Reklama

Ropa Družbou proudí, ale jen na Slovensko. Do Česka nedoteče

Rafinérie Kralupy nad Vltavou
Unipetrol

Slovenský přepravce ropy Transpetrol napsal, že dodávky ropy ropovodem Družba do Česka obnoveny nebudou. Barbora Putová, mluvčí společnosti Mero, která je částečným vlastníkem ropovodu Družba, potvrdila, že dodávky ropy jsou stále pozastaveny.

Reklama

O obnovení dodávek ropy společností Transněfť informovala s odvoláním na vedení ruského podniku agentura RIA. Jižní větev byla mimo provoz od minulého týdne, kdy Ukrajina tranzit zastavila. Transpetrol i bratislavská rafinerie Slovnaft potvrdily obnovení dodávek ropy ropovodem Družba na Slovensko.

Ropovod Družba, Maďarsko

Slovnaft se vyrovnal s Ukrajinci. Družbou už zase teče ruská ropa

Slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Ukrajiny a Ruska zaplatila tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba. Ukrajina již platbu obdržela a dodávky ropy byly obnoveny během dnešního odpoledne. Trasa ropovodu vede přes Slovensko také do České republiky.

Přečíst článek

Mluvčí bratislavské rafinerie Slovnaft Anton Molnár řekl, že dohodnuté řešení ohledně úhrady tranzitních poplatků za přepravu ropy přes Ukrajinu se týká obnovení dovozu na Slovensko a do Maďarska, do Česka nikoli. Slovnaft patří do maďarské petrochemické skupiny MOL.

Ukrajina tranzit ropy zastavila 4. srpna, protože nedostala z Ruska peníze za tranzit na měsíc srpen. Rusko peníze odeslalo, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět. Tranzitní poplatek v zájmu obnovení dodávek ropy Ukrajině poslala slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Ropná rafinérie

Lukáš Kovanda: Česko nemá náhradu za ruskou ropu. Hrozí, že bude na příděl

Do České republiky neproudí ruská ropa. Ukrajina zastavila její dodávky jižní větví ropovodu Družba. Ruská strana tvrdí, že jí západní sankce znemožňují provést platbu za přepravu přes ukrajinské území. Je ale možné, že Kreml rozjíždí další hru a své dodávky omezuje uměle, jako tak podle mnohých činí v případě plynu potrubím Nord Stream 1.

Přečíst článek

V Česku ropu zpracovává společnost Unipetrol. „Rafinerie skupiny Orlen Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou mají zajištěnou surovou ropu pro svůj provoz. V současné době je produkce na plánované úrovni, a dochází tak k nepřetržitým dodávkám palivových produktů na český trh. Jak jsme již informovali dříve, skupina ORLEN v posledních letech úspěšně diverzifikovala své dodávky surové ropy a testovala využitelnost různých druhů surové ropy ve svých rafineriích. Máme rozsáhlou databázi dodavatelů z Evropy i mimo náš kontinent, se kterými jsme v posledních čtyřech letech navázali silné obchodní vztahy,“ řekl mluvčí Unipetrolu Michal Procházka.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme