Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finančník Hubáček vstupuje na slovenský energetický trh

Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček
Creditas, s laskavým svolením
 ČTK

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka vstoupila na slovenský energetický trh. Prostřednictvím své divize UCED koupila energetickou společnost GGE. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Akvizici už dříve schválily antimonopolní úřady v ČR i na Slovensku.

Reklama

Společnost GGE je výrobcem a distributorem elektřiny a tepla na Slovensku, do jejího portfolia patří například paroplynová teplárna Považská Bystrica. Plný podíl Creditas odkoupila od společnosti Infracapital, která je investiční částí britské společnosti M&G Plc.

„Akvizice je velkou investiční příležitostí a má pro nás výrazný synergický efekt. S paroplynovými zdroji a distribucí energie máme z Česka bohaté zkušenosti a chceme je dále rozvíjet v regionu střední Evropy. Těšíme se na společné sdílení zkušeností a know-how se skupinou GGE,“ řekl investiční ředitel UCED Richal Holešinský.

GGE patří mezi přední slovenské energetické skupiny. Její síť pokrývá 213 megawattů (MW) v oblasti tepla a více než 70 MW v oblasti elektřiny. Investuje do různých oblastí energetického průmyslu, od výroby elektřiny a tepla, přes distribuci až po dodávky. Zároveň má přes 90 kilometrů tepelných rozvodů a věnuje se budování a propojování lokálních distribučních sítí. Součástí transakce není polská dceřiná společnost Duon.

Slovenská firma si od akvizice slibuje velký potenciál. „Věříme, že povede k dalšímu posílení naší pozice na Slovensku,“ uvedl generální ředitel GGE Jan Vymazal.

Reklama

„Společnost GGE po devíti letech úspěšné transformace prodáváme ve skvělé kondici s fantastickým růstem EBITDA. Nyní je klíčovým hráčem na slovenském energetickém trhu," dodal Mark Chladek z prodávající společnosti Infracapital.

Skupina Creditas se zaměřuje na dlouhodobé investice, podniká zejména ve finančních službách, energetice a realitách. Zakladatelem a majoritním akcionářem je Pavel Hubáček.

V energetice Creditas působí od roku 2013. Její energetická divize UCED je čtvrtým největším distributorem energií v České republice, její soustavy zásobují přes 7000 stálých odběratelů. Kromě distribuce energií se zaměřuje na výrobu elektřiny, tepla a ekologické zdroje. V roce 2023 zaznamenala společnost UCED zisk EBITDA přes 2,2 miliardy korun. Do roku 2030 UCED plánuje vybudovat energetický blok o výkonu 1000 MW.

Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček

Creditas miliardáře Hubáčka vstoupila na britský energetický trh. Koupila čtyři elektrárny

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka koupila stoprocentní podíl v britské části energetické skupiny InterGen. Tu dosud vlastnila spolu s čínskými partnery společnost Sev.en Global Investments. Creditas tím získala čtyři paroplynové elektrárny ve Velké Británii, uvedla skupina Creditas. Hodnotu transakce strany nezveřejnily.

Přečíst článek

Které termínované vklady bank mají před létem nejlepší sazby

Srovnání termínovaných vkladů. Kde vám teď dají lepší úrok

Termínované vklady v tuzemských bankách si nyní hrají převážně jen se čtyřkovými sazbami. Šestku tak už dokáže nabídnout jen jediný vklad, u kterého ale musíte navíc investovat. Podívejte se, na jak dlouho a kde teď na termínovaném vkladu zhodnotíte své peníze nejvíce.

Přečíst článek

Sazby nejlepších spořicích účtů se točí kolem pěti procent a další poklesy jsou na obzoru

Nejlepší spořicí účty? Sazby nad pět procent už má jen pár bank

V prvním květnovém týdnu Bankovní rada ČNB snížila sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta a reakce tuzemských bank na sebe nenechala dlouho čekat. Ke snižování sazeb na spořicích účtech už sahá řada bankovních domů. Nejčastěji se sazba zastavuje mezi 4 až 5 procenty. Podívejte se, na kterých spořicích účtech máte nyní šanci na největší zhodnocení svých úspor.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice

Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice

Přečíst článek
Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme