Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavařům zdražují materiály. Ti menší už to nemusí ustát

Stavební dělníci, ilustrační foto
Pixabay
Petra Jansová

Odchod ukrajinských pracovníků nezasáhne tuzemské stavebnictví tak zásadně jako zdražování a nedostatek stavebních materiálů. Regionálním stavebním firmám může hrozit i krach, míní prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. 

Reklama

Stavební firmy v tuto chvíli netrpí ani tak akutním nedostatkem pracovníků jako surovin. Zásadně je ovlivňuje i prudce rostoucí cena stavebních materiálů, energií a pohonných hmot. Následkem tohoto smrtícího koktejlu může být v lepším případě pozdržení projektů, které jsou v běhu. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy je nyní velmi obtížné predikovat další vývoj a nelze ani vyloučit krachy stavebních firem. 

„Spíš jde v tuhle chvíli o kapitálově vyčerpané regionální firmy na krajských úrovních. Musí dojít ke kompromisu mezi zhotoviteli, municipalitou a investory,“ dodává Nouza s tím, že ministerstvo dopravy se snaží situaci řešit, v případě municipalit dochází kvůli cenám k odmítání zakázek z důvodu obchodních podmínek. 

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) se kvůli válce na Ukrajinu dosud vrátilo zhruba padesát tisíc lidí, dalších sto tisíc letos nepřijede na sezonní práce. 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Inflace svého vrcholu ještě nedosáhla. ČNB bude sazby dál zvyšovat

Březnové zrychlení cen výrobců znamená, že inflační vlna bude v Česku teprve kulminovat, shodují se analytici. České národní banka, jejímž hlavním cílem je cenová stabilita, bude proto zřejmě pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. K jejich dalšímu jemnému ladění by bankovní rada podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka mohla přistoupit hned na květnovém zasedání.

Přečíst článek

Na trhu chybí materiály, poptávka po výstavbě nadále roste

A kromě razantního zdražování, za březen cena stavebních materiálů v meziročním srovnání vzrostla o 22,8 procenta, stěžuje podnikatelům ve stavebnictví splnění závazků i jejich nedostatek. „Ceny energií, surovin a dalších vstupů potřebných ve výrobě neustále rostou, jejich dostupnost není vždy 100procentně garantována a mění se dynamicky v čase. Za těchto podmínek je velice těžké predikovat vývoj cen na delší období než pár měsíců,“ dodává Peter Markovič, generální ředitel Xella (výrobce Ytongu) pro ČR a Slovensko.

Podle něj růst cen ještě nedosáhl vrcholu. Nicméně ani přes rostoucí ceny poptávka po rezidenční i nebytové výstavbě neuvadá, české stavebnictví proto i letos poroste.

Narůstající poptávku potvrzuje i společnost Wienerberger, největší tuzemský výrobce pálených cihel a střešních tašek. „Zároveň se ukazují první signály, že ve druhém pololetí bude stavebnictví zpomalovat. Neumíme nyní odhadnout dopady války na Ukrajině,“ dodal ale k dalšímu vývoji ve stavebnictví obchodní ředitel Wienerbergeru Roman Busta.

Výroba automobilů

Petr Dufek: Výrobní inflace razantně rostla i v březnu. ČNB přistoupí k dalšímu zvyšování sazeb

Silné inflační tlaky ve výrobě potvrdila i dnešní zveřejněná data statistického úřadu, podle kterých se ceny v průmyslu v březnu meziročně zvýšily téměř o čtvrtinu, v zemědělství o více než 27 procent, ve stavebnictví o 10,4 a ve službách pro firmy téměř o pět procent.

Přečíst článek

Významný nárůst zaznamenaly také náklady na dopravu. „Přepravních kapacit je nedostatek. Nepředvídatelné jsou ceny plynu pro výrobní závody. Prakticky všichni výrobci a dodavatelé navíc aktualizovali své obchodní podmínky tak, aby při dodávkách zboží minimalizovali svou odpovědnost,“ říká Jan Krákora ze společnosti Metrostav.

Náročnost situace potvrzuje i výkonný ředitel skupiny Unitrex Jakub Novák: „Vývoj nelze úplně předvídat, nicméně v průměru očekáváme další zdražení stavebních materiálů o 10 procent oproti současnému stavu. Vývoj bude do velké míry ovlivněn situací na Ukrajině a stále rostoucími cenami energií,“ dodává Novák.

Akutně chybí železo, cihly i stavební překližka

Aktuálně je kritický nedostatek hutních materiálů, především válcované oceli a betonářské výztuže. Dodavatelé zastavili příjem objednávek a cena zboží skladem vyskočila dramaticky vzhůru (z 25 na 40 až 45 korun za kilo, někdy i více). „Příjem objednávek kvůli nedostatku zboží zastavili i další dodavatelé, například na pórobetonové tvárnice se čeká téměř tři až čtyři měsíce, na sádrokartonové desky čtyři týdny. Zároveň chybí stavební překližky, jejichž výroba probíhá na Ukrajině a v Rusku,“ přibližuje momentální situaci na trhu Novák.

S nárůstem cen a nedostatkem materiálů se potýkají i tuzemští developeři, snaží se mu ale předcházet alternativním technologickým řešením.

„Nahoru jdou ceny betonu, betonových výstuží, cihel, OSB desek, niklu i hliníku. Velmi strmě zdražuje ocel a železo, kterých je na trhu akutní nedostatek. V souvislosti se situací kolem nedostatku plynu, lze očekávat další zdražení cen některých materiálů,“ dodává Petra Martínková z Trigemy s tím, že možným řešením může být například i technologie 3D tisku.

Moskva, mrakodrapy

Blíží se krize? Ve světě to poznají podle mrakodrapů, v Česku podle chlebíčků na rautech

V Česku se používá ohňostrojový nebo chlebíčkový model hospodářské kondice státu. Američané, jejichž burza funguje nepřetržitě již staletí, mají ještě sofistikovanější modely. Prosperitu odvozují i podle spodního prádla mužů nebo podle délky sukní zaměstnaných žen, připomíná CNBC.

Přečíst článek

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.

Brno dotahuje Prahu v cenách bytů. Metr čtvereční tam stojí přes 100 tisíc, ukazuje analýza

Byty ve velkých českých městech v letošním prvním čtvrtletí dále zdražily. Souvisí to s jejich nedostatkem i rostoucí inflací. Například v Brně stouply ceny bytů meziročně o pětinu na více než 100.000 korun za metr čtvereční. Dohání tak Prahu, kde se ceny zvyšují pomaleji než v krajských městech. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rohan City, stavba

Štěpán Křeček: Stavební produkce narůstá i při skokovém zdražování, nemovitosti mohou zlevňovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme