Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brno dotahuje Prahu v cenách bytů. Metr čtvereční tam stojí přes 100 tisíc, ukazuje analýza

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.
ČTK

Byty ve velkých českých městech v letošním prvním čtvrtletí dále zdražily. Souvisí to s jejich nedostatkem i rostoucí inflací. Například v Brně stouply ceny bytů meziročně o pětinu na více než 100.000 korun za metr čtvereční. Dohání tak Prahu, kde se ceny zvyšují pomaleji než v krajských městech. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Reklama

Ceny bytů v Brně tak poprvé překročily uvedenou hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční. Zatímco loni v prvním čtvrtletí to bylo 86 126 korun, letos ve stejném období už 103 316 korun. V Praze je tak procentuální nárůst dlouhodobě nižší. Meziročně tam metr čtvereční bytové plochy vzrostl o 17 procent na 126 140 korun.

„Nedostatek bytů je v České republice dlouhodobý jev, stejně jako velmi nízká nezaměstnanost. Nyní se k tomu přidala rekordní inflace, základní úroková sazba někde na úrovni roku 2001 a nejistota ohledně války na Ukrajině,“ uvedl jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz. V lednu a únoru byla po vlastním bydlení stále poptávka. Po vypuknutí válečného konfliktu ale lidé začali vyčkávat na další vývoj událostí, v březnu tak realitní trh zažil ochlazení. Přesto skončil celý první kvartál meziročním růstem v řádu desítek procent a i mezikvartálně rostly ceny v jednotkách procent, dodal.

V Praze vyjde metr čtvereční podlahové plochy více než třikrát dráž než v Ústí nad Labem. „To je důvod, proč na severu Čech spatřuji i nadále potenciál vyššího meziročního růstu cen, než je tomu v Praze,“ upozornil Kunz. Stále podle něj platí, že v hlavním městě byty zdražují nejmenším tempem ze všech krajských měst, a to meziročně o 17 procent. Největší procentuální nárůst zaznamenali experti v Ústí nad Labem, a to dokonce o 56,6 procenta. U Brna a Plzně je meziroční nárůst pětinový, v Ostravě, Olomouci, Hradci Králové a Českých Budějovicích zhruba třetinový.

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Při srovnání posledních dvou kvartálů je růst cen v jednotkách procent. Nejvíce zdražily byty v tomto ohledu v Olomouci, konkrétně o 10,55 procenta na 74 108 korun za metr čtvereční. V Hradci Králové byl v posledním kvartále růst cen devítiprocentní, metr čtvereční tam stojí aktuálně 83 365 korun. Naopak nejméně zdražovaly v relativním vyjádření byty v Plzni, a to konkrétně o 3,25 procenta na 69 701 korun za metr čtvereční.

Bytová nouze v nejbližších měsících pravděpodobně potrvá. Byť bude většina lidí z Ukrajiny hledat bydlení na nájemním trhu, ti movitější mohou poptávat i vlastní bydlení. Výrazný růst nabídky bytů také nelze čekat. Není tedy moc důvodů, proč by byty měly letos zlevňovat,“ odhadl Kunz. Zároveň však podle něj roste počet lidí, kteří si nebudou moci vlastní bydlení dovolit. To se týká třeba Brna, kde platy nerostou zdaleka tak rychle jako ceny nemovitostí, podotkl.

Bydlení, ilustrační foto

Byty došly, nájmy zdraží o desítky procent. Válka přiblížila katastrofu na českém realitním trhu

Do Česka přijde kolem 400 tisíců uprchlíků z války. Poptávka po nájmech tak výrazně poskočí. Navíc kvůli zdražování řada Čechů odkládá nákup vlastní nemovitosti. Výsledek? Zdražení nájmů až o 30 procent v následujících dvou letech, píše poradenská společnost Cyrrus.

Přečíst článek

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Polský trh je zajímavější než ten český. Staví se tam víc a levněji

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, vede startup Flat Zone. Ten pod hlavičkou Trigemy sbírá a analyzuje data z českého a slovenského realitního trhu. A chystá se proniknout i do dalších evropských zemí, ve hře je Polsko. „Slováci mají sice o něco efektivnější stavební řízení než my Češi, ale ne o moc. Mnohem zajímavější je v tomto ohledu i co do objemu polský trh,“ říká Vít Soural.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k trhu realit najdete zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ceny nájemného se v květnu zastavily a někdy i mírně klesaly

Ceny nájemného začaly stagnovat i mírně klesat, byt v Praze vyjde průměrně na více než 19 tisíc

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme