Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Schváleno. Novým vlastníkem Expobank CZ je Banka Creditas

Schváleno. Novým vlastníkem Expobank CZ je Banka Creditas
Expobank / užito se svolením
 ČTK

Banka Creditas se stala novým vlastníkem Expobank CZ, která měla vazby na Rusko. Obě finanční instituce budou v nejbližších letech fungovat samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se nyní nic nemění, uvedly banky ve společném prohlášení.

Reklama

Transakci odsouhlasily Česká národní banka i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kupní cenu banky nezveřejnily.

„Vítáme rychlé schválení regulátorů. Koupě Expobank CZ je plně v souladu s naší růstovou strategií. Obchodní modely Banky Creditas i Expobank CZ se vzájemně vhodně doplňují, a může tak dojít k dalšímu rozšíření produktů a rozvoji služeb pro klienty,“ uvedl předseda představenstva Creditasu Vladimír Hořejší.

Tato transakce je dalším impulzem k růstu Expobank CZ na českém trhu,” doplnil předseda představenstva Expobank CZ Petr Krumphanzl. Strategií bude podle něj využít synergií mezi oběma společnostmi a zázemí silného ryze českého vlastníka. Expobank CZ se bude dále koncentrovat zejména na retailové bankovnictví a poskytování služeb s maximálním využitím moderních technologií, dodal.

Expobank

Zvrat v prodeji Expobank CZ. Koupit ji má česká Banka Creditas

Novým vlastníkem Expobank CZ, která má vazby na Rusko, by se měla stát Banka Creditas. Obě banky podepsaly smlouvu o prodeji, která ještě podléhá schválení regulačními orgány. V březnu oznámený prodej Expobank CZ konsorciu lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů se tak neuskuteční.

Přečíst článek

Partner KPMG zodpovědný za fúze a akvizice Igor Mesenský, jenž převzetí Expobank CZ zprostředkoval na straně kupujícího, považuje za pozoruhodnou rychlost, se kterou se podařilo transakci uzavřít. „Obecně totiž platí, že akvizice na bankovním trhu patří mezi ty komplikovanější. Ocenění bankovních aktiv je složité zejména v době, kdy se významně mění úrokové sazby a narůstá nejistota ohledně rizikovosti úvěrového portfolia,” podotkl Mesenský.

Creditas patří mezi středně velké banky a její bilanční suma je aktuálně téměř 100 miliard korun. Banka vznikla v roce 1996 jako 1. Třebíčská záložna. Do konce roku 2016 byla největší tuzemskou záložnou a od 1. ledna 2017 se stala bankou. Je součástí investiční skupiny Creditas.

Expobank CZ je menší banka s bilanční sumou 12 miliard korun. Zaměřuje se na domácí a zahraniční korporátní klientelu, privátní bankovnictví a na finanční služby pro občany. Na českém trhu působí od roku 1991. K síti bankovních domů s názvem Expobank se připojila po akvizici od německé LBBW v roce 2014.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zisk bank není mimořádný, jen se rychle vrací na normál

Ziskovost bank není mimořádná, je nižší než kdykoli v období let 2008 až 2019. Pouze se mimořádně rychle vrací rychle do normálu, komentuje čerstvou statistiku České národní banky hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme