Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spotřebitelská důvěra v USA je nejvyšší za téměř dva roky

Wallmart
ČTK
 ČTK

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v červenci vyšplhala na nejvyšší úroveň za téměř dva roky. Za optimismem Američanů stojí klesající inflace a přetrvávající dobré podmínky na trhu práce. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu Michiganské univerzity.

Reklama

Index je na nejvyšší úrovni od září 2021

Index spotřebitelské důvěry v červenci vzrostl na 72,6 bodu z červnových 64,4 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od září 2021. Překonal rovněž očekávání analytiků, kteří jeho červencovou hodnotu v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 65,5 bodu.

„Nálada se zlepšila ve všech demografických skupinách s výjimkou spotřebitelů s nižšími příjmy,“ uvedla ředitelka spotřebitelských průzkumů na Michiganské univerzitě Joanne Hsuová. „Za prudkým růstem důvěry z velké části stojí pokračující zpomalování inflace spolu se stabilitou na trhu práce,“ dodala.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny hospodářské aktivity. Spojené státy jsou největší ekonomikou na světě.

Kanceláře

Po Americe i Evropa. Čeká trh s komerčními nemovitostmi pekelná bouře?

Evropský trh s kancelářemi se otřásá v základech. Klesá poptávka, což se propisuje i do cen. Nejrazantněji poklesly ceny ve Velké Británii, naopak v Česku se ještě drží.

Přečíst článek

Americké ministerstvo práce ve středu oznámilo, že meziroční růst spotřebitelských cen v USA v červnu zpomalil na tři procenta z květnových čtyř procent. Míra inflace tak klesla už dvanáctý měsíc za sebou a nachází se nejníže od března 2021.

Minulý týden ministerstvo uvedlo, že americká ekonomika v červnu vytvořila asi 209.000 pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v USA se tak snížila o 0,1 procentního bodu na 3,6 procenta.

JP Morgan

Americká banka JPMorgan zvýšila zisk o 67 procent, vyšší zisk má i Wells Fargo

Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 67 procent na 14,47 miliardy dolarů (zhruba 307 miliard korun). Vydělala více na úrocích z úvěrů a těžila z převzetí banky First Republic. Největší americká banka to uvedla ve svém sdělení. Vyšší zisk má díky příjmům z úroků i konkurenční banka Wells Fargo, zatímco zisk banky Citigroup kvůli slabší obchodní činnosti klesl. Hospodářské výsledky největších amerických bank zahajují výsledkovou sezonu pro druhý kvartál.

Přečíst článek

Inflace v USA klesla na dvouleté minimum. Co na to Fed?

Inflace v USA klesla na dvouleté minimum. Co na to Fed?

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech v červnu zpomalil na tři procenta z květnových čtyř procent. Míra inflace klesla už dvanáctý měsíc za sebou a nachází se nejníže od března 2021. Vyplývá to ze zprávy amerického ministerstva práce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme