Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové mají další problém, úřady omezily výběry dolarů

Sberbank v Moskvě
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Ruská centrální banka omezila občanům výběry valut z jejich účtů na maximálně deset tisíc dolarů. Je to další z řady opatření, mířících proti cizím měnám.

Reklama

V Rusku bankám patrně docházejí valuty, možná se úřady snaží omezením výběrů cizích měn zabránit obyvatelům vycestovat. Ruská centrální banka podle ruských agentur vydala nařízení, že klienti můžou ze svých cizoměnových účtů vybrat maximálně 10 tisíc dolarů hotovosti a zbytek už jen v rublech. Banka dále uvedla, že během tohoto období omezení bude měna vydávána v amerických dolarech bez ohledu na měnu účtu. Ostatní měny budou převedeny na dolary podle tržního kurzu v den vydání.

Lidé si podle centrální banky dále mohou i nově zakládat cizoměnové účty, ovšem vybírat z nich půjde jen rubly. Naopak komerční banky jsou podle centrální banky ochotné měnit cash valuty za rubly. Regulátor tvrdí, že 90 procent cizoměnových účtů v ruských bankách nepřesahuje částku 10 tisíc dolarů, takže většina výběrů prý bude uspokojena.

Pšenice, ilustrační foto

Putin přitvrzuje. Přeruší dodávku některých komodit

Ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz, kterým hodlá přerušit dodávku určitého typu zboží a surovin na Západ. Čeho se ruské sankce budou týkat konkrétně, jasné není. Nyní o tom bude jednat ruská vláda. Výsledek by měl Kreml oznámit do dvou dní, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Je to už několikáté opatření, kterým se ruská centrální banka snaží omezit nakládání s devizami. Rusové například mohou z bank posílat svým příbuzným do zahraničí maximálně 5000 dolarů. Od zavedení sankcí rubl klesl vůči dolaru skoro na polovinu.  Ruská centrální banka například ve snaze podpořit domácí měnu více než zdvojnásobila svou základní úrokovou sazbu na 20 procent. Moskva rovněž nařídila ruským exportním podnikům, aby směnily na rubly 80 procent svých devizových příjmů. Ruský prezident Vladimir Putin také vydal dekret, kterým zakázal vyvážet z Ruska zahraniční měny v hotovosti v hodnotě přes 10 tisíc dolarů.

Centrální banka také zavedla 30procentní poplatek na nákupy cizích měn fyzickými osobami na devizových trzích. Podle makléřů měl tento krok zřejmě za cíl omezit poptávku po dolarech, propad rublu to ale příliš nezastavilo. Spojené státy v rámci sankcí zmrazily dolarové rezervy ruské centrální banky. 

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.

Ještě horší, než se čekalo. Schopnost Ruska splácet dluhy je mizivá

Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o dalších šest stupňů, protože v důsledku mezinárodních sankcí považuje neschopnost země splácet své závazky za bezprostřední hrozbu.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Loutková vláda, nová železná opona nebo rozdělená země. To jsou možné scénáře pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině jednou pro vždy změní Evropu, píše server CNBC. A to i tehdy, kdy to dopadne nejlépe, jak může. Tedy, že Ukrajina se ubrání ruské převaze a nadále zůstane suverénním státem. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme