Reklama

Spěch do důchodu se letos nevyplácí. Pár dnů přesluhování navýší penzi o stokoruny

Spěch do důchodu se letos nevyplácí. Pár dnů přesluhování navýší penzi o stokoruny
ČTK
Lukáš Kovanda

Lidé, kteří se chystají do starobního důchodu letos na přelomu roku, letos musí být obzvláště obezřetní. Správným načasováním odchodu si totiž mohou „přihrát“ stovky až tisíce korun měsíčně na důchodu navíc, a to až do konce života.

Reklama

Na přelomu roku bude na rozdíl třeba od loňska platit, že základní chybou je nechat si důchod přiznat už v roce 2021. Lidé by proto s přiznáním důchodu měli pár dní či týdnů posečkat, a nechat si jej přiznat ideálně k 1. lednu 2022. Důchody přiznané v roce 2022 totiž budou výrazně vyšší než důchody přiznané do konce roku 2021 a následně valorizované k 1. lednu 2022.   

V praxi to znamená, že lidé, kteří dosáhnou důchodového věku ke konci roku 2021, by si měli posunout datum přiznání penze na první dny roku 2022. V práci by tedy měli takzvaně přesluhovat. To by v době, kdy Česko trpí rekordním nedostatkem pracovní síly, neměl být problém.   

Spěch do penze se nevyplácí

Modelový příklad:

Jeden příklad za všechny. Člověku platícímu důchodové pojištění 46 let, který ještě v zaměstnání pobíral přesně průměrnou mzdu letošního druhého čtvrtletí, 38 275 korun, byl ve třetím letošním čtvrtletí přiznán důchod 18 376 korun. Po valorizaci bude tento důchod v příštím roce činit 19 219 korun. Pokud ale ten samý člověk počká s přiznáním důchodu ideálně na 1. ledna 2022, bude měsíčně pobírat 20 173 korun, tedy o 954 korun více než kolik činí valorizovaný důchod přiznaný v roce 2021.   

Lidé s nadprůměrnou mzdou, kolem 60 tisíc, si přijdou správným načasováním přiznání důchodu dokonce na dodatečných zhruba 1300 korun měsíčně na penzi, o něž by jinak přišli, pokud by si důchod nechali přiznat už v roce 2021.   

vysoké účty

Lukáš Kovanda: Na Čechy udeří až 10procentní inflace. Kdo za ni může?

Česko v příštím roce čeká inflační smršť. Zvláště neúprosná bude v prvních měsících roku, zejména hned v lednu, kdy meziroční míra hladiny růstu spotřebitelských cen může atakovat nevídanou hodnotu deseti procent. Během roku smršť sice zmírní, ale odeznívat bude jen pomalu.

Přečíst článek

Je samozřejmě pravda, že lidé, kteří se rozhodnou přesluhovat, aby si zajistili přiznání důchodu až v roce 2022, se připraví od penze v roce 2021. Ideální je proto v roce 2022 přiznání důchodu už nijak neprotahovat a uchýlit se k němu hned 1. ledna.   

I pokud by ale lidé, kteří se rozhodnou pro přesluhování, přesluhovali v roce 2021 jeden nebo dva měsíce, stejně se jim zpravidla bohatě vyplatí počkat si s přiznáním důchodu do roku 2022. Připraví se sice o důchod za měsíc či dva měsíce roku 2021, ale to obvykle stihnou „dohnat“ – a pak „předehnat“ – během své penze.   

Vyjděme z našeho příkladu výše:

Pokud si uvedený člověk počká s přiznáním důchodu na 1. leden 2022, připraví se třeba i o dvě výplaty penzí, jestliže mu na ni vznikl nárok už třeba pro měsíce listopad a prosinec roku 2021. Připraví se tedy o 2 x 18 376 korun, tedy o 36 752 korun. Zato ale získá v roce 2022 a dále měsíční penzi navýšenou o uvedených 954 korun. Pokud takto navýšenou penzi bude pobírat alespoň 39 měsíců, je pro něj výhodnější opravdu jít důchodu až v roce 2022, přestože se připraví o penze ve dvou měsících roku 2021. To proto, že 39 x 954 = 37 206 > 36 752 korun.

Kdo tedy bude v penzi 39 měsíců, tedy tří a čtvrt roku, a více, tomu se vyplatí posečkat s přiznáním na 1. leden 2022. Pokud by se přesluhováním připravil třeba jen o prosincovou penzi, a nikoli o listopadovou, vyplatí se mu to tím spíše. Neboť mu, vyjdeme-li z příkladu výše, bude stačit být v penzi pouze 19 měsíců, tedy lehce přes půldruhý rok, aby „manko“ dohnal.   

Trpělivost se vyplácí

Zatímco tedy loni se lidem vyplácelo jít do předčasného důchodu už v roce 2020, i když jim nárok na výplatu řádné penze vznikal až začátkem roku 2021, letos na přelomu roku se spěch rozhodně nevyplatí. Naopak, spěchem lidé prodělají. Daleko výnosnější bude trpělivost.   

Buchtík, ředitel STEM

Bohatých Čechů bude přibývat. Ale chudých také, říká šéf STEM

Do vyšší střední vrstvy patří v Česku nyní asi dva a půl milionu lidí. To je o milion a půl víc než před dvaceti lety. Podle sociologa a ředitele výzkumného ústavu STEM Martina Buchtíka jde o nejvýraznější sociologickou změnu v české společnosti za poslední generaci.

Přečíst článek

Tak či tak, v příštím roce mohou všichni důchodci bez rozdílu počítat s mimořádným navýšením svých penzí, a to v rámci mimořádné valorizace, k níž ze zákona dojde nesjpíše v letních měsících z důvodu rapidní inflace. Zákon totiž tímto způsobem pamatuje na penzisty, na něž rapidní inflace doléhá obzvláště tíživě. V příštím roce se průměrná inflace může vyšplhat až k úrovni sedmi procent, přičemž v prvních měsících roku bude až desetiprocentní. 

Průměrný důchod by se tudíž měl nejspíše v červenci 2022 zvýšit v rámci uvedené mimořádné valorizace až o 700 korun. Přesný termín navýšení a částka, o kterou se důchody navýší, ještě v tuto chvíli není známa. Bude záviset také na vývoji inflace v nadcházející době.  

Letošní léto vrátilo Čechy ke kempingu. Hitem byly obytňáky

Chcete vyšší penzi? Jde to úplně jednoduše

Posunutím odchodu do důchodu o pár dní či týdnů lze letos navýšit měsíční penzi až o tisíce, a to až do konce života

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme