Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smolné pondělí. Zdánlivě banální přehmat vymazal z akciových trhů 300 miliard eur

Smolné pondělí. Zdánlivě banální přehmat vymazal z akciových trhů 300 miliard eur
ČTK
Zdeněk Pečený

Náhlý pondělní pád evropských akcií způsobený chybou obchodníka společnosti Citigroup opět upozornil na rizika spojená s algoritmickým obchodováním, které zdánlivě banální lidskou chybu během extrémně krátkého okamžiku přetvoří v průšvih gigantických rozměrů.

Reklama

Příliš mnoho automatů

Index OMX Stockholm 30 se v pondělí dopoledne propadl o osm procent za pouhých pět minut. Většinu ztrát se mu ale povedlo rychle vyrovnat, píše agentura Bloomberg. Následně se ukázalo, že za pádem akcií je trader v londýnské pobočce Citi. Ten udělal chybu při zadávání obchodního příkazu. Přehmat vyvolal výprodej evropských akcií, který z trhů nakrátko vymazal 300 miliard eur (téměř 7,4 bilionu korun).

Problémem není chyba obchodníka sama o sobě, ale všechny algoritmy a prodejní příkazy, které se tím spustily," řekl Bloombergu John Plassard, ředitel společnosti Mirabaud & Cie. 

„Ukazuje to, jak moc je trh náchylný k lidské chybě. A že algoritmů je na trzích až příliš,“ dodal s odkazem na společnosti obchodující s komoditami, které často používají vysokofrekvenční automatické příkazy ke kopírování tržních trendů.

Akciové trhy - ilustrační foto

Globální akciové trhy minulý měsíc opět ztrácely. Kvůli válce, inflaci i Číně

Světové akciové indexy v dubnu smazaly téměř celé březnové zisky. Důvodem je pokračující konflikt na Ukrajině, další zadrhávání dodavatelských řetězců či obavy z inflace a recese. Americký index S&P 500 letos ztratil 13,3 procenta, technologický Nasdaq 21,2 procenta a evropský Euro Stoxx 50 pak 11,7 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu.

Přečíst článek

V pondělí byly trhy o to náchylnější, protože ve Velké Británii byl den volna. To způsobilo, že evropské akciové trhy měly asi o čtvrtinu nižší likviditu než normálně, což dávalo obchodům nezvykle větší váhu.

„Byl to nejhorší den, kdy se to mohlo stát,“ řekl Guillermo Hernandez Sampere, vedoucí obchodování v německé společnosti Manfred Piontke Vermoegensverwalt. „I když byly okolnosti neobvyklé, bleskový propad demonstroval širší potřebu jednat, aby se takovým problémům zabránilo v budoucnosti.“

Flash crash

Předchozí takzvané „flash crashe“ zahrnují pád libry v roce 2016, stejně jako Černé pondělí na Wall Street v říjnu 1987 a pád akcií v květnu 2010. Ve Spojených státech se regulátoři pokusili zamezit opakování podobných epizod pomocí přísnější regulace. Ta zahrnuje důkladnější reportování velkých obchodů, stejně jako omezení obchodování při větších pohybech cen, které omezí algoritmické objednávky, aby se zabránilo rychlému pohybu kurzů akcií. V Evropě si však své trhy řídí jednotlivé země samostatně.

Warren Buffett a Charlie Munger

Buffett přikoupil akcie Applu za stamiliony. A nakupoval by dál, kdyby nezdražily

Miliardář a filantrop Warren Buffett nakoupil v prvním čtvrtletí akcie společnosti Apple za 600 milionů dolarů (14,1 miliardy korun). Využil k nákupům třídenního poklesu ceny a kdyby Apple neoživil, nakoupil by další, píše CNBC.

Přečíst článek

Nasdaq Stockholm, kde pondělní propad vznikl, má podle mluvčího Davida Augustssona hlídače volatility pro jednotlivé akcie. Ti zastaví obchodování, pokud se cena akcií posune o určitou částku od své poslední nebo od otevírací ceny toho dne. „Každá akcie má své vlastní hodnoty,“ uvedl. Zatím není jasné, proč tito „hlídači“ v pondělí nezafungovali.

Švédský finanční regulátor je v neustálém kontaktu s Nasdaq, řekla Susan Vo Bergqvistová, mluvčí Úřadu pro finanční dohled. „Je příliš brzy na to říci, zda budou přijata nějaká opatření,“ dodala.

Warren Buffett

Warren Buffett: Inflace napálí všechny. Trhy se staly hráčským salonkem

Proslulé „Orákulum z Omahy“ na výroční konferenci své investiční společnosti Berkshire Hathaway dal kolegům pár cenných rad. Tou hlavní však bylo, že před inflací se nejspíš neschová nikdo, ať investuje do čehokoli.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Lukáš Kovanda: Zbavte se akcií ČEZ, radí svým klientům velké americké banky

Přečíst článek
Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme