Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisky velkých bank rapidně rostou. Od příštího roku se o ně musí podělit

ČSOB
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Po Komerční bance, České spořitelně i UniCredit Bank oznámila výsledky hospodaření také ČSOB. Tato čtveřice největších tuzemských bank se v posledním roce těší z výrazného nárůstu zisků. Letos stoupl jejich zisk meziročně zisk o třetinu. O ten se ale už v příštím roce budou muset podělit, kvůli windfall tax.

Reklama

Čtveřice největších bank v Česku za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 48,8 miliardy korun, což je proti stejnému období loni nárůst o 33 procent. Vyplývá to z aktuálních výsledků bank. Dynamika růstu zisku ve třetím čtvrtletí klesla. Hlavním faktorem nárůstu jsou vyšší výnosy úložek u České národní banky a nižší náklady na riziko.

„Meziroční nárůst zisků za první tři kvartály již není tak markantní jako za první pololetí. To souvisí s tím, že tuzemské finanční domy začaly ve druhém pololetí razantněji rozpouštět rezervy. Do určité míry ve třetím čtvrtletí odpadá efekt nízké srovnávací základny,” uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Meziroční tempo růstu je podle něj slušné, nikoliv však extrémní. V pololetí meziroční růst činil 55 procent.

Hlavním důvodem nárůstu zisků bank jsou vysoké úrokové sazby, které zvyšují tržby, uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. Meziroční srovnání však podle něj stále nemusí být příliš vypovídající kvůli efektu covidového období. České domácnosti mají v bankách uloženy 3,3 bilionu korun. Komerční banky zhodnocují vklady ve vysoce úročených produktech a pouze část svého výdělku vracejí střadatelům na spořících účtech a terminovaných vkladech, dodal.

Jako poslední z této čtveřice bank oznámila výsledky za třetí čtvrtletí ČSOB. Čistý zisk skupiny stoupl meziročně o 23 procent na 14,3 miliardy korun. „Meziroční nárůst zisku je způsoben zejména růstem objemu úvěrů i vkladů. Kapitál a likviditu udržujeme na vynikající úrovni. Podíl nevýkonných úvěrů v úvěrovém portfoliu zůstává nízký, ale začali jsme preventivně vytvářet nové opravné položky ke krytí případných ztrátových pohledávek,” komentoval výsledky generální ředitel ČSOB Aleš Blažek.

České spořitelně vzrostl zisk téměř o 40 procent na 15 miliard korun, Komerční bance o 51,1 procenta na 12,9 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 6,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 26 procent.

Banky počítají zisky

Spořitelně i Komerční bance vyrostly díky ČNB zisky o desítky procent. Zveřejnily je v den schvalování windfall tax

České spořitelně i Komerční bance razantně rostou zisky. Může za to skutečně jen růst sazeb České národní banky, kvůli čemuž na banky chce uvalit windfall tax?

Přečíst článek

Vláda chce vysoké zisky bank zdanit. Sněmovna daň z neočekávaných zisků schválila minulý týden v takzvaném daňovém balíčku, který dopadne na energetické, petrolejářské či těžební firmy a právě banky od příštího roku. Příjmy z daně mají sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií. Platit má daň po dobu tří let od příštího roku do roku 2025. Její sazba bude činit 60 procent. Návrh musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zisk bank není mimořádný, jen se rychle vrací na normál

Ziskovost bank není mimořádná, je nižší než kdykoli v období let 2008 až 2019. Pouze se mimořádně rychle vrací rychle do normálu, komentuje čerstvou statistiku České národní banky hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Vláda schvaluje windfall tax

Stanislav Šulc: Windfall tax je tu. A je plná nesmyslů

Doba je zlá a na státní rozpočet bude velký tlak. Navzdory dřívějším proklamacím kabinet Petra Fialy musí chtě nechtě přistoupit ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. A rozhodl se pro zatížení vybraných podniků takzvanou daní z mimořádných zisků. Parametry windfall tax však dávají smysl jen napůl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
UniCredit banka

UniCredit Bank v ČR a SR hlásí zisk přes pět miliard. Válečné dani se zřejmě vyhne

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB pomohla tuzemským bankám k rekordním ziskům. Poprvé vydělaly přes 100 miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme