Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pomoc od MMF je zoufale pomalá, rozčílil se ukrajinský premiér Šmyhal

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Skutečně jsme udělali vše potřebné, abychom získali půjčku od Mezinárodního měnového fondu, prohlásil předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal. Fond je však obezřetný a poukazuje na vysokou míru nejistoty související s válkou.

Reklama

Ukrajina má hluboké ekonomické problémy, které válkou sužovaná země nedokáže řešit bez pomoci spojeneckých států a mezinárodních institucí. Jedna z těch klíčových však podle Ukrajinců nečiní dostatek, co by mohla.

Mezinárodní měnový fond nám hodně pomohl v letech po anexi Krymu. Ale v současnosti se jednání nad novými půjčkami nesmyslně prodlužují,“ uvedl předseda ukrajinské vlády Denys Šmyhal. „Ze strany MMF jde o hodně pasivní přístup. Přitom my jsme doručili veškeré požadované dokumenty včas. Nyní zkusíme tlačit na naše spojence v USA a Evropě, aby se záležitost vyřídila,“ dodal Šmyhal na konferenci Yalta European Strategy, která se o víkendu konala v Kyjevě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenského ekonomické reformy nefungují. Ukrajina je v hluboké recesi

Hrubý domácí produkt válkou zmítaná země se ve druhém čtvrtletí propadl o kritických 37 procent. Přitom již v prvním kvartálu HDP Ukrajiny padalo o 15 procent. Ukrajina je tak v recesi a nepomáhají tomu ani reformy, které ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prosadil krátce po začátku invaze.

Přečíst článek

Samotný Šmyhal neuvedl, o jakou částku v současnosti Ukrajina od MMF požaduje. Guvernér ukrajinské centrální banky Kyrylo Ševčenko však již dříve zmínil, že by mělo jít o 20 miliard dolarů.

Problémy s válečnou nejistotou

Letos v únoru napadená země má hluboké ekonomické problémy a očekává se, že se její hrubý domácí produkt jen za letošek propadne o 33 procent. Kromě nutnosti platit obranu země se na problému ukrajinské ekonomiky podepisuje zejména znemožněný export surovin a potravin, z něhož pramení většina příjmů ukrajinského státního rozpočtu.

Rekonstrukci zničené země pak v současnosti odborníci podle agentury Bloomberg odhadují na téměř 350 miliard dolarů.

Půjčka od MMF by tak zemi mohla pomoci vyhnout se katastrofickým scénářům. Mezinárodní měnový fond však má poměrně striktní pravidla pro poskytnutí financí. Jedním z těch hlavních přitom je, aby žádající země nevedla žádnou válku.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Vladimir Putin: Obchod s plynem a ropou jen kvete. Gazprom klidně bude jednat i s Evropou

Ruský prezident na ekonomickém foru ve Vladivostoku řekl, že Západ se sankcemi snažil Rusko odstřihnout od příjmů z prodeje rozsáhlých energetických zdrojů, jimiž Rusko disponuje, to se mu ale nepodařilo.

Přečíst článek

„To není náš případ,“ prohlásil viceguvernér ukrajinské centrální banky Serži Nikolajčuk. A mezinárodní instituce mu dala zapravdu. Nicméně průtahy při schvalování pramení z nejistoty spojené právě s ruskou invazí. „Zejména jde o délku, po kterou válka může probíhat,“ dodala agentura Bloomberg.

Rychlá pomoc nestačí

Mezinárodní měnový fond však v průběhu války Ukrajině přeci jen poskytl alespoň menší podporu. Již v březnu letošního roku Ukrajina od MMF získala 1,4 miliardy dolarů rychlé pomoci. Pro srovnání: Podle Bloombergu reálný deficit Ukrajiny každý měsíc narůstá o 5 miliard dolarů.

Navíc země bude muset v roce 2024 splatit MMF část dluhu ve výši čtyř miliard dolarů. Pokud bude válka probíhat déle, Ukrajině hrozí krach.

Elektrárna, ilustrační foto

Němci atom odmítali. Teď budou elektřinu z jádra nakupovat na Ukrajině

Ukrajina chce Německu nabídnout elektrickou energii vyrobenou ve svých jaderných elektrárnách, a pomoci tak zemi na cestě ze závislosti na dodávkách ruských energetických surovin. Před cestou do Berlína to řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Přečíst článek

Ropná rafinérie

Ruská ropa už může téct Družbou i do Česka. Banka přijala platbu

Ukrajina potvrdila, že obdržela peníze za tranzit ruské ropy ropovodem Družba. Podle agentury RIA to oznámila ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Znamená to, že obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu do České republiky už nestojí nic v cestě. Podle slovenského přepravce ropy Transpetrol budou dodávky do Česka obnoveny večer. Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace a zadlužení jako tikající bomba. Argentině hrozí platební neschopnost i politické změny

Přečíst článek

Ukrajinská ekonomika se po roce války hrabe z nejhoršího. Bez pomoci Západu to nezvládne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme