Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Europarlament schválil první pravidla pro kryptoměny. Piráti byli proti

bitcoin (ilustrační foto)
Profimedia
 ČTK

Evropský parlament schválil nařízení MiCA, což jsou pravidla regulace kryptoměnových trhů. Je to první ucelenější sada předpisů pro kryptoměnové odvětví na světě. EP schválil i další opatření, která se v odvětví kryptoměn zaměřují na boj proti praní špinavých peněz. Europoslanci za Českou pirátskou stranu opatření kritizují, chtějí zachovat určitou míru anonymity.

Reklama

Převody virtuálních aktiv, jako jsou bitcoiny, dosud evropská legislativa o finančních službách nijak neupravovala. Nyní pro regulaci MiCA (Markets in Crypto-assets) hlasovalo 517 europoslanců, 38 jich bylo proti a 18 se hlasování zdrželo.

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Bitcoin pokořil hranici 30 tisíc dolarů, poprvé od června. Svědčí mu otřesy a pády bank euroamerického okruhu a související záchranné akce centrálních bank, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Schválená pravidla budou platit od poloviny příštího roku. Požadují, aby se firmy, které v unii nabízejí služby v odvětví kryptoměn, registrovaly a poskytly přesné údaje o své identitě. Pak získají licenci od regulačních orgánů EU. Pravidla už dříve schválily unijní státy.

Pravidla jako vzor pro USA

"„Díky regulaci MiCA získalo evropské odvětví kryptoaktiv regulační průhlednost, kterou země jako Spojené státy nemají,” uvedl europoslanec Stefan Berger z frakce Evropské lidové strany (PPE), který zákon předkládal. Dodal, že tak EU získá konkurenční výhodu.

„Doufám, že by se naše pravidla mohla stát vzorem pro další země,” řekla ve středu v debatě o souboru opatření eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová.

Dolary, ilustrační foto

Soumrak dolaru? Ale kdeže. To spíš eura, plyne z dat Banky pro mezinárodní platby

Rostoucí aktivita Číny na mezinárodní scéně, nedávná návštěva prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě či naopak návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně, zintenzivňují debatu i přeskupování geopolitických sil. Tu podtrhuje i aktuální návštěva ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Brazílii. Ta pro změnu oživuje fenomén BRICS, tedy svého času rychle se rozvíjejících ekonomik Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky, které prý mohou představovat ekonomického vyzyvatele Západu a otřást globálním postavením amerického dolaru coby rezervní měny číslo jedna.

Přečíst článek

Nespokojenost vyjádřila europoslankyně Aurore Lalucqová z levicového uskupení Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D). „Kryptoměnoví hráči budou moct začít uplatňovat základní pravidla tradičních financí,” uvedla při středečních debatách. „Je to dobré, je to lepší než nic, ale stačí to? Ne,” řekla Lalucqová. Vyjádřila také politování nad plánovanými termíny podávání žádostí a na příkladu vysvětlila, že největší platforma pro obchodování s kryptoměnami na světě, kryptoměnová burza Binance, bude schopna vyhovět požadavkům MiCA až za 18 měsíců. „Tedy za 18 měsíců, během kterých nebudou mít střadatelé žádnou ochranu,” dodala.

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Nová pravidla pro kryptoměny uškodí neziskovým organizacím a whistleblowerům, varují čeští Piráti, kteří hlasovali proti nové legislativě. „Nová opatření povedou k povinné registraci či identifikaci vlastníků kryptoměn. To bude problém například pro financování disidentů, jako je ruský opozičník Alexej Navalnyj,” uvedli Piráti v tiskové zprávě.

„Piráti vidí kryptoměny spíš jako takovou digitální hotovost, a proto si nemyslíme, že by mělo být ve všech případech dohledatelné, kdo tu transakci odesílá, měla by určitě existovat určitá míra anonymity pro transakce s kryptoaktivy. A proto Piráti nemohli tuto legislativu podpořit a hlasovali jsme proti ní,” řekl europoslanec za Piráty Marcel Kolaja.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Roman Valihrach, šéf kryptoburzy Coinmate.

Banky se s kryptem sblíží a bitcoin bude za milion, říká šéf kryptoburzy Coinmate

Přečíst článek
Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto).

AKTUALIZOVÁNO: Americké úřady žalují burzu Binance za porušení předpisů, bitcoin reagoval oslabením

Přečíst článek
Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme