Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové hledají další zdroje peněz na financování války. Plánují vyšší daně pro bohaté

Ruský prezident Vladimir Putin
ČTK
 ČTK

Rusko chce zavést dodatečnou progresivní sazbu daně z příjmu pro ty, kteří vydělávají více než 2,4 milionu rublů (610 tisíc korun) ročně. Plánuje zvýšit i daně z těžby nerostných surovin pro výrobce hnojiv a producenty železné rudy. O úterním návrhu ministerstva financí informovala agentura Reuters.

Reklama

Změny ruského daňového zákoníku by měly vstoupit v platnost od roku 2025. Podle odhadů ministerstva financí, které citovala tisková agentura Interfax, by v tomto roce přinesly rozpočtu dodatečné příjmy 2,6 bilionu rublů (663 miliard korun).

Prezident Vladimir Putin navrhl vyšší daně pro firmy a bohaté jednotlivce krátce předtím, než si v březnu zajistil další šestileté funkční období. Rusko vkládá finanční prostředky do obranného sektoru, aby mohlo financovat svou invazi na Ukrajinu.

Daň z příjmu činí v současné době pro většinu lidí v Rusku 13 procent. Někteří lidé s vyššími příjmy platí sazbu 15 procent.

„Daňové změny se dotknou pouze 3,2 procenta pracovní síly, tedy dvou milionů lidí z 64 milionů zaměstnanců s ročním příjmem vyšším než 2,4 milionu rublů,“ uvedl ministr financí Anton Siluanov.

Reklama

Rovná daň ve výši 13 procent byla v Rusku zavedena v roce 2001, na začátku Putinova prvního funkčního období. Od roku 2021 platí 15procentní sazba pro lidi s příjmem nad pět milionů rublů.

Ministerstvo také navrhlo zvýšit sazbu daně z příjmu právnických osob z 20 na 25 procent. Zdůvodnilo to tím, že roste podíl ziskových firem v ekonomice.

Zvýšení daně z příjmu právnických osob by do rozpočtu v roce 2025 přineslo 1,6 bilionu rublů, do roku 2030 pak 11,1 bilionu rublů, uvedla s odvoláním na důvodovou zprávu ministerstva financí agentura Interfax.

Navrhované daňové změny zahrnují také zvýšení daní pro výrobce hnojiv a producenty železné rudy. Daň z těžby nerostných surovin pro producenty železné rudy by se zvýšila 1,15krát, pro producenty potaše 2,3krát a pro výrobce fosforečných hnojiv by se zdvojnásobila.

Voják ukrajinské armády

Zásilka s municí v rámci české iniciativy dorazí na Ukrajinu za pár dní. Přispělo 15 zemí

Do české muniční iniciativy už přispělo 15 zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun), řekl před jednáním o bezpečnosti s evropskými státníky v pražské Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí na Ukrajinu v červnu, doplnil premiér. Země podle něj může čekat první zásilku v příštích dnech.

Přečíst článek

Viktor Medvedčuk

Po Česku i Evropská unie. Voice of Europe a Marčevský s Medvedčukem jsou na sankčním seznamu

Evropská unie rozhodla na návrh Česka o zařazení tří subjektů na unijní sankční seznam. Jde o mediální platformu Voice of Europe a proruské ukrajinské podnikatele Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí na sociální síti X.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankovka v hodnotě 2000 korun

České prvenství. Země má nejvyšší daň z příjmu právnických osob v rámci států V4

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme