Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jako za komunistů. Rusové zaplatí 30procentní přirážku za nákup valut

Legendární obchodní dům Gum, Moskva
Tereza Zavadilová/Newstream
Tereza Zavadilová
tzv

Centrální banka tvrdí, že tak vyrovnává konkurenci "mezi bankami a makléři". Nákup deviz a valut se tak nadále znepřístupňuje.

Reklama

Kromě toho, že hodnota rublu vůči dolaru se od zahájení ruské války na Ukrajině propadla skoro na polovinu a devizy v Rusku nejsou k dostání, dopadla na měnový trh další komplikace. Ruská centrální banka zavedla provizi ve výši 30 procent pro fyzické osoby při nákupu cizí měny na burze. Oficiálně to regulátor podle agentury Tass vysvětlil jako vyrovnání konkurence.

>>>>JAK VÁLKA NA UKRAJINĚ DOPADÁ NA TRHY, SLEDUJTE V NAŠEM SPECIÁLU<<<<

„30procentní provize, kterou si makléři musí strhnout od fyzických osob při nákupu měny na burze, jednoduše vyrovnává konkurenční podmínky mezi bankami a makléři, protože banky mají možnost využít rozpětí mezi nákupním a prodejním kurzem měny,“ uvedla banka.

Nedostatek cizích měn

Podle agentury Tass už dříve někteří makléři neoficiálně tvrdili, že Bank of Russia nařídila od 3. března účtovat si provizi ve výši nejméně 30 procent, když jednotlivci nakupují na burze dolary, eura a libry. Vypadá to, že v zemi je již nedostatek deviz a valut a běžní Rusové se k nim nemají šanci dostat. 

Coca-Cola

Ruská invaze na Ukrajinu vystaví tučný účet i západním firmám. Víme, které utrpí nejvíc

Nejenom ropný a automobilový, ale také potravinářský průmysl přišel kvůli západním sankcím o svůj ruský trh. Seznam firem, kterých se ruská invaze finančně citelně dotkne, sestavil zpravodajský server CNN.

Přečíst článek

Ruská ekonomika se po vyhlášení tvrdých finančních sankcí postupně hroutí. Kromě rublu se dramaticky propadly také akcie. Ruské banky jsou z většiny odstřiženy od zahraničních plateb kvůli sankcím na systém SWIFT. Kromě toho americké úřady zmrazily devizové rezervy ruské centrální bankce v hodnotě stovek miliard dolarů. Podniky jsou odstřiženy od transakcí se západními firmami a v zemi přestaly fungovat Visa, Mastercard, Apple a Google Pay. Centrální banka také v reakci na propad rublu zvýšila základní sazbu na více než dvojnásobek z původních 9,5 na 20 procent.

ruský prezident Vladimír Putin

V Rusku neinvestujte ani dolar, varují ratingové agentury. Země nebude chtít splácet závazky

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů, do neinvestiční kategorie. Západní sankce podle prohlášení společností zpochybňují schopnost Ruska splácet dluh a oslabují ekonomiku.

Přečíst článek

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ukrajinský krize

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

Přečíst článek

Rubl prudce padá, ruští propagandisté zuří. Dávají to za vinu centrální bance

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme