Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Na volební špínu je ještě čas

Robert Šlachta, Přísaha
ČTK
Jana Havligerová

Usmívajícího se Šlachtu střídá mírně zachmuřený muž, už není čas na přívětivost. Ostrá fáze předvolební kampaně začala.  

Reklama

Ani šéf Přísahy samozřejmě nehodlá být nepřívětivý na každého. Naopak. Svou stranu prezentuje jako catch-all party, která myslí na všechny. Ženy, kamioňáky, ba dokonce i pejskaře.

Vlídnost má ale jen pro ty, kteří nekradou. Rozkrádání jde zastavit. Proto vede v patrnosti i němá stvoření, která by po vstupu jeho hnutí do politiky mohla zůstat bez páníčků. Podporuje nejmenovaný útulek pro psy, kočky a týraná zvířata. Milovníci psů tedy mohou být relativně v klidu. I když…

Pokud nevíte, co se může stát, když na vás Šlachta ukáže, zeptejte se lidí, kteří pracovali na Úřadu vlády na sklonku působení Nečasova kabinetu. Nejnovější průzkum agentury Kantar ukazuje, že Přísaha by se do Poslanecké sněmovny dostala díky šestiprocentní voličské přízni.

Konec legrace, šlachtovci zkrátka složili přísahu a jdou do toho. Podle ústředního volebního hesla – „Jdeme zastavit rozkrádání“, je alespoň trochu jasné do koho. Případně s kým dalším ale jejich vůdce sdělit odmítá. O angažmá ve vládě by nechal rozhodnout všechny členy hnutí, s trestně stíhaným premiérem by ale v kabinetu neseděl. Přitom hnutí ANO jeho uskupení připomíná nejvíc. Také Babiš za největší výhodu anoistů označuje fakt, že jsou catch-all party a mají program pro všechny občany. A nejsou tak namyšlení a pyšní, aby si vybírali, s kým budou po volbách jednat.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Volební kampaň nabírá na obrátkách

Turné Andreje Babiše po českých luzích a hájích, při kterém ve městech a vesnicích rozdává předvolební trhák - knihu „Sdílejte, než to zakážou“, pokračuje. Jaká místa kdy hodlá šéf ANO navštívit, je oficiální cestou prakticky nedohledatelné. Pro jistotu.

Přečíst článek

Pokud říjnovou soutěž vyhrají a prezident Babiše pověří sestavením vlády, bude prý předseda ANO jednat se všemi, kteří se dostanou do dolní komory parlamentu. Tedy – kromě Pirátů. Přísaha by se v určité povolební konstelaci mohla hodit. Jak Babiš neustále zdůrazňuje, jeho hnutí vzniklo podle něj kvůli neúnosnosti korupce a klientelismu tradičních politických stran.

Koalice budou potřeba

Nad minulými i uměle vykonstruovanými hříchy tradičních politických stran, o kterých současný premiér rád a často hovoří, ovšem po volbách bude muset přimhouřit oči. Ani stoupající volební preference anoistů nenaznačují, že by se v budoucím kabinetu, pokud ho bude skládat, Babiš obešel bez koaličních partnerů.

Když by byl pověřen složením vlády a chtěl mít ve sněmovně krytá záda pohodlnou většinou, nejspíš by se musel obrátit na nejsilnější partaj z uskupení SPOLU, tedy ODS. Jinou variantou by podle současných volebních preferencí bylo spojenectví s Okamurovou SPD, komunisty a třeba právě Přísahou. To je zřejmě příliš divoká představa i pro mocichtivého Babiše.  

Předvolební kampaně připomínají politický bizár

Viliam Buchert: Česká předvolební kampaň se změnila v nestravitelný bizár

Do důležitých voleb do Poslanecké sněmovny zbývají už jen dva a půl měsíce. Kampani ale zatím dominují zcela bizarní zprávy.

Přečíst článek

Ne že by byly nynější předvolební průzkumy úplně směrodatné, bez ANO se ale budoucí kabinet bude skládat jen těžko, samotné ANO na vládní většinu nedosáhne. Šéf hnutí už se také začíná opatrně vemlouvat ODS. O tom, zda a za jakých podmínek by byla možná povolební dohoda s ANO, vedou úvahy i někteří občanští demokraté.

Ve hře je stále dost neznámých. Například, jestli si Piráti a Starostové dokážou přestat vzájemně okopávat kotníky. A třeba i to, jak daleko je prezident ochoten zajít v momentálním úsilí o diskreditaci Babiše. „Špína“ se obvykle vytahuje až v horké fázi volební kampaně, zhruba dva týdny před termínem voleb.

Stánek se zmrzlinou Andreje Babiše

Babiš se chce k vítězství ve volbách „prolízat“. Opozice mezitím spí

Sociální sítě vybouchly posměchem, když marketéři premiéra Babiše přišli se zmrzlinovou akcí „Lízejte, než to zakážou“. Ano, směšné to je, ale všichni to zaregistrovali. Zatímco opozice jako by pořád spí. A to je chyba.

Přečíst článek

Andrej Babiš a Ivan Bartoš se utkají na Ústecku

Dalibor Martínek: Zádumčivý Bartoš vs. stoprocentní Babiš. Lidé volí „očima”

Bylo by zajímavé číst výsledky ankety: Kdo z politiků je nejkrásnější? Divím se, že ji ještě žádné médium neuspořádalo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Spanilé jízdy politiků do regionů jsou parodií na komunikaci. Ministr Rakušan se ale snaží.

David Ondráčka: Politický road trip ministra Rakušana je pozitivní. Hec jeho markeťáků jen trapný

Přečíst článek

David Ondráčka: Volby se dnes stávají spíš ostudou demokracie než její oslavou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme