Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavební spořitelny půjčily lidem do července 20,3 miliard korun. Polovinu toho co loni

Spoření
Shutterstock / poskytnuto ČTK Protext
 ČTK

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce července úvěry za 20,3 miliardy korun. Je to o 52,9 procenta méně než ve stejném období loňského roku, propadá se zejména objem úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti. Meziročně se snížil i počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření, stejně jako cílová částka, na kterou lidé spoří. Vyplývá to z údajů všech pěti českých stavebních spořitelen.

Reklama

Stavební spořitelny uzavřely 258 519 smluv

Počet poskytnutých úvěrů se meziročně snížil o 23,3 procenta na 26.935. Ubývá zejména úvěrů, za které lidé ručí vlastní nemovitostí. Jejich počet byl o 72 procent nižší než loni, objem se snížil o tři čtvrtiny. Naproti tomu zájem o nezajištěné úvěry zůstává na 95 procentech loňské úrovně jak co do počtu, tak do objemu.

„Pokles objemu úvěrů je tažený především zajištěnými úvěry hypotečního typu. Výše propadu v podstatě koresponduje s meziročním propadem hypotečního trhu,“  sdělil manažer produktů na bydlení Komerční banky Ondřej Šuchman. U nezajištěných úvěrů je poptávka stabilní, dodal. „U těchto typů úvěrů naopak očekáváme vzrůstající zájem, jelikož jsou nejdostupnější cestou, jak získat zdroje na investice do rekonstrukcí a opatření na snížení energetické náročnosti domácností,“  řekl.

Za loňský rok poskytly stavební spořitelny úvěry za 56,7 miliardy korun, což představovalo padesátiprocentní pokles proti hodnotám rekordního roku 2021 a návrat k dlouhodobému průměru před rokem 2020.

Akcie

Většina podílových fondů investorům letos vydělala. Nejvíce ty akciové

Většina podílových fondů v červenci investorům vydělala, od počátku roku jsou vesměs ve výrazném plusu. Akciové fondy získaly od ledna do konce července přes 13 procent, dluhopisové fondy 4,8 procenta a smíšené fondy 7,3 procenta. Vyplývá to z aktuálního Partners indexu podílových fondů za červenec.

Přečíst článek

Stavební spořitelny za prvních sedm měsíců roku uzavřely 258 519 nových smluv o stavebním spoření, meziročně o 17,3 procenta méně. Snížila se i cílová částka, která letos činí 155,7 miliardy korun, o sedm procent méně než loni.

„Pokles vkladů v sektoru v první polovině tohoto roku způsobila především nejistota, která okolo systému stavebního spoření panovala,“ uvedl Šuchman. Vláda kvůli konsolidaci veřejných financí zvažovala úplné zrušení státní podpory pro stavební spoření. Nakonec se rozhodla maximální výši podpory snížit na polovinu ze současných 2000 korun, a to u nových i existujících smluv.

Zároveň vláda chce podpořit využívání stavebního spoření pro zajištění větší dostupnosti energeticky úsporného bydlení, což deklarovalo i memorandum mezi ministerstvy životního prostředí a financí a stavebními spořitelnami. „Po podpisu memoranda o spolupráci s ministerstvem financí a ministerstvem životního prostředí se situace (vkladových smluv) začíná zlepšovat. Naši klienti už jasně vědí, jakým způsobem se systém bude dál vyvíjet,“  řekl Šuchman.

Eurobankovky

Lukáš Kovanda: Euro ohrožuje budoucnost Evropy, napsal nobelista Stiglitz

Z hlediska příznivců přijetí eura zdrcující studie vychází v zářijovém vydání prestižního vědeckého žurnálu Journal of International Money and Finance. Efekt eura na růst vzájemného obchodu členských zemí měnové unie je podle ní v zásadě nulový.

Přečíst článek

Podotkl, že už nyní klienti stavebních spořitelen využívají naspořené peníze nejčastěji na rekonstrukce bydlení. „Růst cen energií již loni významně zvýšil poptávku po investicích do energeticky úsporných opatření. Lidé kombinují pro tyto investice naspořené prostředky s výhodnými úvěry stavebních spořitelen,“ uzavřel Šuchman. 

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme