Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská mobilizace pomáhá dolaru. Česká koruna i burza jsou v šoku

Ruská mobilizace pomáhá dolaru. Česká koruna i burza jsou v šoku
iStock

Z eskalace ukrajinského konfliktu těží dolar. Zpráva o částečné mobilizaci v Rusku dostala americkou měnu na její dvacetileté maximum. Kurz koruny vůči dolaru se přiblížil k 25 korunám za dolar, což je nejslabší úroveň za více než dva roky. Částečná ruská mobilizace ovlivnila i obchodování na pražské burze.

Reklama

Česká měna se k dolaru propadla na nejslabší úroveň za více než dva roky. Za jeden den oslabila koruna vůči měně USA k oproti předchozímu závěru o 30 haléřů na 24,95 koruny za dolar. Vyšší než dnes byl kurz koruny k dolaru naposledy na konci května roku 2020. K euru si koruna také pohoršila, ale pouze o dva haléře na 24,65 koruny za euro. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Za propadem stojí podle analytiků vývoj kurzu dolaru k euru, ovlivněný vývojem v Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin ve svém ranním projevu vyhlásil částečnou mobilizaci, která by se mohla týkat až 300 tisíc rezervistů, a podpořil plán připojit části Ukrajiny k Rusku. „Tato eskalace geopolitického rizika pomohla americkému dolaru proti euru na nejsilnější hodnotu za posledních 20 let, když se kurz dostal až k 0,9885 USD/EUR,” sdělil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Prezident Ruska  Vladimir Putin ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Dalibor Martínek: Rusové se chystají na skutečnou válku. Měli bychom také

Nejhorší na ruské veřejné debatě je, že se hledají důvody neúspěchu války na Ukrajině. Nehledá se příčina této války, nediskutuje se tam, proč se vlastně vede. Ruští politologové a politici vyjadřují ve veřejných debatách v ruské televizi zděšení nad tím, jak špatně Rusko válku vede. Jak bylo nepřipravené, jak zvolilo špatnou strategii. Údery byly málo razantní. Jak to, že dosud nebyla zcela zničena ukrajinská infrastruktura?

Přečíst článek

„Na silnější americkou měnu reagovaly středoevropské měny oslabováním,” doplnil Vejmělek. Oslabování bude zřejmě pokračovat. „Koruna má dál tendenci ztrácet, a to zvláště proti postupujícímu dolaru,” uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Kurzy dnes ještě může ovlivnit rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o nastavení měnové politiky.

Kurz koruny k dolaru v posledních měsících značně kolísal. Na přelomu června a července česká měna vůči americké prudce oslabila z 23,36 koruny za dolar až na 24,51 koruny za dolar. Poté kurz zase začátkem srpna klesl na 23,58 koruny za dolar, ale na přelomu srpna a září už byl až kolem 24,80 koruny za dolar.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin nařídil v Rusku první mobilizaci od druhé světové války. A vyhrožuje všemi dostupnými zbraněmi

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil první mobilizaci od druhé světové války a varoval Západ, že pokud bude pokračovat v tom, co nazval „jaderným vydíráním“, Moskva odpoví silou svého obrovského arzenálu. „Pokud je ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně našeho lidu – to není blufování," řekl Putin v televizním projevu k národu podle agentury Reuters.

Přečíst článek

Pražský burzovní parket se zachvěl

Částečná ruská mobilizace ovlivnila i obchodování na pražské burze. Index PX klesl o 1,68 procenta na 1188,01 bodu. Ztrátu zaznamenaly všechny hlavní emise s výjimkou Kofoly. Nejvíce ztrácely akcie banky Erste. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Dnešní obchodování uzavřelo se ztrátou devět z deseti titulů ovlivňujících index PX. Na výsledku se negativně projevila především zpráva o částečné mobilizaci v Rusku, uvedl makléř Fio banky Josef Dudek. Nejvýraznější ztrátu utrpěly cenné papíry rakouské bankovní skupiny Erste. Jejich cena klesla o 3,15 procenta na 615 korun.

Nedařilo se ani dalším dvěma bankovním titulům, se kterými se na pražské burze obchoduje. Akcie Monety zlevnily o 2,1 procenta a emise Komerční banky odepsala 1,4 procenta.

Mimo bankovní sektor se na burze nedařilo ani firmám působícím v energetice. Akcie firmy Photon Energy, která se zaměřuje na stavbu solárních elektráren, odepsaly 2,77 procenta a uzavřely obchodování s cenou 63,20 koruny. Do minusu zamířily rovněž cenné papíry polostátní energetické společnosti ČEZ. Zlevnily o 1,71 procenta na 920 Kč za kus. „ČEZ zaznamenal pátý ztrátový den v řadě,” poznamenal analytik společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč. Upozornil, že cena akcií ČEZ je nejnižší za poslední dva týdny.

Reklama

Související

Rubl propadl na nejslabší úroveň za rok a půl. Nespasily ho ani vyšší ceny ropy

Přečíst článek
Fotografie padlého ukrajinského vojáka u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

Ukrajinská armáda se potřebuje nadechnout. Dokáže posílit, aniž by zdecimovala celou generaci?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme