Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po Americe i Evropa. Čeká trh s komerčními nemovitostmi pekelná bouře?

Kanceláře
ČTK
Petra Jansová

Evropský trh s kancelářemi se otřásá v základech. Klesá poptávka, což se propisuje i do cen. Nejrazantněji poklesly ceny ve Velké Británii, naopak v Česku se ještě drží.

Reklama

Evropský trh s komerčními nemovitostmi se ukázal jako ten nejproblematičtější a nejméně odolný, píše agentura Bloomberg s odkazem na studii společnosti Weil, Gotshal & Manges. Ta shromažďuje data téměř čtyř tisíc evropských akciovek.

Vyšší úrokové sazby zvýšily náklady na půjčky a snížily ocenění v sektoru nemovitostí. Podle autorů studie bude v budoucnu přibývat společností, které se dostanou do problémů při refinancování úvěrů.

Před „jasnými známkami zranitelnosti” realitních trhů varovala už v dubnu Evropská centrální banka (ECB), která poukázala na „klesající tržní likviditu a cenové korekce, za kterými stojí zejména nejistý makroekonomický výhled a zpřísňování měnové politiky". 

Ilustrační foto

Investice do hal a skladů slušně ponese i letos, věří miliardář Kratina. Fond Accolade se tak zřejmě ještě rozroste

Trhu s průmyslovými nemovitostmi se i loni dařilo. Accolade Industrial Fund splnil předpokládané zhodnocení. Dosáhl eurového výnosu 9,33 procent a v korunách 8,49 procent. A slibný vývoj očekává i od letošního roku.

Přečíst článek

Na trh s komerčními nemovistostmi negativně dopadá pokles tržeb v maloobchodu, stejně jako problémy finančních institucí. Bloomberg poukazuje na krach Sillicon Valley Bank a nucený prodej First Republic Bank. A obavy investorů vyvolalo převzetí švýcarské USB konkurenční Credit Suisse.

Konkrétně kancelářský trh je nejvíc zasažen ve Velké Británii a Německu. Zatímco ve Francii se zatím trh spíš držel, i kvůli silné vládní podpoře během energetické krize. 

Největší problémy ale řeší trh v USA. Týdeník The Economist dokonce psal o americkém komerčním realitním trhu jako o místu “pekelné bouře”, kde se schyluje k velkému požáru, pokud už rovnou nehoří. Kancelářské prostory, které tvoří asi čtvrtinu všech komerčních nemovitostí (a tedy i jejich dluhů) v Americe, se vyprazdňují a u prázdných budov jejich hodnota klesá až třeba na polovinu původní ceny, kterou za ně jejich majitelé zaplatili. A hrozba je skryta ve finančnictví, tedy v bankách, které mají tyto budovy jako zástavy úvěrů.

Ceny v tuzemských kancelářích se stále drží

Zatímco v zahraničí došlo k poklesu cen komerčních nemovitostí, v Česku se ceny zatím drží. Český realitní trh chrání především vysoký podíl domácích investorů a paradoxně také zdlouhavé stavební řízení a menší počet prvotřídních nemovitostí vhodných k investici.

„Trh nyní připomíná stále více se ohýbající proutek a je velice složité predikovat, zda příští rok tlak povolí, nebo máme očekávat zásadní zlom,“ komentuje situaci Jiří Skotnica, šéf valuačního oddělení poradenské společnosti RSM.

Kanceláře k pronájmu, ilustrační foto.

Propadne se evropský trh s komerčními nemovitostmi? Obavy rostou

Mezi investory rostou pochybnosti ohledně zdraví evropského trhu s komerčními realitami, někteří mají obavy z jeho prudkého propadu po nedávných problémech v bankovním sektoru. Vyšší náklady na půjčky nyní tlačí dolů ceny realit, které v uplynulých letech těžily z nízkých úrokových sazeb, píše CNBC.

Přečíst článek

Poměrně stabilní situace ale podle odborníků nemusí trvat věčně. A jednotliví majitelé se podle toho začínají chovat a hledají pojistky „na horší časy“. Výrazně více energie věnují například skladbě nájemního portfolia tak, aby si zajistili nájemce z rostoucích oborů. Do retailových parků nebo obchodních center tak mohou zamířit i zcela nové typy nájemců. Klasickým příkladem mohou být volnočasové koncepty nebo firemní showroomy na místě někdejších prodejních jednotek.

„Zejména na obchodní centra pochopitelně dopadá pokles tržeb v maloobchodu, zatím se jim ale daří hledat cesty, jak ho kompenzovat. Z mého pohledu to povede k tomu, že se skladba jednotek zejména v méně atraktivních lokalitách zásadním způsobem obmění a přijde nová generace nájemců,“ dodává Skotnica.

Poukazuje na to například fakt, že v poslední době nejvíce navyšovaly počty svých prodejen řetězce zaměřené na nižší cenovou hladinu. A retail parky tak začínají ve složité ekonomické situaci sázet například na přítomnost diskontních řetězců.

Natáčení podcastu s Jiřím Vančurou.

Bankéř Jiří Vančura: Financování výstavby bytů v eurech už není pro developery tak atraktivní

Zpoždění. To je hlavní slovo, které vystihuje dění na trhu výstavby bydlení. Klienti jsou „zpoždění“ ve svém rozhodování, přístup k financování nákupu nemovitostí je značně ztížen. Přesněji řečeno, získat hypotéku je nyní téměř nemožné. A dokonce i lidé, kteří mají hotovost, nyní přemýšlejí, jakým směrem se trh vydá.

Přečíst článek

Z natáčení podcastu s Leošem Anderle, šéfem Sekyra Group.

Šéf Sekyra Group: Kanceláře zdraží. Cenově se dostanou na úroveň Berlína

Kanceláře v Berlíně jsou mnohem dražší, v Praze se nájem vyšplhá nad 20 eur za metr čtvereční, říká šéf developerské skupiny Sekyra Group Leoš Anderle.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Místo recepce kavárna či bar. Penta zkouší nový koncept vstupu do kancelářských budov

Místo klasické recepce kavárna. Penta boří zavedená pravidla vstupu do kancelářských budov

Přečíst článek
Čeká český kancelářský trh peklo jako v Americe? Experti soudí, že zatím ne

Čeká český kancelářský trh „pekelná bouře“ jako v Americe? Experti naopak čekají růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme