Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na trhu fúzí a akvizic je nebývale rušno. Hodnota obchodů bude letos rekordní

fúze a akvizice, ilustrační foto
iStock

Globální hodnota sjednaných fúzí a akvizic se v dosavadním průběhu letošního roku vyšplhala na téměř čtyři biliony dolarů (zhruba 85 bilionů korun). Je tak na cestě k dosažení nového celoročního rekordu.

Reklama

V samotném srpnu, který je obvykle z hlediska fúzí a akvizic klidným měsícem, byly sjednány transakce v hodnotě 500 miliard dolarů ve srovnání s 289 miliardami před rokem. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Financial Times (FT) s odvoláním na údaje společnosti Refinitiv.

V období od začátku ledna do konce srpna tak hodnota sjednaných fúzí a akvizic dosáhla rekordních 3,9 bilionu dolarů. To představuje více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Hodnota je tak již nyní blízko dosavadního celoročního rekordu 4,3 bilionu dolarů.

Dolary, ilustrační foto

SPAC mánie vyhnala hodnotu fúzí a akvizic na nový rekord

Hodnota fúzí a akvizic pokračuje v růstu na nové rekordy. Přispívá k tomu obnovení aktivity společností založených za účelem akvizic, označovaných SPAC.

Přečíst článek

Od začátku roku bylo podle listu Financial Times ohlášeno téměř 40 tisíc fúzí a akvizic. Frank Aquil ze společnosti Sullivan & Cromwel označil za nepravděpodobné, že by aktivita v této oblasti v příštích šesti až 12 měsících zpomalila. Aktivitu podle něj podporují mimo jiné rekordní zisky podniků a přístup k levným úvěrům.

Nejvíce se na aktivitě v oblasti fúzí a akvizic v letošním roce zatím podílejí technologické společnosti. Ty dosud ohlásily 8742 transakcí v hodnotě 832 miliard dolarů. Za nimi následují finančnictví, průmysl a energetika, plyne z údajů firmy Refinitiv.

peníze

První pololetí přineslo fúze a akvizice za 145 miliard korun

Objem trhu fúzí a akvizic v Česku se v prvním pololetí zvýšil z loňských 115 miliard na 145 miliard korun, počet transakcí byl srovnatelný. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Tržby v maloobchodě loni klesly o rekordních 4,1 procenta. Závěr roku ale přinesl pozitivní obrat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme