Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace a zadlužení jako tikající bomba. Argentině hrozí platební neschopnost i politické změny

Inflace a zadlužení jako tikající bomba. Argentině hrozí platební neschopnost i politické změny
iStock
Karel Pučelík

V Argentině kulminují problémy s vysokou inflací a vysokým zadlužením. Mizerná ekonomická situace ovlivňuje domácí politiku a vznáší otázky nad kroky Mezinárodního měnového fondu, který je k argentinské finanční morálce benevolentní.

Reklama

Argentinská ekonomika prochází vleklou krizí. Obyvatele trápí vysoká míra inflace. Na hodnoty v řádech desítek procent už si mohli za poslední léta zvyknout. Pod dvaceti procenty, což samo o sobě není vůbec nízké číslo, se naposledy ocitla v roce 2015. Letos se ustálila nad hranicí stovky a aktuálně přesahuje 113 procent.

To má samozřejmě vliv na životní úroveň Argentinců. Více než čtyřicet procent z nich si nemůže dovolit základní potraviny a služby. Podíl těchto lidí v nouzi výrazně roste, ještě v roce 2018 žilo v nezáviděníhodných podmínkách „jen“ třicet procent společnosti. To samozřejmě vyvolává nespokojenost a neklid. Zvláště, když je příslib uspokojivého řešení v nedohlednu.

Jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky

Hrozí vlna státních bankrotů, varují šéfové MMF a Světové banky. Na vině jsou vysoké úrokové sazby

Postpandemické oživení přineslo dramatický nárůst cen po celém světě. MMF nyní předpovídá, že spotřebitelské ceny letos v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách vyskočí o 8,7 procenta a ve vyspělých ekonomikách o 5,7 procenta, což je nejvíce od roku 1984.

Přečíst článek

Kritické je však i postavení jihoamerické země v mezinárodní ekonomice. Argentina je totiž výrazně zadlužená. Nedostatek dolarových rezerv vedl k tomu, že v polovině roku poprvé k úhradě mezinárodního dluhu využila čínský jüan. Vláda i přesto na konci srpna přesvědčila vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby uvolnil další část ze svého záchranného balíčku, jinak by země patrně už teď skončila v platební neschopnosti. Spíše než řešení to ale připomíná oddalování.

Britský magazín The Economist tvrdí, že nedávným rozhodnutím MMF prodlužuje poměrně absurdní situaci. Argentinská ekonomika se totiž nachází ve velmi zvláštní pozici. „Neochota MMF nevyplývala ze skutečnosti, že je Argentina na mizině - půjčování takovým zemím je účelem fondu - ale ze skutečnosti, že většina peněz, které musí Argentina letos splatit, je přislíbena samotnému fondu,“ uvádí týdeník. Není totiž běžné, že největším věřitelem zadluženého státu bývá MMF. Ale přesně to se v Argentině děje, fondu dluží zhruba třetinu svého zahraničního dluhu, v přepočtu kolem 40 miliard dolarů.

Špatný příklad pro ostatní

MMF státům s podobnými problémy poskytuje záchranné balíčky. V případě, že země splácí část dluhu, má přednost před ostatními. Fond při takovém fungování nebývá ve ztrátě, což je ale nejspíše také tím, že záchranné balíčky jsou obvykle relativně malé, aby je i ty nejproblematičtější země měly možnost uhradit. V případě Argentiny však fond už v roce 2018 uvolnil rekordně velký balíček ve výši 57 miliard dolarů, předtím nikdy nevydal víc.

Srí Lanka (ilustrační foto)

Turisty oblíbená Srí Lanka je na pokraji bankrotu, v hlavním městě vládne chaos

Zadlužená ekonomika, nedostatek státních peněz, potravin, pohonných hmot či elektřina způsobila, že turisty obdivovaná Srí Lanka se ocitla na okraji státního bankrotu a její ekonomika se podle premiéra Ranila Vikremesingheho zhroutila. Jednou z mála nadějí na záchranu jsou jednání se sousední velmocí Indií, která již ostrovní zemi poskytla pomoc ve formě úvěru čtyři miliardy dolarů. Neštěstí, které zachvátilo 23 milionů obyvatel tohoto ostrovního státu, hrozí, že zamete s dalšími stovkami milionů v pěti dalších zemích, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Situace se momentálně ustálila na systému, kdy MMF vybírá splátky dluhu, ale zároveň poskytuje Argentině další miliardové půjčky. „Tím, že fond poskytne další balík peněz, uklidní trhy a zastaví náhlé výkyvy pesa nebo cen dluhopisů. Vyplacení peněz však přináší těžkou otázku. Kdy MMF přestane rozdávat peníze? Úředníci fondu se v zoufalé snaze vyhnout se platební neschopnosti smiřují s neskrytou neposlušností Argentiny, což může být špatným příkladem pro ostatní země,“ přibližuje zmíněný týdeník.

Pokud zadlužená země dostává záchranné balíčky a zahraniční pomoc, měla by ruku v ruce následovat snaha o zásadní a trvalé zlepšení veřejných financí, což se ale v Argentině neděje. Oddalování řešení zemi a jejím obyvatelům nepomáhá. Ekonomové se navíc neshodnou na odpovědi na otázku, zda je vůbec možné, aby se argentinská ekonomika ozdravila běžnými prostředky bez restrukturalizace dluhu. Odpovědět si bude muset i vedení MMF, zda nebude strategicky výhodnější se smířit se ztrátou.

Favoritem argentinských voleb se stal Javier Milei

Argentinská centrální banka devalvuje měnu. Děsí se ultrapravičáka Mileie v roli prezidenta

Argentinské primárky přinesly ohromné překvapení. Favoritem nadcházejících voleb v zemi plné ekonomických problémů se stal Javier Milei, libertarián označovaný za ultrapravicového politika. Místní centrální banka na to reaguje mimořádnými kroky: devalvuje peso o 18 procent a zvyšuje úrokové sazby o 21 procentních bodů. Aktuálně tak je argentinská základní úroková sazba 118 procent.

Přečíst článek

Konec perónismu?

To všechno se navíc děje v průběhu volebního roku. Už v říjnu budou Argentinci vybírat novou hlavu státu. Od roku 1946 drtivou většinu voleb vyhrávali kandidáti řadící se k populistickému perónismu, navazující na odkaz někdejšího vůdce Juana Dominga Peróna (manžela „muzikálové“ Evity). To se ale na podzim může změnit.

Perónisté už nenasadili stávajícího prezidenta Alberta Fernándeze, ani viceprezidentku a bývalou prezidentku i první dámu Cristinu Fernández de Kirchner, ačkoli by oba o znovuzvolení usilovat mohli. Středolevicovou frakci Unie pro vlast reprezentuje hlavně Sergio Massa, který je nynějším ministrem financí.

Že volby budou hlavně o ekonomice potvrzuje úspěch v primárkách libertariánského ekonoma a výstředního poslance Javiera Mileie. „Přitahuje voliče, kteří mají dost nafouklého státu. Jeho výstřední styl - žije s pěti psy, z nichž čtyři nesou jména slavných ekonomů, a chce také vytvořit legální trh s orgány - je však přitažlivý zejména pro mladé muže,“ uvádí týdeník.

Buenos Aires, hlavní město Argentiny

Čechy trápí inflace. Ovšem v Argentině je téměř sto procent

Míra inflace v Argentině v prosinci činila 94,8 procenta, a zvýšila se tak z listopadových 92,4 procenta. Informoval místní statistický úřad. Argentina má pátou nejvyšší inflaci na světě, prosincové tempo růstu bylo nejrychlejší od roku 1991.

Přečíst článek

Další příspěvky Karla Pučelíka čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Dva roky vysoké inflace rozdělily Čechy na chudé a bohaté. A za rok budou volby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme