Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Mark Zuckerberg
ČTK
Stanislav Šulc

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Reklama

Takový propad hodnoty majetku naposledy nejbohatší lidé světa zažili v březnu 2020 při začátku pandemie a následném propadu aktiv. Letošní rok a zejména poslední týdny však přinášejí podobné trable a majetky lidí jako Mark Zuckerberg či Jeff Bezos se propadají o desítky miliard dolarů.

Stojí za tím zejména geopolitická situace a válka na Ukrajině, z ní plynoucí rostoucí inflace a také další problémy v dodavatelských řetězcích. Zároveň však významnou roli hrají také očekávání spojená s růstem úrokových sazeb zejména amerického Fedu, což má negativní dopad zejména na rychle rostoucí akcie z technologického sektoru. „V takové situaci jsou pak trhy extrémně citlivé na výsledky. Pokud se firmám nepovede naplnit očekávání, trhy to budou tvrdě sankcionovat,“ uvedl v rozhovoru pro newstream.cz portfoliomanažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan.

Mark Zuckerberg zchudl na polovinu

Poraženým dosavadního roku tak je zejména Mark Zuckerberg, zakladatel největší sociální sítě na světě Facebook, který loni mateřskou společnost přejmenoval na Meta Platforms s cílem zaměřit se na virtuální svět známý jako Metaverse.

V lednu ohlášené výsledky ukázaly výrazný propad tempa růstu a investoři přestali důvěřovat ve schopnost Facebooku lákat nové uživatele a monetizovat je. V reakci na to došlo k největšímu jednodennímu propadu v dějinách Wall Street, když se hodnota Meta Platforms propadla o 26 procent, tedy o zhruba 250 miliard dolarů. Na majetku Marka Zuckerberga se to projevilo zásadním způsobem a jeho hodnota se jen za dosavadní kalendářní rok 2022 smrsknul o 51 miliard. Oproti rekordním výšinám v polovině loňského roku to představuje dokonce propad o polovinu. Ale v tom je již započten nárůst z posledních dní, kdy Zuckerbergův majetek narostl o devět miliard po výrazně lepších kvartálních výsledcích z uplynulého týdne.

Pavel Štěpánek

Pavel Štěpánek: ČNB nemá na vybranou, sazby půjdou opět nahoru

Další měnové jednání bankovní rady a zveřejnění nové prognózy se blíží a nejvýstižnější je asi říci, že to ani tentokráte nebude lehké rozhodování. Stejně jako není snadné sestavit novu prognózu. Nejistot je zkrátka hodně. Nejméně jedna jistota tu však je. Inflace půjde ještě nahoru a bude tu s námi déle, než se ještě před začátkem roku čekalo, píše ve svém komentáři ekonom Pavel Štěpánek, bývalý člen bankovní rady ČNB.

Přečíst článek

Problémy Amazonu i Googlu

Podobné propady, byť v menším měřítku, následně postihly například Netflix, který poprvé po 11 letech od spuštění samostatné streamovací služby vykázal propad zákazníků a jehož akcie letos odepsaly téměř 70 procent hodnoty. Náraz čekal také proslulou mašinu na peníze Google, který je největším příjemcem reklamních peněz na světě. Jeho zakladatelům Larrymu Pageovi a Sergeji Brinovi se tak v letošním roce smrskly majetky o zhruba 24 miliard dolarů (každému).

A na konci týdne ohlásil výsledky také největší e-shop světa Amazon, který se také po sedmi letech nekončícího růstu dostal do ztráty. Kdysi nejbohatší muž planety Jeff Bezos tak během pár hodin přišel o 20 miliard dolarů, od začátku roku propad činí téměř 44 miliard, což je po Zuckerbergovi druhý největší propad. A chudší léta panují kvůli geopolitice nejen v sektoru Big tech, ale také v segmentu luxusního zboží, což se projevilo na velkém propadu majetku francouzského miliardáře Bernarda Arnaulta, vlastníka konglomerátu LVMH (minus 42 miliard dolarů).

Tajemní Indové na vzestupu

Z nejbohatších Američanů se tak daří bohatnout pouze Warrenu Buffettovi, který opět naplňuje vlastní bonmot, že až v krizi se ukazuje, kdo plave nahý. Jeho majetek od začátku roku vzrostl o více než 8 miliard. A pak se daří ještě někomu. Indickým miliardářům Mukeši Ambanimu a Gautamovi Adanimu. První jmenovaný je významným investorem do zelené energie, díky čemu jeho majetek překročil hranici 100 miliard dolarů již loni a také letos se mu daří, když přidal od začátku roku 13 miliard dolarů a je momentálně osmým nejbohatším mužem planety.

Dlouho také držel titul nejbohatšího Asiata, ale ten mu v posledních týdnech sebral jiný Ind. Gautam Adani, zakladatel a největší akcionář Adani Group. Ten je vlastníkem nejvýznamnějších indických přístavů, které jsou nyní v mimořádné permanenci jednak kvůli živelnému obchodu Indie s Ruskem, jednak kvůli lockdownům v Číně. Hodnota Adaniho majetku tak momentálně činí 122 miliard, pouhé tři miliardy pod Billem Gatesem, jehož majetek se snížil kvůli nákladnému rozvodu s manželkou Melindou.

A co Musk?

A hodnota majetku nejbohatšího muže planety Elona Muska nadále pulzuje zejména v závislosti na cenách akcií Tesly. Jeho netradiční PR na pomezí guerilla marketingu a nepříliš zdařilého humoru umí ovlivňovat trhy o vyšší jednotky procent, což s jeho více než 250 miliardami dolarů sice cvičí, ale jemu to je lhostejné.

Nyní chystá nákup sociální sítě Twitter za 44 miliard dolarů. Bude zajímavé sledovat, jak to ve střednědobé perspektivě ovlivní hodnotu jeho majetku.

Letiště Václava Havla

Byznys tuzemských cestovek se probouzí. Opatrně jich přibývá

Covid těžce dolehl na byznys tuzemských cestovních kanceláří. Jejich počet se během pandemie snížil o téměř dvě stovky. Některé z nich se nyní do těchto podnikatelských vod vrací. Zatím ale velmi opatrně.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme