Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ještě horší, než se čekalo. Schopnost Ruska splácet dluhy je mizivá

Ruský prezident Vladimir Putin má podle nejodvážnějších odhadů majetek větší než Jeff Bezos nebo Bill Gates.
Kremlin.ru / Creative Commons / CC BY 4.0
 ČTK

Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o dalších šest stupňů, protože v důsledku mezinárodních sankcí považuje neschopnost země splácet své závazky za bezprostřední hrozbu.

Reklama

Fitch už minulý týden posunula rating Ruska do neinvestiční kategorie, stejně jako další americká agentura Moody's.

Ruské finanční trhy se ocitly v chaosu kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za invazi na Ukrajinu, která je největším útokem na evropský stát od druhé světové války. Evropská unie, Británie a Spojené státy zavedly sankce mimo jiné na ruské banky včetně té centrální a v úterý oznámily snahu postupně přestat s dovozem ropy a plynu z Ruska. Ruský trh zároveň opouští řada velkých firem.

Joe Biden, americký prezident

Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy. Připojí se i Británie

Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují dovoz ropy z Ruska, oznámil to americký prezident Joe Biden. Upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad na ceny pohonných hmot v USA, které nadále porostou. Do konce roku přestane dovážet ruskou ropu a produkty z ní také Británie, uvedl to britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng.

Přečíst článek

"Další vystupňování sankcí a návrhy, které by mohly omezit obchod s energiemi, zvyšují pravděpodobnost politické reakce Ruska, která by zahrnovala přinejmenším selektivní nesplácení závazků při státním dluhu," uvedla v úterním prohlášení agentura Fitch.

Ta minulý čtvrtek snížila rating Ruska na známku B, neboli vysoce spekulativní. V úterý se hodnocení posunulo dál do neinvestičních vod na známku C. Tato známka je jen jeden stupeň nad neplněním závazků.

Fitch také tento týden oznámila, že přeruší obchodní aktivity v Rusku. Kromě západních sankcí za válku na Ukrajině společnost krok zdůvodnila i obavami z nových ruských zákonů proti šíření informací, které vláda označí za falešné. Už o víkendu informovala o rozhodnutí odejít z Ruska konkurenční agentura Moody's.

Vladimir Putin

Putin za sebou nechal Írán i KLDR. Kvůli invazi na Ukrajinu se stal „finančním psancem“

Rusko se stalo nejvíc sakcionovanou zemí na světě. Překonalo nejenom Írán a Severní Koreu, píše server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Plynovod Nordstream 1, ilustrační foto

Rubl posiluje nejvíc od roku 1988. Pomohli mu Němci a jejich vlažný postoj k embargu ruské ropy a plynu

Rubl v úterý posílil nejvýrazněji za poslední takřka čtvrtstoletí. Ze včerejší uzavírací hodnoty takřka 139 rublů za dolar zpevnil až k úrovni 111 rublů za dolar, jak vyplývá z dat agentury Bloomberg. To značí posílení až o 25 procent během jediného dne. Výrazněji ruská měna zpevňovala naposledy v září 1998.

Přečíst článek

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme