Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice

Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice
Creditas, s laskavým svolením
Denisa Holajová
dna

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka dosáhla loni rekordního hospodářského výsledku 5,1 miliardy korun. V roce 2021, který byl ještě ovlivněný covidem, hospodařila se ziskem zhruba 600 milionů korun. Největší podíl na zisku mají energetická divize UCED a Banka Creditas, uvedla skupina.

Reklama

„Loňský rok byl mimořádně úspěšný. Podařilo se uskutečnit několik velkých akvizic. K Bance Creditas jsme přidali Max banku. Významně roste energetická divize UCED, která loni koupila jednu z největších tepláren na biomasu v Česku EC Biowatt v Kutné Hoře a elektrárnu v Prostějově,“ uvedl ředitel skupiny Creditas Jiří Hrouda.

Banka Creditas měla loni zisk 1,6 miliardy korun a v říjnu koupila Expobank CZ, kterou přejmenovala na Max banku. Během dvou měsíců zdvojnásobila počet klientů. Aktuálně jich mají obě banky přes 220 tisíc a jejich bilanční suma je téměř 140 miliard korun.

Investice ve výši dvaceti miliard

Nejvíc se skupině dařilo v energetice. Energetická divize UCED, která patří mezi největší distributory elektřiny v Česku a je významným poskytovatelem služeb výkonové rovnováhy, dosáhla zisku přes dvě miliardy korun. „Naším cílem je být lídrem decentrální energetiky v Česku. Do roku 2030 plánujeme provozovat agregační blok s výkonem 1000 MW, což si vyžádá investici kolem dvaceti miliard korun,” upřesnil Hrouda.

Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček

Creditas miliardáře Hubáčka vstoupila na britský energetický trh. Koupila čtyři elektrárny

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka koupila stoprocentní podíl v britské části energetické skupiny InterGen. Tu dosud vlastnila spolu s čínskými partnery společnost Sev.en Global Investments. Creditas tím získala čtyři paroplynové elektrárny ve Velké Británii, uvedla skupina Creditas. Hodnotu transakce strany nezveřejnily.

Přečíst článek

Razantní vstup na nájemní trh

Creditas posiluje také v realitách. Firma Creditas Real Estate, dříve V Invest, plánuje v příštích deseti letech investovat 27 miliard korun do výstavby 5500 bytů především v Praze, Plzni a Brně. Tisícovka z nich má sloužit k nájemnímu bydlení. První stovka bytů v nájemním projektu LOOX v Praze je už v nabídce.

Skupina sází i na průmyslové nemovitosti. Pro svůj nemovitostní fond získala loni například dva skladové a logistické areály v Pardubicích. Ty mimo jiné posílily rekordní růst fondu, který za uplynulých 12 měsíců dosáhl ročního zhodnocení téměř 12 procent.

Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek

Do skupiny Creditas patří také Grandhotel Pupp v Karlových Varech nebo start-up Lifeliqe, který se zabývá vzděláváním a rekvalifikacemi ve virtuální realitě.

Investiční skupina Creditas se zaměřuje především na dlouhodobé investice v konzervativních odvětvích. Jak potvrdil Hrouda, strategickou prioritou do budoucna zůstávají finanční služby, energetika a rozvoj.

Více o nemovitostech čtěte v Realitním Clubu

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl, rostly jí úvěry i vklady

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl. Růst úvěrů a vkladů nepomohl

Raiffeisenbank v Česku v prvním čtvrtletí sice registrovala nárůst poskytnutých úvěrů, vkladů i objemu aktiv, výsledkem je přesto propad zisku o více než čtvrtinu. Vyplývá to výsledkové zprávy české pobočky rakouské bankovní skupiny.

Přečíst článek

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Průměrná úroková sazba firemních úvěrů dosáhla na konci prvního čtvrtletí 8,9 procenta. Pohybuje se tak okolo nejvyšších úrovní od roku 2004, kdy Česká národní banka tyto statistiky sleduje. Vyplývá to z dat centrální banky. Ještě před dvěma lety byly přitom průměrné sazby pod dvěma procenty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme