Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A je to tady. Úrok průměrné hypotéky pokořil hranici 5 procent a dál poroste kvůli ČNB

Byty, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu v květnu překročila hranici 5,3 procenta. Měsíční splátky hypotéky se ve srovnání s rokem 2017 již nyní prodraží téměř o polovinu. Úroky z hypoték navíc dál porostou, ČNB je totiž odhodlaná v boji s rostoucí inflací dál navyšovat sazby, které zdražují úvěry. Zkrátka, kdo letos refinancuje, měl by si určitě pospíšit.

Reklama

Sazby hypotečních úvěrů dál rostou a nikoli pozvolna. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu jen za poslední měsíc vzrostla o 0,45procentního na 5,33 procenta ročně. Od začátku roku tak poskočila o 1,19procentního bodu. Ještě loni v červnu, kdy ČNB odstartovala sérii rozhodnutí o zpřísnění měnové politiky, se přitom pohybovala na úrovni 2,5 procenta.

Centrální banka brojí proti pádivé inflaci zvyšováním sazeb a netají se tím, že v nastaveném módu hodlá pokračovat. Sazby tak ještě půjdou nahoru, a to hned na blížícím se květnovém zasedání bankovní rady. 

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Na trhu je nový trend: Nejlevnější hypotéky jsou ty s fixací úrokové sazby na 10 či 15 let. U nich se lze u některých bank dostat i pod čtyři procenta. Ve skutečnosti však nejde o až tak výhodnou nabídku, jak by se mohlo zdát.

Přečíst článek

„Je jasné, že současné sazby nevydrží moc dlouho. A je jen otázkou, zda se zvýší o 0,25 procenta, 0,5 procenta, anebo dokonce o 0,75 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Za nejpravděpodobnější scénář označují ekonomové květnové zvýšení základní úrokové sazby o 0,5procentního bodu na 5,5 procenta, což odpovídá nejvyšší úrovni od roku 1999. Sazby by se podle odhadu trhu měly pohnout i v červnu, a to o 25 bazických bodů.

Sečteno, podtrženo, splátky hypoték dál porostou. Už nyní se přitom podle Sýkory prodražují o tisíce korun.

Stavba

Byty nekupujte, nemá to cenu, ukazují data bank. Výnos se blíží nule

Investice do nemovitosti patří k tradičním obranám proti velké inflaci. Alespoň to platilo do současné krizové doby. Nyní však tyto poučky platit přestávají a ochranu před inflací byty a domy rozhodně nenabízejí, ukazují data UniCredit Bank, která dlouhodobě sleduje výnosnost investic do nemovitostí.

Přečíst článek

Splátky hypoték prodražují o tisíce

Sazby hypoték do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden rok dosáhly v květnu 5,5 procenta ročně a s fixací na tři roky 5,52 procenta ročně. Za hranici pěti procent se již dostaly i sazby hypoték fixovaných na pět (5,14 procenta) i na 10 let (5,15 procenta).

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,33 procenta ročně činí v květnu 21 136 korun. Za poslední měsíc tak měsíční splátka hypotéky vzrostla o více než 900 korun, od letošního ledna již o téměř 2 400 korun a od loňského června téměř o 5 500 korun.

„Stále více se rozevírají pomyslné nůžky mezi současnou sazbou a sazbou, kterou měli majitelé hypoték zafixovanou třeba před pěti lety. A právě tito klienti, kterým končí ona pětiletá fixace, si musí najít ve svých rodinných rozpočtech stále více prostředků na zvýšenou splátku. Konkrétně u klientů s končící pětiletou fixací u hypotéky 3,5 milionu korun sjednané na 25 let jde o navýšení více než 7 000 korun měsíčně, a to spolu se zvyšujícími se životními náklady způsobí problémy u stále vyššího počtu rodin,“ dodal Sýkora. Upozornil, že úroky u hypoték mohou letos vyšplhat i za hranici šesti procent.

„Pokud jde o růst úrokových sazeb, všichni vyhlížíme konec roku 2022, kdy by měly být na pomyslném vrcholu. Nicméně minulý rok jsme se úplně stejně bavili o vysoké inflaci, která měla být dle ČNB koncem roku 2022 opět na dvou procentech. Místo toho nás čeká nejvyšší inflace v historii samostatné ČR. Novou hypotéku i refinancování doporučuji řešit co nejdříve, protože zkrátka netušíme, co bude. Aktuální situaci jde totiž jen velmi těžko předvídat,” uzavřel Ondřej Ticháček, expert hypotečního tržiště Zaloto.

rekonstrukce

Zájem o hypotéky klesl. Růst úroků se zastaví v půlce roku

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 30,3 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o pět miliard, ale meziročně téměř o polovinu méně. Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypoték v březnu vzrostla z únorových 3,84 na 4,15 procenta.

Přečíst článek

Sambuca di Sicilia

Dům za jedno euro? Nakonec se dražily za tisíce

Sen nebo realita? Tak řada lidí mohla vnímat v roce 2019 akci sicilského městečka, které se rozhodlo prodat desítku domů za pouhé jedno euro. Zájem předčil očekávání a v druhé vlně se jednotlivé nemovitosti dražily i za tisíce eur. Nyní mají objekty nové majitele, a to převážně ze Severní Ameriky, upozorňuje server CNN.

Přečíst článek

Nájmy zdražují, nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat

Dalibor Martínek: Nájmy v blízké budoucnosti? Přátelé, kdo na to má

Jak se vyvine situace s nájmy? Žádné dobré zprávy nejsou na obzoru. Nájmy zdražují, další nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat. A projekty Prahy? Tak o tom za chvilku.

Přečíst článek

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme