader
ČTK, Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Pokračování výsledkové sezony posunulo na rekordní úrovně americké akciové trhy. Nic na tom nezměnilo ani zasedání ECB. Hlavní americký akciový Index S&P 500 se tak dostal až k hodnotám kolem 4600 bodů a překonal tak svoje dosavadní absolutní maxima. A co byly hlavní události uplynulého týdne?

Reklama

ECB svou politiku nemění. I tak by se dalo uplynulé zasedání evropské centrální banky shrnout. Vyčkávání dalšího vývoje a snaha udržet sazby nízko je patrná. Trh nečekal nic jiného a k překvapení proto nedošlo. Větší změny v měnové politice této banky se tak dají očekávat až na prosincovém zasedání. Nu uvidíme, na co budou mít bankéři včele s Christine Lagardovou odvahu. 

Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Jan Borůvka: To, co se děje na realitním trhu, je hysterie

Ačkoli realitní profesionál, sám je překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. "Přece normální je i být v nájmu," říká k dlouhodobému růstu cen nemovitostí v rozhovoru pro newstream.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Obchodování s nemovitostmi se přitom kultivuje – do konce letošního roku budou muset mít makléři, kteří neměli příslušné vzdělání a praxi, povinné zkoušky. „A lepší vzdělání už je znát,“ říká. Počet obchodníků se ale nesnížil.

Přečíst článek

Guvernérka ECB uvedla, že očekává, že inflační tlaky vedoucí nad vytyčený dvouprocentní cíl, jsou nadále přechodné. Mám trochu obavu, že by tomu tak být nemuselo a již američtí centrální bankéři uvažují stejným směrem. Analýza, kterou zpracovává ECB pro své potřeby ale zatím neukazuje na tento fakt. Inflace přitom již značně přestřeluje cíl banky (poslední data ukazují na růst inflace 3,4procentním a odhady za říjen mluví již o skoro čtyřprocentním meziročním růstu cenové hladiny) .

AMD válcuje Intel

Čipy od Intelu ovládají svět, to už delší dobu zjevně neplatí. Konkurenční AMD opět převálcovala svého úhlavního rivala a představila velmi solidní čísla za poslední kvartál. Na úrovni zisku vykázala 73 centů na akcii, což je meziročně o 80 procent více! Tržby dosáhnuly meziročního zvýšení o 55 procent a hrubá marže se pohybuje kolem 48 procent. 

AMD prostě válcuje další hráče v sektoru.  Intelu se tak pomalu, ale jistě nedaří udržet tržní podíl na trhu s procesory a společnost AMD může být nadále zajímavou sázkou v technologickém sektoru a celkově v sektoru polovodičů. Firma, tak opět mohla zvýšit svůj celoroční výhled hospodaření.

Superman

Techno obři a čtvrtletní výsledky. Apple, Microsoft i Google ukázaly, že se jim daří

Akcie v USA v úterý zavřely se ztrátou. Investoři totiž byli obezřetní před výsledky hospodaření předních technologických firem. Ty ovšem nezklamaly, dokázaly, že i v pandemii se jim až nezvykle daří.

Přečíst článek

V domácí ekonomice se v tuto chvíli míchá skutečně silný negativní poptávkový a také nabídkový koktejl, a to krátce před jednáním ČNB. Bankéři budou jednat o dalším kole utahovací politiky, a myslím si, že vstříc skutečnostem se jim nebude na hlavním měnovém zasedání příštím týdnu rozhodovat snadno.

Nebezpečný koktejl

To, čeho se řada z nás obávala, nastalo: zhoršující pandemie (čísla se rychle blíží tisícům nakažených denně s výrazným dopadem na zdravotnický systém) by mohla skutečně zamíchat kartami. Představme si totiž kombinaci uzamčení ekonomiky, zastavení výroby v automobilovém průmyslu a do toho rostoucí ceny energii a potravin. Měla by v této situaci centrální banka odvahu zvedat sazby o 50 nebo 75 bazických bodů?

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Lidé zapomněli, že peníze se vydělávají prací, říká miliardář Soural

Marcel Soural se letos poprvé dostal do žebříčku sta nejbohatších Čechů, který sestavuje časopis Forbes. Ten majetek jednoho z největších českých developerů odhadl na 2,6 miliardy korun. V klubu nejbohatších Čechů tak obsadil 97. místo. Po pádu Bohemia Energy Jiřího Písaříka je o příčku výše. První velký rozhovor po oznámení výsledků poskytl Soural pro newstream.cz. 

Přečíst článek

Z mého pohledu by v této situaci už klidně mohla nastat mírná přestávka a vyčkávání dalšího vývoje. Aspoň na chvíli. Koruna by za této situace mohla prudce oslabit a odevzdat své zisky vůči euru z posledních týdnů a podpořit tak v konečném důsledku exportéry.

Nezbývá než se modlit, aby aspoň ta epidemická čísla opadla a plyn konečně dorazil do Evropy ve větším množství. Pak by snad mohla česká ekonomika dostat úlevu a ČNB by mohla pokračovat ve svém učebnicovém utahování měnové politiky.

peníze, ilustrační foto

Inflace v září zrychlila na 4,9 procenta

Spotřebitelské ceny vzrostly v září o 4,9 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. Uvádí statistika Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

trader

Týden Tradera: Rozkolísané trhy znamenají investorskou šanci

Na trzích se dál projevuje zvýšená volatilita, která asi nejvíce pramení z obav ze stoupajících cen energií, zejména elektřiny, a lze říct, že výsledek voleb v Německu, kde zvítězila SPD, tuto situaci příliš nezměnil.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Nová česká kovbojka. V hlavní roli inflace

Babišova vláda a Česká národní banka rozehrály kolem inflace a zvyšování sazeb pořádný biják.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme