Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Policie musí došetřit kauzu Čapí hnízdo

Čapí hnízdo, ilustrační foto
ČTK

Případ padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo se vrací k došetření policii.

Reklama

Policii k doplnění vyšetřování případ vrátil dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Důvodem jsou podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly nové informace, které se objevily poté, co policie na konci května ukončila vyšetřování. V kauze je stíhán premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Oba vinu odmítají.

Vyšetřování má být podle Cimbaly doplněno zejména o výslechy svědků. Lhůtu pro zajištění důkazů stanovil Šaroch do poloviny září. „Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocoval veškerá nová zjištění, která vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích, a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevantní a je namístě se jimi blíže zabývat,” uvedl Cimbala.

Fatra z holdingu Agrofert

Česko může žalovat Brusel v kauze Babišova střetu zájmů

Česká republika bude moci soudně napadnout postup Evropské komise vůči dotacím pro firmy ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve sporu by Česko mělo zastupovat ministerstvo zahraničí. Obrátit se na soud Česku umožní podle vyjádření ministerstva financí dopis, kterým Evropská komise zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z premiérova svěřenského fondu. Stát podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce bude chtít získat rozsudek Soudního dvora EU.

Přečíst článek

Nové skutečnosti v případu

Server Seznam Zprávy v červenci přinesl informaci o bývalém manažerovi a členovi širšího vedení farmy Čapí hnízdo, který se podle webu přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit. Minulý týden pak Seznam Zprávy mimo jiné uvedly, že v kauze Čapí hnízdo by chtěl vypovídat i premiérův syn Andrej Babiš mladší. Toho má policie v září vyslechnout v souvislosti s jeho údajným zavlečením na Krym. Další důkazy v průběhu a po skončení vyšetřování navrhovali podle médií i obhájci obviněných.

Policie ukončila vyšetřování případu dotace pro farmu Čapí hnízdo na konci května, Babiše i Nagyovou navrhla obžalovat. Šaroch měl podle pokynů pražského vrchního státního zastupitelství, které ve věci vykonává dohled, rozhodnout o návrhu do dnešního dne. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová následně v polovině srpna uvedla, že podle jejího názoru zřejmě nebude možné lhůtu dodržet, mimo jiné právě kvůli novým skutečnostem v případu. Nyní bude vyšetřování kauzy pokračovat.

Podle mluvčí pražských policistů Evy Kropáčové se spis vrátí na stejné oddělení hospodářské kriminality, které na kauze pracovalo dříve. Hlavní vyšetřovatel kauzy Pavel Nevtípil však na konci května odešel od policie. „Na případu budou nadále pracovat stejní kriminalisté, kteří na něm spolupracovali již v předchozí době. Změna vyšetřovatele nemá na další práci žádný vliv,” uvedla Kropáčová.

Robert Šlachta, Přísaha

Jana Havligerová: Na volební špínu je ještě čas

Usmívajícího se Šlachtu střídá mírně zachmuřený muž, už není čas na přívětivost. Ostrá fáze předvolební kampaně začala.  

Přečíst článek

Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka, v kauze byli původně také obviněni, Šaroch však jejich stíhání zastavil. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Premiér dlouhodobě tvrdí, že je kauza účelová a uměle vykonstruovaná. Nagyová, v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl. Vyšetřovatelé oba obviněné viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Koblihy v Penamu

Penam loni vydělal přes 150 milionů při tržbách 4,2 miliardy, dotace nečerpal

Pekárenská společnost Penam z koncernu Agrofert se loni dostala z předloňské 94milionové ztráty do zisku 155 milionů korun. Firma nečerpala žádné dotace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme