Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přední evropské banky dál vykazují část zisků v daňových rájích

daňový ráj, ilustrační foto
iStock

Dvacet miliard eur. To je částka, kterou loni více než třicítka evropských bank dohromady vykázala v daňových rájích. Ztížit by jim to mohla globální korporátní daň.

Reklama

Přední evropské banky nadále vykazují část svých zisků v daňových rájích. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila nezávislá výzkumná organizace EU Tax Observatory, na jejímž financování se podílí Evropská unie.

Studie zkoumala údaje o 36 předních evropských bankách z let 2014 až 2020. Organizace uvádí, že banky vykazují v daňových rájích zhruba 14 procent svých celkových ročních zisků, což odpovídá asi 20 miliardám eur (přes půl bilionu korun). Procentní podíl zisků vykazovaných v daňových rájích se podle studie od roku 2014 drží bez větších změn.

Setkání ministrů financí G20 v Benátkách

Země G20 podpoří společný postup proti nadnárodním firmám

Ministři financí členských států G20 podpořili plán na globální minimální daň ze zisku ve výši 15 procent.

Přečíst článek

Studie rovněž poukazuje na abnormálně vysokou ziskovost bank v daňových rájích. Tam vykázané zisky dosahují v přepočtu na jednoho zaměstnance zhruba 238 tisíc eur, zatímco v ostatních zemích pouze 65 tisíc eur. „To naznačuje, že zisky vykazované v daňových rájích jsou do nich převážně převáděny z jiných zemí, kde se poskytují služby,” uvádí studie.

Podle studie budou zřejmě k zamezení využívání daňových rájů bankovním sektorem zapotřebí důraznější opatření, jako například zavedení globální minimální daně ze zisků se sazbou 25 procent.

V současnosti se pracuje na globální minimální dani se sazbou ve výši 15 procent. Organizací zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) začátkem července oznámila, že tento plán již podpořilo 130 zemí.

EU, ilustrační foto

Ministři financí EU schválili český plán obnovy. První peníze asi dorazí už v září

Ministři financí zemí Evropské unie odsouhlasili český Národní plán obnovy. Redakci Newstream to řekl ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Přečíst článek

fúze a akvizice, ilustrační foto

Na trhu fúzí a akvizic je nebývale rušno. Hodnota obchodů bude letos rekordní

Globální hodnota sjednaných fúzí a akvizic se v dosavadním průběhu letošního roku vyšplhala na téměř čtyři biliony dolarů (zhruba 85 bilionů korun). Je tak na cestě k dosažení nového celoročního rekordu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

UniCredit banka

UniCredit Bank v ČR a SR hlásí zisk přes pět miliard. Válečné dani se zřejmě vyhne

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB pomohla tuzemským bankám k rekordním ziskům. Poprvé vydělaly přes 100 miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme