Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové se sluní poblíž frontové linie na Krymu. Jinam nemůžou

Sevastopol, Krym
ČTK
 ČTK

Ruská turistka Alexandra Rumjancevová se opaluje na pláži Moskvou anektovaného poloostrova Krym, tedy nedaleko frontové linie na východě a jihu Ukrajiny. Zatímco v bílých bikinách sedí na skále u průzračných vod Černého moře na předměstí Sevastopolu, vzhlédne k nebi, kde po dokonale modré obloze prolétne stíhačka. „Samozřejmě nemůžu říct, že jsme v úplně uvolněném stavu,“ řekla agentuře AFP.

Reklama

Frontová linie se nachází zhruba 300 kilometrů severně od Sevastopolu - největšího krymského města a domova ruské Černomořské flotily. Navzdory bojům v okolí si pracovnice petrohradské charity vybrala dovolenou se svým manželem a dvěma syny na pláži tohoto poloostrova.

Vojenská intervence Moskvy na Ukrajině, nástup západních sankcí, přerušené letecké spojení s Evropou a narůstající ekonomické problémy v Rusku způsobily, že řada oblíbených turistických destinací v Evropě i jinde ve světě se stala pro ruské turisty nedostupnými.

Ale obtížné je dostat se i na populární plážovou destinaci Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Krym i ruské pobřeží Černého moře se staly obtížně dostupnými kvůli uzavření vzdušného prostoru na jihu Ruska kvůli bojům na Ukrajině.

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin v Soči

Putin chce obejít sankce zamaskováním původu ropy. Pomoct mu s tím má Erdogan

Rusko se ve snaze obejít sankce přijaté Západem kvůli válce na Ukrajině obrací na Turecko jako na potenciálního obchodního partnera, píše deník The Washington Post. Moskva před setkáním prezidenta Vladimira Putina a jeho tureckého protějšku Recepa Tayyipa Erdogana v Soči předložila Turecku návrh, který by jí umožnil obejít embargo na ruskou ropu přijaté Evropskou unií, a snaží se také vyhnout bankovní izolaci, tvrdí deník.

Přečíst článek

Rodina Rumjancevové ujela 2500 kilometrů. Využila přitom most, který Moskva vybudovala, aby spojila poloostrov s ruskou pevninou. Rumjancovovi se rozhodli riskovat, přestože se k nim donesly zvěsti, že most by mohl být vyhozen do povětří a „mnoho lidí mělo obavy“. Cestou spatřili vojenský konvoj, který byl zřejmě na cestě na frontu.

Když AFP jednoho červencového horkého dne navštívila Sevastopol, v dáli byly vidět ruské válečné lodi, zatímco se návštěvníci pláží chladili v moři. Kromě válečných plavidel a občasných zvuků stíhaček upozorňovalo na nedaleké vojenské tažení jen nemnoho věcí.

Na Krymu se objevilo méně turistů než obvykle

Teenageři skákali ze skal do vody, muži s obnaženou hrudí popíjeli pivo a připravovali oblíbené ruské letní jídlo šašliky (grilované maso). V centru města zněla ruská vlastenecká hudba a návštěvníkům se nabízely suvenýry s písmenem Z - symbolem moskevských sil bojujících na Ukrajině.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal zahraničním investorům prodat podíly v energetických projektech a bankách

Rusko zakázalo společnostem ze zemí, které Moskva označuje jako nikoli přátelské, do konce roku prodávat podíly v klíčových energetických projektech a bankách. Vyplývá to ze zveřejněného dekretu podepsaného prezidentem Vladimirem Putinem, na který upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

Na Krymu se nicméně letos v létě objevilo méně turistů než obvykle. „Vypadá to, že jsou tu hlavně místní,“ pronesla při vyhřívání se na slunci osmadvacetiletá Anna Zalužná, která pracuje v potravinářském průmyslu.

Poloostrov je kvůli sankcím z velké části odříznutý od světa a místní podnikatelé, kteří jsou závislí na cestovním ruchu, cítí dopady. Devětašedesátiletý Albert Agaguljan provozuje malý krámek s kebabem na pláži u Sevastopolu. Vysloužilý stíhací pilot se svěřil, že letos si nemohl dovolit poslat na letní tábor své dítě. „Lidé sem nepřicházejí, protože se bojí,“ míní.

Krym sousedí s jihoukrajinskou Chersonskou oblastí - nyní ovládanou Moskvou - a nedaleko se nachází také Záporožská oblast - částečně obsazená ruskou armádou. Kyjev se zavázal získat zpět ztracená jihoukrajinská území obsazená ruskými vojáky a někteří lidé věří, že nelze vyloučit možnost ukrajinských úderů na Krym.

Ruský obchod - ilustrační foto

Rusko oprašuje ideu Tuzexu. Otevře obchody pro diplomaty, platit budou valutami

Diplomaté si v obchodech připomínající komunistickou síť Berjozka budou moci pořídit širokou škálu zboží - alkoholické nápoje a tabákové výrobky, šperky, kosmetiku, parfémy, cukrovinky i chytré telefony nebo hodinky. Obchody budou přijímat platby v eurech či dolarech.

Přečíst článek

Ačkoliv někteří raději o politice nemluví, místní obyvatelé jako Viktor Borodulin říkají, že vojenské tažení Moskvy na Ukrajině pozorně sledují. „Tyto události mě velmi znepokojují,“ uvedl sedmasedmdesátiletý inženýr a dodal, že v dubnu ho zvláště zarmoutilo potopení ruského křižníku Moskva.

Borodulin nostalgicky vzpomínal na sovětskou minulost a rozzářil se, když mluvil o možnosti nákupu ovoce a zeleniny z Moskvou okupované jižní Ukrajiny. „Dnes jsem si dokonce koupil nějaké produkty z Chersonu,“ řekl a poznamenal: „Pro mě je to velká radost.“

Ropná rafinérie

Ceny ropy jsou zpět na předválečné úrovni kvůli obavě z globálního útlumu

Ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu kvůli obavám, že hospodářský útlum v USA a v Evropě sníží poptávku po palivech. Vrátily se tak na úrovně z doby před 24. únorem, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme