Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Mero: Ruská ropa zase poteče Družbou až do Česka. Už zítra, nejpozději v sobotu

Ropovod Družba
ČTK
 ČTK

Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by mohly být obnoveny v pátek, nebo v sobotu. České televizi to řekl předseda představenstva společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Ropa už podle něj teče na Slovensko i do Maďarska. Mero vlastní a provozuje ropovody Družba a IKL na českém území.

Reklama

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska zaplaceno. Rusko sice peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy pak Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se však podle slovenského přepravce ropy Transpetrol netýká dodávek do ČR.

„Zákazník MOL učinil patřičné kroky, které vedly k tomu, že ropovod na té jižní části pro Slováky a Maďary funguje. Jsem informován od našeho zákazníka, že identické kroky podniká dnes, takže očekávám, že velmi brzy, buď zítra, nebo nejpozději pozítří (v pátek, nebo sobotu) ropa k nám bude proudit také,” řekl Pantůček. V ČR zpracovává ropu Unipetrol, jehož vlastníkem je polská společnost PKN Orlen.

Podle Pantůčka je potřeba získat povolení státu k tomu, že tranzitní poplatky budou vyňaty ze sankcí EU, že je možné je zaplatit, a tím situaci odblokovat. Povolení vydává Finanční analytický úřad (FAÚ), jeho rozhodnutí by v této věci podle Pantůčka mělo padnout během dneška.

Poté, co FAÚ rozhodne, budou zaplaceny tranzitní poplatky. Pak už by tranzitu ropy do Česka nemělo nic bránit. Poplatky se podle Pantůčka platí vždy na měsíc. Pokud bude jejich uhrazení ze strany FAÚ posvěceno, bude možné stejný způsob použít i příští měsíc.

„Finanční analytický úřad již v průběhu dopoledne v souladu se sankčními předpisy obratem učinil veškeré úkony v jeho zákonné pravomoci nezbytné k tomu, aby opět mohla proudit ropa do České republiky,“ řekla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Mohou tak být zaplaceny tranzitní poplatky. Poplatky se podle Pantůčka platí vždy na měsíc. Pokud bude jejich uhrazení ze strany FAÚ posvěceno, bude možné stejný způsob použít i příští měsíc.

Ropovod Družba, Maďarsko

Slovnaft se vyrovnal s Ukrajinci. Družbou už zase teče ruská ropa

Slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Ukrajiny a Ruska zaplatila tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba. Ukrajina již platbu obdržela a dodávky ropy byly obnoveny během dnešního odpoledne. Trasa ropovodu vede přes Slovensko také do České republiky.

Přečíst článek

Podle Pantůčka není důvod k obavám, protože Česko má zásoby minimálně ještě na 12 dnů v provozních zásobách pro rafinerie a na dalších 90 dnů jsou zásoby ve státních hmotných rezervách. Česko má podle něj také plnohodnotnou variantu zásobování Transalpinským ropovodem (TAL) z italského Terstu.

Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra má Unipetrol zásoby na plynulý chod rafinerie v Litvínově stále zhruba ještě na týden. Švagr od Unipetrolu obdržel dopis, ve kterém SSHR zatím nežádá o uvolnění nouzových zásob ropy. Stát má zásoby ropy na 90 dní.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit ropy severní větví podle dřívějších informací pozastaven nebyl.

Rafinérie Kralupy nad Vltavou

Ropa Družbou proudí, ale jen na Slovensko. Do Česka nedoteče

Slovenský přepravce ropy Transpetrol napsal, že dodávky ropy ropovodem Družba do Česka obnoveny nebudou. Barbora Putová, mluvčí společnosti Mero, která je částečným vlastníkem ropovodu Družba, potvrdila, že dodávky ropy jsou stále pozastaveny.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Čerpadláři už vyfukují marže. Benzin se dostal pod 42 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku nadále rychle zlevňují, zejména pak benzín. Ten se včera poprvé od prvních březnových dnů, tedy také od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu, prodával celorepublikově průměrně za méně než 42 korun za litr, konkrétně za 41,99.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

K čemu jsou sankce? Rusko díky bulharské výjimce získává miliardy na financování války

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme