Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skvělý byznys pro Trumpa. Jeho hotely účtovaly státu za prezidentskou ochranku přemrštěné sazby

Skvělý byznys pro Trumpa. Jeho hotely účtovaly za prezidentskou ochranku přemrštěné sazby
ČTK/AP
Dušan Kütner
duk

Organizace Trump Organization provozující hotely Donalda Trumpa účtovala americké tajné službě až 1185 dolarů (asi 30 tisíc korun) za noc za hotelové pokoje používané agenty chránícími Trumpa a jeho rodinu v době jeho prezidentství. Vyplývá to ze dokumentů zveřejněných dozorčím výborem Sněmovny reprezentantů. To bylo čtyřikrát více, než je obvyklý vládní limit výdajů pro washingtonské hotely, uvedl deník The New York Times.

Reklama

Výbor zveřejnil záznamy tajné služby, které poukazují na více než 1,4 milionu dolarů, které stát zaplatil skupině spravující Trumpův majetek za stovky pobytů prezidentovy ochranky v letech 2017 až 2021. Výbor zároveň uvedl, že účetnictví není úplné, protože nezahrnuje platby americkým úřadům v zahraničí na ubytování ochranky hlavy státu, uvedl The New York Times.

Donald Trump

Donald Trump platí miliony dolarů, aby získal peníze od dárců

Bývalý americký prezident pokračuje v kontinuální kampani za své myšlenky a svou vlastní osobu. A to není laciné, proto Donald Trump zároveň neustále vybírá peníze od svých příznivců. Ve třetím čtvrtletí vybral 24 milionů dolarů. Jenomže aby se mu to povedlo, musel sám zaplatit 22 milionů dolarů, upozorňuje agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Záznamy poskytují podrobnosti o dohodě, ve kterém Trump a jeho rodina proměnili tajnou službu v nedobrovolného zákazníka svého trustu, dodal list. Záznamy také jasně ukazují, že Trumpův syn Eric – který řídil rodinnou firmu, když byl jeho otec v prezidentském úřadu – poskytl zavádějící popis toho, co si jeho společnost účtovala. V roce 2019 Eric Trump tvrdil, že Trump Organization účtovala vládě pouze 50 dolarů za hotelové pokoje během prezidentských návštěv.

Čtyřnásobek obvyklé taxy

Místo toho záznamy získané výborem ukázaly, že Trump International Hotel ve Washingtonu opakovaně účtoval tajné službě sazby přesahující 600 dolarů za noc. V jednom případě hotel účtoval tajné službě 1160 dolarů za noc za pokoj použitý při ochraně Erica Trumpa v roce 2017. To bylo více než čtyřikrát více, než je obvyklý vládní limit výdajů pro washingtonské hotely. V jiném případě rovněž před pěti lety si jeden z Trumpových hotelů v americkém hlavním městě účtoval sazbu 1185 USD za pokoj použitý při hlídání Donalda Trumpa juniora.

Podle zákona může oddělení ministerstvo překročit maximální platby, pokud ochranná mise prezidenta „vyžaduje dodatečné náklady“, podotkl NYT.

Kanye West

Konzervativci jsou umlčováni, prohlásil rapper Kanye West a koupil sociální síť

Americký rapper Kanye West se nedávno potýkal s vyhazovy ze sociálních sítí kvůli svým kontroverzním názorům. Nyní si kupuje síť Parler, kde se prý bude moci vyjadřovat svobodně.

Přečíst článek

Eric Trump reagoval prohlášením, že Trump Organization „by na tom byla podstatně lépe, kdyby byly pohostinské služby prodávány hostům platícím ceny v plné výši“. Nijak se ale nevyjádřil k rozporu mezi sazbami, o kterých tvrdil, že společnost účtovala, a sazbami uvedenými v záznamech výboru.

„Co mě znovu a znovu dostává, je, jak o těchto věcech jen lžou," uvedla demokratická kongresmanka za New York Carolyn B. Maloneyová, která je předsedkyní dozorčího výboru. „Dokumenty nelžou," dodala.

Donald Trump

Trump žaluje CNN o miliardy. Přinesla mu prý „utrpení a ponížení”

Bývalý americký prezident Donald Trump podal na zpravodajskou stranici CNN žalobu pro pomluvu. Jako odškodnění žádá 475 milionů dolarů (11,8 miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Dokumenty podle ní jasně ukázaly, že Trump využíval daňové poplatníky tím, že vyžadoval, aby agenti tajné služby pobývali v nemovitostech, které vlastnil, a poté účtoval vládě přemrštěné poplatky. „To vyvolává obavy, že Trump Organization profitovala z jeho prezidentství," podotkla Maloneyová. 

Trump vlastnil své podniky po celou dobu svého prezidentování, i když tvrdil, že každodenní řízení svěřil svým dospělým synům. Trump ani Trump Organization podle expertů neporušili etická pravidla, protože prezidenti jsou z velké části vyňati ze zákonů o střetu zájmů, které se vztahují na jiné federální úředníky.

Hotel někdejšího prezidenta Donalda Trumpa mění majitele.

Trumpův hotel našel nového majitele. Floridští investoři za něj zaplatili rekordní sumu

Rodinná firma Donalda Trumpa prodala nájemní smlouvu na washingtonský hotel skupině investorů z Miami. Ti chtějí hotel, který patři k symbolům Trumpovy moci v době, kdy byl prezidentem USA, přejmenovat na Waldorf Astoria.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme