Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Většina podílových fondů investorům letos vydělala. Nejvíce ty akciové

Akcie
iStock
 ČTK

Většina podílových fondů v červenci investorům vydělala, od počátku roku jsou vesměs ve výrazném plusu. Akciové fondy získaly od ledna do konce července přes 13 procent, dluhopisové fondy 4,8 procenta a smíšené fondy 7,3 procenta. Vyplývá to z aktuálního Partners indexu podílových fondů za červenec.

Reklama

Pokles inflace podpořil poptávku

Partners index akciových fondů vzrostl během července o 2,7 procenta, index dluhopisových fondů o 1,1 procenta. Smíšené fondy reagovaly na růst akcií i dluhopisů, a jejich index tak stoupl o 1,7 procenta.

„Červencový vývoj na trzích potvrdil pozitivní náladu na finančních trzích, kde investoři z velké části věří, že růst sazeb je pomalu u konce a centrální banky začnou brzy uvolňovat své měnové politiky. Optimismu nezabránila ani horší ekonomická data z Německa či problémy v Číně. Centrální banky v USA a Evropě sice opět zvýšily základní sazbu, ale pozitivní náladu investorů to nenarušilo a rostly jak ceny akcií, tak i českých státních dluhopisů,“  uvedl analytik Partners Martin Mašát.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci nárůst o 4,7 procenta a za rok jsou výše o 14,5 procenta. Důvodem lepšího červencového výkonu specifických akciových fondů je prudké posílení technologických akcií a akciových indexů ve střední Evropě.

Eurobankovky

Lukáš Kovanda: Euro ohrožuje budoucnost Evropy, napsal nobelista Stiglitz

Z hlediska příznivců přijetí eura zdrcující studie vychází v zářijovém vydání prestižního vědeckého žurnálu Journal of International Money and Finance. Efekt eura na růst vzájemného obchodu členských zemí měnové unie je podle ní v zásadě nulový.

Přečíst článek

Reklama

Pokles české inflace pod deset procent podpořil podle Mašáta poptávku po kvalitních dlouhodobých českých dluhopisech, což zvýšilo jejich cenu. „Nejen růst cen dluhopisů, ale i stávající úroveň sazeb nabízí nyní konzervativním investorům velice solidní a navíc jisté výnosy kolem šesti až osmi procent za rok,“  dodal Mašát.

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním čtvrtletí 2023 vzrostl podle údajů Asociace pro kapitálový trh o 29 miliard na 780 miliard korun.

Stanislav Šulc: Černé úterý pro banky. Jejich problémy dopadnou na všechny

Stanislav Šulc: Černé úterý pro banky. Jejich problémy dopadnou na všechny

Dnešní den nepřinesl příliš dobré zprávy pro bankéře, akcionáře finančních domů, a vlastně pro všechny investory. Italové totiž zavádějí windfall tax na bankovní sektor a v USA dostaly některé banky výrazně horší hodnocení od ratingových agentur. Co to přinese? Problémy.

Přečíst článek

Do nového dílu podcastu Právo k Ranní Kávě si moderátor Martin Frolík pozval Roberta Němce, partnera PRK Partners a předsedu České advokátní komory. Řeč byla o nové právní úpravě, týkající se advokátní úschovy.

Advokátní úschovy budou transparentnější. Co dalšího přinese chystaná novela zákona o advokacii

Co přinese chystaná novela zákona o advokacii? Třeba její větší elektronizaci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

peníze, ilustrační foto

V podílových fondech mají Češi majetek ve výši 688 miliard, o 20 miliard méně než na konci roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme